Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újra jöhet a „rabszolgatörvény”, a szakszervezetek gumigyárba küldenék Kósáékat túlórázni

Ez a cikk több mint 5 éves.

2017 áprilisában nyújtotta be először Kósa Lajos a „rabszolgatörvényként” elhíresült törvénymódosítást, amely egy évről három évre terjesztette volna ki a munkaidőkeretet. Vagyis a munkavállalók számára képtelenség lett volna követni, hogy három év alatt hogyan számolja el a túlóráikat a munkáltató, emellett  a megszakítás nélküli, a több műszakos vagy az idényjellegű tevékenység keretében foglalkoztatott munkavállalók számára csupán havi egy pihenőnapot írtak volna elő.

A munkaidőkeret meghatározza, hogy mennyi a teljesítendő munkaidő egy adott időszakban. Ebből nem lehet a munkaidőbeosztásra és a munkarendre következtetni. A munkaidőkeret előfeltétele az egyenlőtlen munkaidő-beosztásnak. A munkaidőt a munkáltató tevékenységétől függő működési rend adja meg. Ez lehet például megszakítás nélküli, többműszakos vagy idényjellegű.

Egyesek szerint ezzel az autóiparnak akart kedvezni a kormány, így ugyanis a gyengébb időszakokban nem csökkenne a bér, de nem járna túlóradíj az extra terheléses napokra, hónapokra sem.

Erről persze nem egyeztettek a munkavállalói érdekképviseletekkel, így arról sem tudhattak, hogy éppen a Munka Törvénykönyvének átírása van készülőben. Végül a parlament gazdasági bizottsága visszavonta a törvénymódosító javaslatot.

Az óriási felháborodás ellenére azonban a kormány most újra megpróbálja elérni, hogy több éves legyen az egyébként egy éves munkaidőkeret maximuma, ami természetesen még mindig heves ellenezést vált ki a dolgozói szakszervezetekből:

„A kormány ismét az egyéni képviselők mögé bújva akarja megváltoztatni a munkavállalók alapvető munkakörülményeit, hogy kikerülje az előzetes egyeztetést az érdekvédőkkel.”

–  írja a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti szövetsége (VDSZ) mai közleményében,

ugyanis Kósa Lajos és Szatmári Kristóf fideszes képviselők ismét egyéni képviselői indítványt nyújtottak be a Munka Törvénykönyve módosítására.

„A kormány 400 órás túlórával  akarja megoldani az összes ágazatra jellemző munkaerőhiányt, szemben a mostani 250 órával! A munkaerőhiány miatt az elmúlt időszakban amúgy is csúcsra járatták a munkáltatók a túlóráztatást.”

– írja a szakszervezet.

Az indítványt előterjesztő Kósának és Szatmárinak azt üzeni a VDSZ, hogy próbálják ki, milyen néhány feszített műszakot végigdolgozni egy gumigyárban.

Címlapkép: MTI