Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ezért volt törvénytelen a rabszolgatörvény mai parlamenti szavazása

Ez a cikk több mint 5 éves.

A 444.hu összefoglalta, hogyan ütközik a Házszabályba az, ahogy a kormánypárti képviselők és ülésvezetők szavazzák a javaslatokat.

„Ha az Országgyűlés ülésén olyan rendzavarás történik, amely a tanácskozás folytatását lehetetlenné teszi, az ülést vezető elnök az ülést határozott időre felfüggesztheti vagy berekesztheti. Az ülés berekesztése esetén a házelnök új ülést hív össze. Ha az ülést vezető elnök határozatát nem tudja kihirdetni, elhagyja az elnöki széket, amellyel az ülés megszakad. Az ülés megszakadása esetén az ülés csak akkor folytatódhat, ha a házelnök újból összehívja azt.” – szerepel a Házszabályban.

Ehelyett Kövér László a padsorokban tartózkodó Latorcai János ülésvezetőnek adta a mikrofont, hogy onnan vezesse le az ülést.

A Házszabály szerint:

„Az Országgyűlés ülésén – a házelnök által meghatározott sorrendben – egyidejűleg két jegyző teljesít szolgálatot, akik közül lehetőleg egy kormánypárti országgyűlési képviselőcsoporthoz, illetve egy ellenzéki országgyűlési képviselőcsoporthoz tartozik. (3) Ha a jegyzők az Országgyűlés ülésén nem állnak kellő számban rendelkezésre, az ülést vezető elnök más képviselőt kér fel a jegyzői feladatok ellátására.”

Azt, hogy jelölt-e ki jegyzőt Latorcai nem lehetett a hangzavarban hallani, de ellenzékit biztosan nem.

És ahogy Tordai Bence az élő közvetítésben, valamint Csárdi Antal videóban is bemutatta, a képviselők a képviselői kártyájuk szavazógépbe helyezése nélkül is szavazhatnak, annak ellenére, hogy név szerinti szavazásokról van szó.

Amikor a Párbeszéd képviselője Kövér Lászlót és Orbán Viktort próbálta kérdezni minderről, Kövér tagadással, Orbán viccelődéssel hárított. Ezután Tordai az ülésvezetőt próbálta interjúvolni, Latorcai azonban csak darálta tovább az ülésvezetést, Rogán Antal pedig a közvetítő telefont próbálta eltakarni egy papírral.