Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Részsiker Gödön: a kormányhivatal felfüggesztette a gyár bővítését

Bár a gödi Samsung-gyárban a termelés továbbra is zajlik, a legutóbbi, működés bővítésére vonatkozó kérelmének a közigazgatási hatóság már nem adott helyt – derül ki Szabó Rebeka, ellenzéki országgyűlési képviselő Facebook-bejegyzéséből. A Párbeszéd társelnöke szerint így nem hiába támadta meg a gödi Samsung SDI környezethasználati engedélyét a Göd-ÉRT civil egyesület, és nem hiába tüntetett azért a civilekkel együtt, hogy a környezethasználati engedély bíróság általi felfüggesztésének a kormányhivatal szerezzen érvényt, és állítsa le a gyár működését.

„A megemelt kapacitás iránti kérelem függőben van, így egyelőre nem épülhet meg számos új kazán és akkumulátorcella-gyártósor sem és

egyelőre az évente felhasználandó oldószerek mennyisége sem emelkedik 14 477 tonnáról 22 ezer tonnára”

– írja Szabó, aki szerint az óriási árbevételű gödi Samsung SDI ellen módszeresen küzdő helyi civilek munkáját több ellenzéki párt igyekezett segíteni. Posztjában úgy fogalmaz, van értelme tehát az egészséges környezethez való jogunkért, és folytatni fogják a küzdelmet. Hozzáteszi:

„Magyarországra nem kell több akkugyár, és a meglévők is csak a környezetvédelmi szabályok maradéktalan betartásával működhetnének. Mivel az Orbán-kormány csak a távolkeleti óriáscégek érdekeit képviseli és fikarcnyit sem törődik a lakosság és a környezet védelmével, nekünk kell kiállnunk a környezetünk és saját magunk érdekében.”

Amint arról beszámoltunk, csak egy eldugott közleményből derült ki, hogy tovább bővül a gödi akkumulátorgyár.

A helyi civilekből álló Göd-ÉRT Egyesület és a Greenpeace a múlt héten demonstrációt tartott Gödön, később pedig ellenzéki pártaktivisták és gödi lakosok ülősztrájk keretében állták el egy időre a gödi Samsung bejáratát, hogy így tiltakozzanak az akkumulátorgyár környezetvédelmi szabályokat be nem tartó működése ellen. A tiltakozás apropója az volt, hogy a bíróság halasztó hatály alá vonta a gyár tavaly decemberben kiadott környezetvédelmi engedélyét, azaz megtiltotta a környezethasználatot a gyár számára addig, amíg a Göd-ÉRT Egyesület által indított per le nem zajlik.

Immáron tehát hivatalosan is törvénytelenül üzemel a gyár a civilek szerint, a Samsung mégis folytatja a termelést, az azt elvileg megtiltó bírósági végzést pedig nem hajtják végre.

A gödi civilek azért támadták meg a bíróságon a Samsung környezethasználati engedélyét, mert annak kiadása álláspontjuk szerint jogsértő módon történt, és a hatóság ezzel szabad utat adott az üzem további környezetszennyező működésének.

A civilek és ellenzéki politikusok blokádját követően a környezetvédelmi engedélyt kiadó Pest Vármegyei Kormányhivatal is megszólalt. Szerintük nem igaz, hogy a környezetvédelmi engedély bírósági halasztó hatály alá helyezése azt jelentené, hogy „a gyár teljes működését” fel kell függeszteni, a bírósági döntés „csak egyes korlátozásokat” ír elő.

A Göd-ÉRT Egyesület a gyár működésének kezdetétől, 2018 óta kifogásolta, hogy a gödi Samsungnak nincs környezethasználati engedélye. Az engedély hiánya nem csak a már meglévő termelés miatt volt problémás, hanem egyben azt is jelentette, hogy

a Samsung anélkül bővíthette a gyárát az elmúlt négy évben, hogy a hatóságok felülvizsgálták volna az engedélyről szóló döntésüket.

A Göd-ÉRT és a Greenpeace a jogértelmezési problémák mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormányhivatal, mint illetékes környezetvédelmi hatóság továbbra sem tisztázta, hogyan került a Samsung által is használt városi kommunális szennyvízcsatornába NMP; miként kerülhetett szintén NMP a gödi talajvízbe, amit helyi kutakból mutattak ki 2022 tavaszán, és hogyan fordulhatott elő, hogy 2021-ben 81 tonna NMP oldószer kerülhetett a levegőbe a gyárból, amely a 2024-es érvényes kibocsátási határérték 75-szöröse.

Egy jobb világért dolgozunk. Társakat keresünk, számíthatunk rád?

Júliusban 100 új rendszeres támogatót keresünk, legyél te az egyikük!

 

Címlapkép: A Samsung bezárását követelték Gödön 2024. május 22-én, tüntetők, képviselők több bejáratot is elálltak Fotó: Kiss Soma Ábrahám / Mérce