Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Samsung bezárását követelték Gödön, tüntetők és képviselők több bejáratot is elálltak

Frissítés 20:56

Ezekben a percekben véget ért a blokád, amit elmondásuk szerint figyelmeztetésnek szántak a résztvevők.

Korábban írtuk:

Tüntettek, majd ülősztrájkkal állták el szerdán este a gödi Samsung SDI akkumulátorgyár bejáratát helyi civilek a multicég szerintük folyamatosan megvalósuló törvénysértései miatt. A Göd-ÉRT Egyesület demonstratív akciójához több országgyűlési képviselő, így az LMP-s Csárdi Antal és a párbeszédes Tordai Bence, valamint a Momentum részéről Bedő Dávid, Tompos Márton és Gelencsér Ferenc országyűlési képviselők, Vajda Viktória, a párt helyi önkormányzati képviselője és Szemző István Pest vármegyei közgyűlési képviselőjük  is csatlakozott. 

Miután a gyár egyik kijáratát egy momentumos kisteherautó segítségével rekesztették el, a képviselők egy másik bejárat felé indultak el, ahol újabb ülőakcióval akadályozták meg, hogy egy kisbusz elhagyhassa az üzem területét, majd egy körforgalomnál is kisebb torlódást okoztak.  A helyszínen megjelenő rendőrtiszt az esemény folyamán felhívta a bejáratot elállók figyelmét arra, amit tesznek, az „jogellenes”, de rendőri intézkedésre nem került sor. A felszólítás ellenére az akciók folytatódtak, jelenleg is egy bejárat előtt ülősztrájkolnak a résztvevők.

A Samsung bezárását követelték Gödön 2024. május 22-én, tüntetők, képviselők több bejáratot is elálltak / Fotó: Mérce

Az ellen tiltakoznak így, hogy a Samsung az akkumulátorgyár környezethasználati engedélyét felfüggesztő bírósági végzés ellenére sem hajlandó leállítani az óriási zajjal és ellenőrizhetetlen környezetterheléssel járó termelését.

A Göd-ÉRT ugyanis április végén azonnali jogvédelmet kapott, miután bíróságon támadta meg a Samsung – álláspontjuk szerint jogsértő, továbbra is átláthatatlan működést és zajszennyezést megengedő – környezethasználati engedélyét. A civilek jogi álláspontja szerint a gyárnak a per végéig fel kell függesztenie a működését.

Csárdi a Mércének elmondta, akciójukkal el akarják érni, hogy a jelenleg jogellenesen működő gyár végre tartsa be a leállásra kötelező végzést,, így a bejárat elállásával csupán a magyar jogszabályoknak próbálnak polgári engedetlenséggel érvényt szerezni.

Az akciót megelőzően  a Göd-ÉRT Egyesület és a Greenpeace által szervezett tüntetésen a résztvevők közölték, hajlandóak „elmenni a falig” a helyzet megváltoztatásáért.

Bodnár Zsuzsa tényfeltáró újságíró, az egyesület alelnöke első felszólalóként emlékeztetett, a Samsung rendszeresen az helyiek kárára, és a hatóságokkal együttműködve folytathat elvileg illegális tevékenységet. A 2023-as környezetvizsgálat – mint Bodnár elmondta – tavaly is „kamunak” bizonyult, és a kormányhivatal ismét csupán a Samsung mérései alapján bocsátotta ki az engedélyt, hogy folytathassa „életveszélyes” szennyezését.

Éppen ezért a Göd-ÉRT Egyesület bíróságon támadta meg az engedélyt. Bodnár hozzátette,  „a gödi lakosság érdekét a bíróság előrevalóbbnak ítélte, mint a szennyező gyár érdekét, bármennyire nem akar lemondani a Samsung a profitszerzésről”. Azt is hangsúlyozta, ők törvénytisztelő állampolgárok, de az világos, hogy a multicégnek a helyiek nem számítanak, „pontosan kiszámolták”, mennyit érnek nekik: „üveggyöngyöket”. De a civilek vezetője szerint a gödiek életét továbbra is kockáztatják, „a kormányzati szervek asszisztálása mellett.” A gyár a helyieket továbbra is mérgezi, a több alkalommal is kiömlött, valamint a levegőbe is nagy mennyiségben kikerült oldószernek, az NMP-nek pedig magzatkárosító hatása van.

A Samsung bezárását követelték Gödön 2024. május 22-én, tüntetők, képviselők több bejáratot is elálltak / Fotó: Mérce

„Aki úgy gondolja, hogy az élete egy garast sem ér, az ne tegyen semmit, aki viszont fél a saját, gyerekei és unokái egészségkárosodásától, az tegyen valamit! Csak mi állíthatjuk meg” – hangsúlyozta a civil vezető.

Azt is elmondta, a Samsung SDI szóvivője a dél-koreai sajtónak már kijelentette, a végzés ellenére „az üzem működésében nem lesz fennakadás.”

Simon Gergely, a Greenpeace vegyipari szakértője és a gödi civilek segítője kifejezte, a Samsung SDI esete mutatja, „még a súlyos szennyezésnek sincsen semmilyen kézzel fogható következménye”

Magyarországon a hatóságok semmit sem tesznek sem a szennyezés felméréséért, sem a megakadályozásáért.

Évek óta nincsen válasz Simon szerint arra sem, hogy az emberi egészségre kifejezetten veszélyes NMP hogyan kerülhetett az akkumulátorgyár környékén a szennyvízbe.

A Samsung bezárását követelték Gödön 2024. május 22-én, tüntetők, képviselők több bejáratot is elálltak / Fotó: Mérce

„Egymás után, titokban épülnek ezek az üzemek, szinte hetente kapunk megkeresést kistelepülésektől, hogy segítsünk, mert náluk is NMP- vagy akkumulátorgyárat akarnak létesíteni.” Azt is hozzátette: „Németországban a hasonló gyáraknál sikerül a szigorú környezeti szabályokat betartani, hiába mond mást azonban a magyar kormány: ez Magyarországon egyszerűen nem igaz.” A Greenpeace képviselője emlékeztetett: éppen ezért országos petíciót indítottak annak érdekében, hogy a káros hatások felmérése és a szennyezési ügyek kivizsgálása előtt több ilyen gyár már ne épülhessen. „Próbáljuk rákényszeríteni a hatóságokat, hogy tartsák be a magyar törvényeket, és ne működhessen környezethasználati engedély nélkül egy ilyen gyár.”

Szaszkó Andrea, a Göd-ÉRT másik alelnöke elmondta, a „nemzet, a család és a szuverenitás” kormányzati frázisai arra köteleznék a döntéshozókat, hogy „minket: a nemzetet, hazát védjék meg.” „Milyen szuverenitásról beszélünk, amikor oroszok, kínaiak járnak ki-be a külügybe, a koreai gyár pedig azt csinál, amit akar?” – tette fel a kérdést. Közölte: ahogyan a súlyosan szabálytalanul működő bátonyterenyei akkufeldolgozó üzemnél sikerült elérni a leállást, úgy a gödiek is „elmennek a falig, ha kell.” Válaszul a megjelentek azt skandálták:

„Nem kell több gyár!”

A felszólaló hangsúlyozta, ők nem csupán a helyiek, hanem a súlyos mérgezést is kockáztató Samsung-dolgozók érdekében is kiállnak. Felemlegette, nemrég éppen a Fejér megyei, iváncsai SK On gyárból bocsátottak el egyszerre több száz kölcsönzött vendégmunkást.

„Lehet hogy ők voltak, akik jobban jártak. De éppen ezért nekünk az akkumulátorgyárak dolgozói mellett is ki kell állnunk” – fogalmazott.

A Samsung bezárását követelték Gödön 2024. május 22-én, tüntetők, képviselők több bejáratot is elálltak / Fotó: Mérce

A helyi civilek az utóbbi időben eléggé feltekerték Göd körül a hőfokot, még hatékonyabb eszközöket keresve a Samsung, az önkormányzat és a kormány elleni nyomásgyakorlásra. Felhívták a figyelmet korábban arra is, a Samsung SDI környezethasználati engedélyének ideiglenes, a polgári per lezárásáig történő felfügggesztése, noha bírósági jogérvényesítésük fontos eredménye, még nem elég, hiszen a gyár továbbra sem állt le, üzemel. Az eddig is kifogásolt, kifejezetten magas zajszint pedig éppen hogy a hetekben öltött (ismét) brutális méreteket.

A gödiek a gyár működésének ideiglenes felfüggesztését elrendelő bírósági határozatot már elvitték a Pest Vármegyei Kormányhivatalt vezető Tarnai Richárd főispánnak is. A jog szerint ugyanis éppen a kormányhivatal feladata lenne a végzésnek érvényt szerezni, és a jelenleg jogsértő módon üzemelő gyárat leállíttatni. Mivel intézkedés május 22-ig nem történt, ezért a Göd-ÉRT Egyesület úgy látta, csak a tüntetés maradt mint eszköz.

A Samsung bezárását követelték Gödön 2024. május 22-én, tüntetők, képviselők több bejáratot is elálltak / Fotó: Mérce

A helyzetet tovább bonyolítja az is, hogy a kormányhivatal ellen a helyi civilek által indított polgári perbe időközben maga a Samsung SDI is beszállt peres félként. A Budapest környéki bíróság kezdeményezésére ezek után csatlakozott még a katasztrófavédelem mint helyi vízügyi hatóság is. A Samsung perhez való csatlakozása azt jelzi, hogy noha a leállásról szóló, korábbi végzést már minden bizonnyal kézhez kapták, továbbra sincsen szándékukban a gyártás akár ideiglenes szüneteltetése sem.

A gödi akkumulátorgyár egy 2020 áprilisi kormányrendelet értelmében vált Magyarország első „különleges gazdasági övezetévé”. A zóna területét egy későbbi, 2021 decemberi rendeletben ki is terjesztették. A rendelet értelmében a terjeszkedő dél-koreai akkumulátor-multi területén Göd önkormányzatának már nem, a fideszes vezetésű Pest vármegyének viszont elvileg van joghatósága.

Amennyiben bármi rendkívüli történik a helyszínen, cikkünket frissítjük!

Ha csupán minden kétszázadik olvasónk beszállna egy mozijegy árával, vagy minden századik 1000 forinttal, a tavaszi kiadásainkra már nem lenne gondunk!

Ha a magyar médiatér szerinted is szegényebb és szürkébb lenne a Mérce nélkül, arra kérünk, segíts te is! Szállj be akár 1000 forinttal! Nem luxuskiadásokra gyűjtünk, a működésünk a tét.

Kiemelt kép: A Samsung bezárását követelték Gödön 2024. május 22-én, tüntetők, képviselők több bejáratot is elálltak Fotó: Kiss Soma Ábrahám / Mérce