Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több mint ezer dolgozót veszélyeztetnek a Samsung munkahelyi szabálysértései

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság korábban hat szabálysértés miatti bírságról számolt be a magyarországi Samsung-gyárakban az Átlátszó adatigénylési kérelmére válaszolva. Egy véletlennek köszönhetően kiderült, hogy a Samsung által elkövetett szabálysértések száma valójában majdnem háromszor annyi, egész pontosan tizenhét.

A hat szabálysértés, melyekről még év elején, februárban szerzett tudomást az Átlátszó, tűzjelző és tűzoltó berendezések működésképtelensége és hiánya miatt, engedély nélküli veszélyes anyag tárolása miatt, illetve szennyvíz-kezelőben kifolyt mérgező iszap miatt történt, vagy azért, mert használatbavételi és katasztrófavédelmi engedély nélkül folyt a gyártás. Ezekért a szabálysértésekért összesen 14 millió forintot kellett fizetnie a cégnek.

Mint utólag kiderült, februárban a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tizenegy szabálysértést titkolt el a lap elől.

Az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) adatait böngészve vette észre az oknyomozó lap, hogy a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság is megbírságolta már a céget: egy kisebb adatszolgáltatási mulasztás miatt büntették őket 100 ezer forintra. Az Átlátszó kikérte a hatóságtól erről az egyetlen büntetésről szóló határozatot.

A Klímavédelmi Hatóság által kiadott válaszban felsorolták a Samsung SDI Magyarország Zrt. eddigi összes szankcionálását, amely eddig nem ismert szabálysértéseket is tartalmazott.

Ezt tudván novemberben újra adatigénylést nyújtott be az Átlátszó a Katasztrófavédelemnél, amire nem kaptak választ a 30 napos határidő leteltével sem. December 6-án váratlanul mégis megkapták a kikért adatokat, de a novemberit megelőző adatigénylésükre válaszul. A Samsung többi szabálysértése további 33 millió forintos bírságot vont maga után.

A bírságokról szóló dokumentumok megdöbbentő tényekről tanúskodnak.  A Váci Katasztrófavédelmi Kirendeltség  harmadik alkalommal végzett, hatósági utóellenőrzéséről szóló határozata szerint a cég 2018 óta nem számolja fel azokat a mulasztásokat, amiket a hatóság újra és újra észrevesz és megbüntet. Ezért a hatóság a hosszú ideje fennálló jogsértő állapotot többszörösen súlyosbító körülménynek tekintette a bírság megállapításánál.

Ugyanaz a dokumentum azt is kimondja, hogy ezek a mulasztások a cég több mint ezer dolgozóját veszélyeztetik.

2021. május 8-án tűz ütött ki a gödi Samsung-gyárban, de a katasztrófavédelem által készített tűzvizsgálat eredményeit nem tették nyilvánossá. A másfél évvel ezelőtt történt esetről eddig semmilyen nyilvános információ nem volt elérhető.

Most viszont kiderült, hogy egy építés alatt álló üzemrészben 36 akkumulátor kigyulladt. A helyzetet súlyosbította, hogy a cég számos tűzvédelmi előírást nem tartott be.

A tűzeset miatt összesen 5 millió forintra bírságolták a Samsungot. Csupán pár hónappal később, 2021 októberében szintén tűz ütött ki, akkor 1,5 millió forintra bírságolták a céget. Ekkor elektromos zárlat okozhatta a tüzet. A balesetben az is szerepet játszott, hogy az automatikus oltóberendezés riasztószelepe el volt zárva, ezért a tűzoltó berendezés nem tudott működésbe lépni.

A multinacionális cég milliós bírságai nevetségesen alacsonyak a Samsung milliárdos bevételeivel összevetésben. Ezt támasztja alá az is, hogy egy 4 millió forintos bírság indoklása szerint a büntetések megállapítása során figyelembe vették a cég „jelentős gazdasági súlyát, nemzetgazdasági szempontból kiemelt státuszát (497,7 milliárd forint nettó árbevétel), a foglalkoztatottak számát (2625 fő) és az üzem lakosságra és környezetre való nagymértékű veszélyeztető hatását”.