Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Videó bizonyítja, hogy hétfő éjjel is hangosan zúgott a gödi akkugyár, a bíróság tiltása ellenére

Továbbra is működik az elvileg felfüggesztett gödi Samsung akkumulátorgyár, méghozzá a helyiek panaszai szerint igen zajosan.

Egy szerkesztőségünkhöz eljuttatott felvétel alapján Alsógödön, a gyártól kb. másfél kilométerre hétfő este 10 óra körül nehéz lehetett sokáig szabadtéren tartózkodni a zavaró zaj miatt. A felvétel készítője lapunknak elmondta, az erkélyén állva rögzítette a videót, és csak az ablakot becsukva tudott aludni. Egy zárt helyi Facebook-csoportban szintén többen panaszkodtak az éjszakai zajra, többen a hatóságnak is jelezték a problémát.

De néhány héten belül, a nyár beköszöntével minden bizonnyal sokan nyitott ablak vagy erkélyajtó mellett aludnának, a nyugodt pihenés azonban a gyártól bizonyos távolságon belül igencsak kérdésessé válik ilyen zajszint mellett. Arról nem is beszélve, hogy az alváson kívül is megnehezít a zajszennyezés bármiféle pihentető szabadidős tevékenységet kültéren, legyen szó akár egy esti sétáról, kutyasétáltatásról vagy teraszon üldögélésről, vendégfogadásról.

A gyárhoz közelebb élőknek pedig még rosszabb a helyzete, őket rendszeresen a zárt ablakok ellenére is zavarja a gyár zúgása.

„Mintha mi sem történt volna: a zúgás a szokásos módon a kora esti óráktól elkezd erősödni, 10-12 óra körül már erősen zúg, (betársul hozzá egy mély morajlás is), de a hajnali órákra még fokozódni is tud – ilyenkor van az, hogy hajnali 3-4 óra körül sokakat felébreszt álmukból is. Mindez természetesen zárt ablakok mellett értendő”

– mondta lapunknak Kecskés Krisztina, a Göd-Ért Egyesület tagja, aki kb. 500 méterre él a gyártól. Elmondása szerint gyakran éjfél után mér 46-47 decibeles zajszintet, miközben a törvényileg szabályozott zajterhelés éjszaka nem mehet 40 decibel fölé. Kecskés az egyesület zajszakértő által javasolt zajmérő műszerével szokott méréseket végezni, a hatóság azonban csak szakértő által végzett méréseket fogad el, így ezeket nem veszik figyelembe hivatalos adatként. Hivatalos méréseket azonban Kecskés szerint annak ellenére nem végeznek egész éjszaka (inkább rendszerint éjjel 11-12 között), hogy a leghangosabb fél órán belüli legnagyobb túllépésnek kellene számítania, amikor megállapítják, hogy szabályosan működik-e a gyár, vagy megszegi a zajhatárértékeket.

Kecskés Krisztina május 1-jei zajmérése.

A gyár ráadásul a civilek jogi álláspontja szerint nem is működhetne, ugyanis peres úton támadták meg a Samsung környezethasználati engedélyét (többek közt a zajproblémák miatt is), amit a bíróság fel is függesztett április végén a pereskedés végéig. Vagyis elvileg jelenleg nincs érvényes környezethasználati engedélye a gyárnak, ami nélkül nem folyhatna a termelés.

Fontos leszögezni, hogy a zaj nem „csupán” zavaró: a határértéken felüli zajszennyezés komoly egészségügyi problémákat válthat ki hosszú távon.

Ráadásul, mint arra korábban a Göd-ÉRT Egyesület egyik fórumán felhívta a figyelmet dr. Bera József független igazságügyi zajszakértő, nagyon is létezik megoldás a gyár zajcsökkentésére, ugyanis széles körben elérhetők az erre alkalmas különféle technológiák. Vagyis kizárólag a Samsung akaratára és a jogszabályok betartatására lenne szükség a hatóságok részéről.

A helyiek korábban azt is hangsúlyozták, a határérték betartásával, annak közelében is nagyon zavaró a gyár működése, a zajérzetet fokozza ugyanis az úgynevezett frekvenciás – mély, búgó vagy magas, sivító – zaj.

A hatóságok azonban nem kifejezetten szigorúak e téren, az elmúlt években csak újabb és újabb „zajcsökkentési intézkedési terv” végrehajtását írták elő a Samsung-gyár számára. Így történt ez legutóbb, a gyár környezethasználati engedélyének kiadásakor is, amikoris  hozzátették:

ha a zajszint még ezek után is túl magas lesz, további, utólagos zajcsökkentéseket kell végrehajtania.

Bár a Pest Vármegyei Kormányhivatal decemberben elismerte, hogy túl zajos a gyár, de akkor csak két zajforrásnak a működését függesztették fel az éjszakai órákra, amit a Göd-ÉRT Egyesület úgy értékelt, mint „halottnak a csók”.

A Samsung hosszú évek lakossági panaszáradata után nemrég felhúzott egy mindössze 5 méter magas zajárnyékoló falat egy szakaszon, ahol a közvetlen szomszédságában vannak lakóházak, de a több mint 510 ezer négyzetméteres, a lakott terület mellett kilométereken át húzódó gyár teljes hosszában továbbra is megoldatlan a zajprobléma. Ahogy arról a Mércén rendszeresen beszámolunk, a zajterhelés mellett a gyár átláthatatlan környezetterhelése és a Samsung által mindeddig fel nem vállalt, a hatóságok által pedig ki nem vizsgált oldószer (NMP) szennyezés is aggályos.

Ha a magyar médiatér szerinted is szegényebb és szürkébb lenne a Mérce nélkül, arra kérünk, segíts te is! Szállj be akár 1000 forinttal!