Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kegyelmi botrány után, választások előtt – március 15-i beszámoló, élőben a Mércén

1848. március 15-én polgári forradalom tört ki Pesten Magyarország függetlenségéért és a Habsburgok vezette Osztrák–Magyar Monarchia elnyomó rendszere ellen.

Az eseményről szóló idei megemlékezések a júniusi önkormányzati és európai uniós választások jegyében zajlanak.

Így lehet, hogy a ma délelőtti beszédében Orbán Viktor miniszterelnök is a közelgő választásokra fókuszált. A kormányfő egyszersmind párhuzamot vont a kormány „Brüsszel elleni szabadságharca” és a márciusi ifjak forradalmi hevülete között.

A Kutyapárt előre jelezte, hogy a Tanítanék mozgalommal közös ünnepi rendezvényükön bemutatják EP-képviselőjelöltjeiket. A nyilvánosságban Facebook-bejegyzéseivel ismertté vált Magyar Péter pedig „zászlót bont” március 15-én.

A nap zárásaként Karácsony Gergely főpolgármester civilek részvételével tart rendezvényt. A felszólalók vélhetően úgyszintén önkormányzati választási terveiket fogják ismertetni.

Az eseményekről élő videókkal, képekkel számolunk be, érdemes tehát ma is a Mércén követni az eseményeket.

Élő videónkat az alább lehet követni.

Indul a főváros és civilek közös tüntetése a Szabad sajtó úton. Élő videónk az alább követhető.

Kiemelt kép: Fotó: Hardy Anna / Mérce
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Véget értek a március 15-i programok, így mi sem folytatjuk percről percre közvetítésünket.

Köszönjük a figyelmet, és megköszönjük a támogatást is annak, aki megteheti.

A napokban pedig elemzésekkel, és nagyobb ívű riportokkal jelenkezünk a mai megemlékezésekről, úgyhogy érdemes továbbra is követni minket.

Karácsony Gergely beszédével zárult a mai tüntetéssorozat.

Fotó: Dián Ákos

Fotó: Dián Ákos

Fotó: Dián Ákos

Fotó: Dián Ákos

Fotó: Dián Ákos

Karácsony Gergely megemlékezett Alekszej Navalnijról, akit szerinte a világ szabadabbik felén mindenki tisztelt, aki a jog és az erkölcs védelméért vette fel a harcot, és annyira szerette a hazáját, hogy hazament oda meghalni.

Emlékeztetett rá, hogy a Navalnij emlékére szervezett országgyűlési megemlékezésen a fideszes képviselők nem álltak fel. Az Orbán-kormány és holdudvara nem a magyarok szabadságáért küzd, hanem a sajátjáért, hogy „azt tehessenek velünk, amit akarnak”.

Fotó: Dián Ákos

Napról-napra csúszik ki a kontroll a saját életünk felett, ezért itt az ideje, hogy elkezdjük visszafoglalni a saját hazánkat. Az igazság előbb utóbb felszínre tör Karácsony szerint, amit a bicskei gyermekotthonban szexuális erőszakot átélt gyerekek ügyével példázott, mviel az ő hangjukat is megpróbálták elhallgatni tíz évig, de végül „olyan erővel tört felszínre, hogy abba beleremegett a kormány”.

Hányszor kapott már kegyelmet oligarcha, hányszor lett közvagyonból magánvagyon? – tette fel a retorikai kérdést a főpolgármester. Karácsony szerint egyszer vége lesz ennek a rendszernek, mert szerinte a magyarok fellázadtak, és egyre többen igyekeznek visszafoglalni maguknak a saját hazájukat.

„Amilyen mértékben változtatjátok a fővárost nagyszerűvé, annyira válik a hon dicsővé”

– idézte Táncsics Mihályt, Magyarország első ismertebb szocialistáját a főpolgármester.

Szerinte a köz javára kell megváltoztatni az országot, amit régóta csak magánérdekek irányítanak. A köztársaság ügye nem veszett el teljesen, mert ott van a szakszervezetekben, a civil mozgalmakban és közösségben, akik nem várják a messiást, hanem megteszik, amit kell, önzetlenül.

A köztársaság a szabad önkormányzatokban is ott van Karácsony szerint, aki úgy fogalmazott, hogy Budapesten nem az ellenzék van hatalmon, hanem Budapesten a budapestiek vannak hatalmon. Szerinte a Budapest Köztársaság nem elválasztás a vidék Magyarországától, hanem egyféle menedék, ahonnan a demokratikus emberek visszatérhetnek, ha felszabadul az ország.

Szerinte a választás nem a pártokról szól, hanem a helyi közösségekről. Szerinte a Fidesz szerint Budapest „bűnös város”, mert itt van méltányosság, szolidaritás, összefogás és európaiság.

„Budapest nekünk az életünk. Ezért a mi ajánlatunk nem lehet kevesebb, nem szólhat másról, mint az életről.”

A következő öt évet „életigenlő politikának” rendelné alá Karácsony, egészséges várost teremtve, ehhez kért támopgatást a júniusi önkormányzati választásokon az egybegyűltektől.

 

Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij özvegye videóüzenetben köszöntötte a budapesti tüntetőket.

Videóüzenetében elmondta, Putyin azért indíthatott háborút és azért érezheti magát érinthetetlennek, mert Európában is vannak szövetségesei, például Orbán Viktor.

Meggyilkolt férje olyan egyszerű szabadságjogokért harcolt, mint a szabad választások és a szólásszabadság. Szomorúan látja, hogy Európában is, például Magyarországon is megtörténhetnek már ahhoz hasonló szörnyűséges dolgok, mint Oroszországban. Putyin nem Oroszország és Magyarország sem Orbán. Harcoljunk a hazánkért, legyünk bátrak – zárta üzenetét.

A Szabadság hídon mikrofonvégre kaptuk a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnökét, Döme Zsuzsannát és Törley Katalint, a párt EP-listájának második helyén induló képviselőjelöltjét.

„Mindenki megijedt” – mondta Döme Zsuzsanna a Mércének a Magyar Kétfarkú Kutya Párt két elnökének egy héttel ezelőtti lemondása kapcsán. Mint elmondta, több ezer levelet kaptak választóktól, passzivistáktól, Döme pedig örül, hogy a tagság a lemondáshoz vezető egyet nem értés (vagyis, hogy részt vegyen-e Kovács Gergely polgármesterjelöltként a XII. kerületben az előválasztáson) ellenére ilyen nagy arányban támogatta őket másodjára is.

„Kiderült, hogy meg tudjuk beszélni ezeket a dolgokat, és megyünk tovább. A XII. kerületi szavazás rajtunk nem múlik innentől kezdve”

– mondta Döme.

Törley Katalin európai parlamenti céljairól azt mondta, továbbra is a Tanítanék Mozgalom ügyét akarja felhangosítani, képviselni európai szinten. Szerinte a Kutyapárt mozgalmi, civil jellege, részvételiség és cselekvésközpontú működése üde színfolt más ellenzéki pártokhoz képest. Emellett nem hiszi, hogy az oktatást tudná bárki hitelesebben képviselni.

„23 évet tanítottam, 8 éve viszem a Tanítanék Mozgalom ügyeit, nagy rálátásom van a területre, a civil hangnak a megszólalása, jelenléte nagyon fontos fejlemény lenne az EP-ben”

– mondta.

Ádám Zoltán, a Corvinus Egyetem vizsgabotránya után elbocsátott oktatója arról beszélt, hogy számára az oktatási mozgalmak jelentették sokszor az utolsó reményt az utóbbi években. Karácsony Gergely főpolgármestert is méltatta, mint a magyarországi demokrácia egyik utolsó reménységét.

Ádám szerint az ország nagyjából ott tart, ahol 2006-ban tartott, a kegyelmi botrányt jelölve meg az „őszödi beszédnek”. Véleménye szerint, amikor Novák és Varga kegyelemben részesítették 2023 tavaszán a gyermekeket szexuálisan bántalmazó bicskei igazgatót mosdató K. Endrét, „hatalmas öngólt lőttek”. Szerinte a rezsim maga kellett, hogy beismerje, legmagasabb rangú képviselői vállalhatatlanok. Ezek után Ádám szerint „semmi sem lesz ugyanaz, mint előtte volt.”

A Corvinus volt docense szerint mindez azért történehetett, mert a rendszer az elmúlt évtizedben szisztematikusan leépítette a hatalom feletti kontrollt, elhitették saját magukkal is, hogy bármit megtehetnek, bármit saját céljukra használhatnak és fittyet hányhatnak a jogrendszerre. A Corvinus modellváltását hozta fel példként, ahol a MOL és a Wizzair vezetőinek befolyása és azok gazdasági érdekei kerültek előtérbe az egyetem érdekeivel szemben. A vizsgabiotrányban minden érintettet felmentettek a nagy cégek nyomására, ami miatt lemondott az etikai bizottság, majd a következőkben összehívott új bizottság már a botrányt kirobbantó Ádámot tette felelőssé, részletezte az oktató.

Sokezer hallgató és sokszáz kutató munkáját értékeli le ez az egyetemi rendszer, közölte Ádám, aki azt is hozzátette, a továbbiakban is folytatni fogja az ügyben a pereskedést az igazáért.

„A legfontosabb, amit tehetünk, az az, hogy kimondjuk az igazságot.”

A mai helyzet nehézsége az, hogy nagyon kevés hiteles politikai szereplő van, aki a kormánypártiak helyébe léphetne, folytatta. Az ellenzéki vezetésű fővárosi önkormányzat tagjait ilyen politikusoknak látja. „Talán mindenkinél többet tettek a szabad és demokratikus ország fennmaradásáért.”

Mint ismeretes, az azóta felmentett Ádám Zoltán bejelentése alapján korábban etikai vizsgálat indult a Corvinuson, miután a docens nyilvános Facebook-posztja szerint egy hallgató szülei személyesen és emailben is próbáltak nyomást gyakorolni és közbenjárni az egyetem vezetőinél és magánál Ádám Zoltánnál is, miután Ádám és kollégái nem engedték levizsgázni gyermeküket egy tárgyból, amelyből nem teljesítette a félév során előírt követelményeket. Az egyetem vezetői viszont lehetővé tették, hogy a diák elkülönítve, külön vizsgasort kitöltve teljesíthesse a tárgyat. Az etikai bizottságok vizsgálata azt állapította meg elsőfokon, hogy valóban kivételeztek a hallgatóval, és elmarasztalták az egyetem akkori rektorát, Takáts Elődöt, valamint a Corvinus két dékánját. Másodfokon azonban fölmentette őket az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma és a rektorhelyettes (Takáts Előd a másodfokú, felmentő döntés bejelentésének napján lemondott a rektori posztról, noha távozását azzal indokolta, hogy tudományos, kutatói munkájára szeretne koncentrálni).

Szabó Lajos megbízott rektor ezt követően szabálytalansági eljárást kezdeményezett, a dolgozók vétségeit kutatva – amely során a Corvinus közleménye szerint öt ponton állapítottak meg szabálytalanságot. Ez a vizsgálat ugyan nem marasztalta el Ádám Zoltánt, azonban mégis ennek következtében szűnt meg azonnali hatállyal, rendkívüli felmondás keretében a docens munkaviszonya: az egyetem indoklása szerint azért, nem volt elég együttműködő a vizsgálat során, valamint tiszteletlen, cinikus módon kommunikált felettesével. Ádám Zoltán és a Corvinus szakszervezete is mondvacsináltnak tartja a kirúgás indoklását.

 

Szabad sajtó út A tüntetés elején a diákok adtak elő a színpadon. Ezután beszédek hangoztak el.

Aschenbenner Lili a Fridays for Future képviseletében elmondta, összetartó hazáért küzdenek. A kormány döntései nem egyenlőek a nemzettel, a szabadság pedig nem pártpolitikai ügy, jelentette ki. Mozgalmaiknak az a célja, hogy ne kelljen létezniük, a fenntartható jövőért küzdenek.

Ezt követően Perlaki-Borsol Noel az Egységes Diákfront nevében azt mondta, úgy érzi, az ország nem az ő érdekében működik. Azért tüntetnek, hogy szóljanak, köztük azokért is, akik nem szólhatnak. Szabadon szeretnének élni és másokért kiállni.

Ezután a diákvezető a hamarosan sorra kerülő önkormányzati választásokról beszélt.

Arra szólított fel, hogy kérjük számon a képviselőinket, gyakoroljunk nyomást. „Tőlünk is függ, hogy ki ül abban a bársonyszékben.”

Ezután elmondta, a diákszervezetek közösen programjavaslatot dolgoztak ki önkormányzati szinten elérhető programok követelésére, és fővárosi diákparlamentet szeretnének kialakítani.

Schermann Fruzsina az ADOM Diákmozgalom részéről azt mondta, a feladás nem opció, tenni kell a változásért. Büszkék a kidolgozott programra. Azt javasolja, a tenni akarásnak adjunk célt. Aktivizálni kell a társadalmat, a szabadság kis köreit kell létrehozni. Ezért hoztak létre valódi programot.

Kiss Gergő, az Egységes Diákfront tagja az oktatási rendszer igazságtalanságairól és az oligarchák kiváltságairól, különleges elbánásmódról beszélt. Szerinte összeér a szabad oktatás és a szabad Magyarország ügye. A Corvinustól kirúgott Ádám Zoltánról azt mondta, kiállásával legalább azt elérte, hogy a tükörbe tud nézni.

Letépte kokárdáját, veréssel fenyegette, majd leköpte Bedő Dávid momentumos képviselőt Bede Zsolt kormánypropagandista, blogger. A Momentum frakcióvezetője Orosz Annával, a párt frakcióvezető-helyettesével egy „Ki a valódi felelős?” feliratú pólót akart átadni Bayer Zsolt kormánypárti publicistának Orbán Viktor beszéde után, egy kormánypárti eseményen, utalva a kegyelmi botrányra. Bayerhez azonban nem sikerült közel kerülniük, ugyanis útjukat állta az őket szidalmazó Bede.

Végül egy biztonsági őrnek tűnő személy kivezette a két politikust, és nem túl nagy erőbedobással próbálta visszatartani az őket követő Bedét, aki elköszönés gyanánt fa*****pó k**vának nevezte Orosz Annát.

Az esetről itt tekinthető meg a teljes videó:

A „Budapest Köztársaság” elnevezésű rendezvényen, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester mellett az Országos Közös akarat, az Egységes Diákfront, a Fridays for Future Magyarország és az ADOM Diákmozgalom hívott össze március 15-re a Mérce becslései szerint 5-6 ezer ember vesz rész a Szabad sajtó úti helyszínen.

A Kétfarkú Kutyapárt és Magyar Péter tüntetése után Karácsony Gergely, Budapest főpolgármester is tüntetést fog tartani a diákokkal és az Országos Közös Akarattal közösen.

A tüntetésen a Corvinustól elbocsájtott Ádám Zoltán és Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij özvegye is beszédet fog mondani a Szabad sajtó úton.

Döme Zsuzsanna és Kovács Gergely társelnökök úgy látják, kommunikációs szempontból erős héten vannak túl, miután múlt héten mindketten lemondtak, majd másnap a tagság újraválasztotta őket. Döme és Kovács megígérték, hogy ezentúl sokkal tervezhetőbben mondanak le és térnek vissza, idővel igyekeznek minden hét péntek-szombatjára időzíteni.

A színpadon Magyar Péter (általuk elképzelt) programját ismertették, hogy ne kelljen átmenni a másik tüntetésre:

  • vezessük be az eurót!
  • csatlakozzunk az európai korrupcióellenes ügyészséghez!
  • egészségügyi minisztériumot!
  • csomó mindenki lopjon kevesebbet!
  • elszámoltatást!
  • oktatást!
  • áldatlan állapotok felszámolását!
  • Rogán Antal csináljon valamit!
  • legyen Magyarországon még több párt!

– szúrtak oda Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férjének, aki éppen bejelentette saját tüntetésén az Andrássy úton, hogy pártot alapít.

Ezen kívül igyekeztek megszólítani a kiábrándult, ide-oda ábránduló és az ábránd nélküli fideszeseket, valamint a bizonytalan szavazókat is, így a társelnökök szerint most már mindenki rájuk szavaz, minden választást meg fognak nyerni.

Petőfi Sándor és társai új világot álmodtak, ahol szabad a sajtó, felelős kormány dönt a közügyekről és mindenki egyenlő, kezdetben őket is kinevették – kezdte beszédét Magyar Péter az Andrássy útra szervezett zászlóbontó demonstrációján. A politikai sokféleség ellenére is összefogó ’48-as magyarokról is megemlékezett Magyar, aki szerint ma is van ennek tanulsága:

„Magyaroszág nem a Tiborcz Istvánok, nem a Rogán Antalok országa.”

Tömeg a Magyar Péter által szervezett március 15-i tüntetésen
Fotó: Hardy Anna / Mérce

Magyar szerint a korrupció miatt félő, hogy a mostani, utolsó EU-s támogatási ciklusból úgy fogunk kijönni, hogy egy marék oligarchán kívül senkinek nem marad pénze, ezért le akarja váltani Polt Pétert, és csatlakozni az Európai Ügyészséghez. A kormány családpolitikáját kritizálva a politikus kifejtette, hogy a kormánypárti propaganda ellenére a születésszám csökken, amit csak egy élhető, jövőképpel rendelkező ország visszafordítani. Ezzel kapcsolatban a szülészeteken uralkodó patriarchális hozzáállásra is utalt, kijelentve, hogy

jelenleg öregedő férfiak döntenek a szülő nők helyett.

Tömeg a Magyar Péter által szervezett március 15-i tüntetésen
Fotó: Hardy Anna / Mérce

A családalapításra való ösztönzés érdekében Magyar átfogó bérlakásprogramot jelentett be.

A frissen zászlót bontó Magyar elindítja a Talpra magyar! mozgalmat, amiből pártot kíván alakítani.

Magyar Péter zászlót bont és beszédet mond március 15-én
Fotó: Hardy Anna / Mérce

Rendbetenné az oktatást is, mégpedig a szakszervezetek és a többi érintett bevonásával. Az egészségügyben és a szociális szférában is átfogó átalakításokat végezne Magyar, leváltaná az orvosbárókat, felszámolná a gyakran „középkori ispotályokhoz hasonló állapotokat”, lerövidítené a várólistákat,  megakadályozná a fiatal orvosok elvándorlását, és önálló egészségügyi és szociális minisztériumot állítana fel.

Kőszeghy Ferenc interjút készít a Magyar Péter által szervezett március 15-i tüntetésen
Fotó: Hardy Anna / Mérce

Magyar Péter arról is beszélt, hogy az ukrajnai háborúból ki kell maradni, de segíteni kell az ukrajnai menekülteket, valamint azt is látni kell, hogy Oroszország indított támadó háborút. Magyar újra megbízható NATO-taggá tenné az országot. Magyar szerint a KArmelitában sem gondolják komolyan, hogy attól, hogy naponta tízszer kiírják Facebook-ra, hogy békét akarunk, attól véget ér a háború. A Mérce becslései alapján mintegy 20 ezer ember gyűlt össze Magyar Péter beszédére.

Törley Katalin a szabadság értelméről tartott beszédet. „Nekem a szabadság…”, kezdte mondatait.

„Nekem a szabadság ha tükröt tarthatunk a hatalomnak.”

A jelenleg regnáló hatalom szabadságfelfogása gyökeresen különbözik az övétől. Az ő eszközük a büntetés, az elhallgattatás stb. Szerinte szavazással is lehet tenni a szabadságért.

A Magyar Kétfarkú kutyapárt passzivistái demonstrálnak a Szabadság hídon, március 15-én
Fotó: Dián Ákos

Számára ott is szabadság van, ahol van valódi gyermekvédelem, ahol nem az emberek születési helye szabja meg a későbbi sorsukat, és ahol az engedetlen tanárokat nem rúgják ki.

Az EP-ben is a magyar oktatás és a szabadság ügyét szeretné képviselni. Azt kéri, a szavazással billentsék ki a „bántalmazó hatalmat”.

A kutyapárt rendezvényein viccet kell mondani – kezdte beszédét Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere, aki szerint a legnagyobb vicc maga Nemzeti Együttműködés Rendszere. És ez az oka annak is, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt valójában már nem viccpárt.

Az öt évvel ezelőtti választásokon még az ő előjoguk volt a szórakoztató politika. A kutyapártosok nem pozíciókért alkudoznak, hanem a mindannyiunk életét érintő problémák feltárásával, a közösség ügyeivel törődnek, egyedülálló módon meg is teremtik a közösséget. Magyarul: politizálnak, és úgy viselkednek, ahogy az eredeti, tankönyvi definíció szerint a politikusoknak kellene. És még azt is megengedik, hogy az emberek jól érezzék magukat.

Baranyi szerint ezzel szemben az ellenzékben számos fideszes módon működő politikus van, és azt is megérti, hogy az ellenzék elkeserítő állapotát elnézve a legtöbben inkább elvonulnak az egésztől.

Kis számban maradt hiteles ellenzéki szereplő, velük kell együttműködni, amikor az ország javáról, jövőjéről van szó – mondta.

A forradalom évfordulóján és a magyar sajtó napján vegyük elő a ’48-as 12 pontot, ami szabad sajtóval kezdődik és unióval végződik – mondta Baranyi.

Juhász Veronika az MKKP önkormányzati képviselője és EP-képviselőjelöltje a szabadság értelméről filozofált. Lehetne a szabadság ingyen sör?

 

 

szabadság híd „Legyen minden jobb!”, mondta el legfőbb követelését a Magyar Kétfarkú Kutyapárt EP-listavezetője, aki ezután a Kutyapárt állami támogatásából szétosztogatott pályázatokról beszélt.

Szerinte nem messiásra van szükség, hanem többezer „szarlapátolóra”, hogy ez az ország jobb hely legyen.

Le Marietta a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 2024 március 15-én. Fotó: Dián Ákos

Azért megy Brüsszelbe, hogy elindítsa Európa „kutyapártosítását”. Nem azért, hogy bonyolult szabályokról vitatkozzon, hanem hogy megmutassa az utat a cselekvéshez.

A Kutyapárt a programját az emberekkel együtt fogja írni, az elkövetkező napokban várják a javaslatokat a honlapjukon.

1848. március 15-ét eddig minden magyar politikai hatalom mint „nemzeti forradalmat” sajátította ki. 1848. polgári forradalmai azonban az elsők voltak, amelyek nemzetközi mozgalom keretében egymás után, egymást követve és egymással szoros kapcsolatban söpörtek végig a kontinensen. Mit gondoltak valójában Petőfiék, Táncsics, és mit írt Engels a magyarországi 1848-ról? Tavaly megjelent Kis magyar lázadástörténetünk ide vonatkozó részéből ez is kiderül.

Elkezdődött a Magyar Kétfarkú Kutya Párt hídfoglaló tüntetése a Tanítanék Mozgalommal, élő közvetítésünket itt követhetitek:

A szervezők azt ígérik, a Szabadság hídon megmutatják, „hogy milyen a Kétfarkú Kutya Párt Magyarországa.”

Beszédet mond:
Le Marietta – a Kutyapárt EP-listavezetője
Baranyi Krisztina – Ferencváros polgármestere
Juhász Veronika – önkormányzati képviselő, II. kerület, EP-képviselőjelölt
Törley Katalin – a Kutyapárt és a Tanítanék mozgalom EP-képviselőjelöltje
Döme Zsuzsanna Suzi – társelnök, Ferencváros alpolgármestere
Kovács Gergely – társelnök, a XII. kerület polgármesterjelöltje
{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}