Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony: „Budapesten nem az ellenzék van hatalmon, hanem Budapesten a budapestiek vannak hatalmon”

Karácsony Gergely megemlékezett Alekszej Navalnijról, akit szerinte a világ szabadabbik felén mindenki tisztelt, aki a jog és az erkölcs védelméért vette fel a harcot, és annyira szerette a hazáját, hogy hazament oda meghalni.

Emlékeztetett rá, hogy a Navalnij emlékére szervezett országgyűlési megemlékezésen a fideszes képviselők nem álltak fel. Az Orbán-kormány és holdudvara nem a magyarok szabadságáért küzd, hanem a sajátjáért, hogy „azt tehessenek velünk, amit akarnak”.

Fotó: Dián Ákos

Napról-napra csúszik ki a kontroll a saját életünk felett, ezért itt az ideje, hogy elkezdjük visszafoglalni a saját hazánkat. Az igazság előbb utóbb felszínre tör Karácsony szerint, amit a bicskei gyermekotthonban szexuális erőszakot átélt gyerekek ügyével példázott, mviel az ő hangjukat is megpróbálták elhallgatni tíz évig, de végül „olyan erővel tört felszínre, hogy abba beleremegett a kormány”.

Hányszor kapott már kegyelmet oligarcha, hányszor lett közvagyonból magánvagyon? – tette fel a retorikai kérdést a főpolgármester. Karácsony szerint egyszer vége lesz ennek a rendszernek, mert szerinte a magyarok fellázadtak, és egyre többen igyekeznek visszafoglalni maguknak a saját hazájukat.

„Amilyen mértékben változtatjátok a fővárost nagyszerűvé, annyira válik a hon dicsővé”

– idézte Táncsics Mihályt, Magyarország első ismertebb szocialistáját a főpolgármester.

Szerinte a köz javára kell megváltoztatni az országot, amit régóta csak magánérdekek irányítanak. A köztársaság ügye nem veszett el teljesen, mert ott van a szakszervezetekben, a civil mozgalmakban és közösségben, akik nem várják a messiást, hanem megteszik, amit kell, önzetlenül.

A köztársaság a szabad önkormányzatokban is ott van Karácsony szerint, aki úgy fogalmazott, hogy Budapesten nem az ellenzék van hatalmon, hanem Budapesten a budapestiek vannak hatalmon. Szerinte a Budapest Köztársaság nem elválasztás a vidék Magyarországától, hanem egyféle menedék, ahonnan a demokratikus emberek visszatérhetnek, ha felszabadul az ország.

Szerinte a választás nem a pártokról szól, hanem a helyi közösségekről. Szerinte a Fidesz szerint Budapest „bűnös város”, mert itt van méltányosság, szolidaritás, összefogás és európaiság.

„Budapest nekünk az életünk. Ezért a mi ajánlatunk nem lehet kevesebb, nem szólhat másról, mint az életről.”

A következő öt évet „életigenlő politikának” rendelné alá Karácsony, egészséges várost teremtve, ehhez kért támopgatást a júniusi önkormányzati választásokon az egybegyűltektől.

 

Címlapkép: Karácsony Gergely beszédet mond a sajtószabadság napján Fotó: Dián Ákos