Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ádám Zoltán: „A legfontosabb, amit tehetünk, az az, hogy kimondjuk az igazságot.”

Ádám Zoltán, a Corvinus Egyetem vizsgabotránya után elbocsátott oktatója arról beszélt, hogy számára az oktatási mozgalmak jelentették sokszor az utolsó reményt az utóbbi években. Karácsony Gergely főpolgármestert is méltatta, mint a magyarországi demokrácia egyik utolsó reménységét.

Ádám szerint az ország nagyjából ott tart, ahol 2006-ban tartott, a kegyelmi botrányt jelölve meg az „őszödi beszédnek”. Véleménye szerint, amikor Novák és Varga kegyelemben részesítették 2023 tavaszán a gyermekeket szexuálisan bántalmazó bicskei igazgatót mosdató K. Endrét, „hatalmas öngólt lőttek”. Szerinte a rezsim maga kellett, hogy beismerje, legmagasabb rangú képviselői vállalhatatlanok. Ezek után Ádám szerint „semmi sem lesz ugyanaz, mint előtte volt.”

A Corvinus volt docense szerint mindez azért történehetett, mert a rendszer az elmúlt évtizedben szisztematikusan leépítette a hatalom feletti kontrollt, elhitették saját magukkal is, hogy bármit megtehetnek, bármit saját céljukra használhatnak és fittyet hányhatnak a jogrendszerre. A Corvinus modellváltását hozta fel példként, ahol a MOL és a Wizzair vezetőinek befolyása és azok gazdasági érdekei kerültek előtérbe az egyetem érdekeivel szemben. A vizsgabiotrányban minden érintettet felmentettek a nagy cégek nyomására, ami miatt lemondott az etikai bizottság, majd a következőkben összehívott új bizottság már a botrányt kirobbantó Ádámot tette felelőssé, részletezte az oktató.

Sokezer hallgató és sokszáz kutató munkáját értékeli le ez az egyetemi rendszer, közölte Ádám, aki azt is hozzátette, a továbbiakban is folytatni fogja az ügyben a pereskedést az igazáért.

„A legfontosabb, amit tehetünk, az az, hogy kimondjuk az igazságot.”

A mai helyzet nehézsége az, hogy nagyon kevés hiteles politikai szereplő van, aki a kormánypártiak helyébe léphetne, folytatta. Az ellenzéki vezetésű fővárosi önkormányzat tagjait ilyen politikusoknak látja. „Talán mindenkinél többet tettek a szabad és demokratikus ország fennmaradásáért.”

Mint ismeretes, az azóta felmentett Ádám Zoltán bejelentése alapján korábban etikai vizsgálat indult a Corvinuson, miután a docens nyilvános Facebook-posztja szerint egy hallgató szülei személyesen és emailben is próbáltak nyomást gyakorolni és közbenjárni az egyetem vezetőinél és magánál Ádám Zoltánnál is, miután Ádám és kollégái nem engedték levizsgázni gyermeküket egy tárgyból, amelyből nem teljesítette a félév során előírt követelményeket. Az egyetem vezetői viszont lehetővé tették, hogy a diák elkülönítve, külön vizsgasort kitöltve teljesíthesse a tárgyat. Az etikai bizottságok vizsgálata azt állapította meg elsőfokon, hogy valóban kivételeztek a hallgatóval, és elmarasztalták az egyetem akkori rektorát, Takáts Elődöt, valamint a Corvinus két dékánját. Másodfokon azonban fölmentette őket az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma és a rektorhelyettes (Takáts Előd a másodfokú, felmentő döntés bejelentésének napján lemondott a rektori posztról, noha távozását azzal indokolta, hogy tudományos, kutatói munkájára szeretne koncentrálni).

Szabó Lajos megbízott rektor ezt követően szabálytalansági eljárást kezdeményezett, a dolgozók vétségeit kutatva – amely során a Corvinus közleménye szerint öt ponton állapítottak meg szabálytalanságot. Ez a vizsgálat ugyan nem marasztalta el Ádám Zoltánt, azonban mégis ennek következtében szűnt meg azonnali hatállyal, rendkívüli felmondás keretében a docens munkaviszonya: az egyetem indoklása szerint azért, nem volt elég együttműködő a vizsgálat során, valamint tiszteletlen, cinikus módon kommunikált felettesével. Ádám Zoltán és a Corvinus szakszervezete is mondvacsináltnak tartja a kirúgás indoklását.

 

Címlapkép: Ádám Zoltán a Corvinus kirúgott oktatója a főváros és civil szervezetek közös március 15-i ünnepségén. Fotó: Alföldi Dániel István