Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az antifasiszta mozgalmak idén sem fogják hagyni, hogy a nácik zavartalanul terjesszék eszméiket a „becsület napján”

„Az elmúlt évekhez hasonlóan a fasiszták idén is megpróbálnak új követőket szerezni a történelem meghamisítása révén. Az ún. »Becsület Napja« rendezvényei során koncertet, felvonulást és túrát is szerveznek. Ezért hívunk mindenkit február 10-én 14:30-ra a Széll Kálmán térre, hogy tiltakozzunk együtt a fasiszta eszmék terjesztése ellen”

– áll az Autonómia mozgalom Antifasiszta tüntetés a nácik dicsőítése ellen című, lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Antifasiszta tüntetés a neonáci »Becsület napja« ellen
Fotó: Dián Ákos / Mérce

Szélsőjobboldali és neonáci szervezetek 1997-től kezdődően minden évben megemlékeznek a német és magyar alakulatok 1945. február 11-én este Budáról indult kitörési kísérletére. A kitörés során a Budapestet erőddé változtató, a szovjet hadsereg elől menekülő Karl Pfeffer-Wildenbruch SS-tábornok maradék csapataival megpróbált áttörni az ostromgyűrűn és csatlakozni a nyugat-magyarországi német főerőkhöz.

A „becsület napjára” történő megemlékezés a magyarországi szélsőjobboldal egyik legjelentősebb éves eseménye. A nyíltan szélsőjobboldali és neonáci megemlékezések és megmozdulások mellett évente megtartják az – egy ideig egy állami tömegsportakció részét képező, illetve szervezői útján állami támogatásban is részesült – ún. „kitörés emléktúrát” is, amelyen a szervezők és az „emléktúra” résztvevői a náci német hadsereg és magyar szövetségeseik akciójáról emlékeznek meg.

„Becsületnapi” túrázók
Fotó: Dián Ákos / Mérce

A szélsőjobboldali felvonulást tavaly több atrocitás kísérte. Szélsőjobboldaliak járókelőket vertek meg a Széll Kálmán tér közelében, valamint bántalmaztak egy újságírót a Normafánál. Emellett pedig egy csoport tagjai szélsőjobboldalinak vélt emberekre támadtak Budapest több pontján.

Azonban amíg az utóbbi ügyet a rendőrség feltűnő buzgalommal kezelte, addig a fasiszta támadássorozatot nem taglalta a súlyának megfelelően.

Bár a rendőrség idén a „becsület napjához” kötődő két gyűlés megrendezését az elmúlt évek gyakorlatához hasonlón megtiltotta, szélsőjobboldali szervezetek nyíltan hirdetik az idei programot. Ebben pontos helyszínek idén sem szerepelnek titkos körülmények között tartják meg, de a kitörés túra keretében a várban megtartott fénylánc mellett szerepel a „becsület napja” is.

Budapest, 2020. február 8.
Szélsõjobboldali szervezetek 2020. február 8-án a Városmajorban „Becsület napja” elnevezéssel azokra a katonákra és civilekre emlékeznek, akik Budapest 1945-ös ostrománál február 11-én megkíséreltek kitörni a szovjet csapatok által körülzárt budai Várból. A megemlékezést, amelyen mintegy ötszázan vettek részt, a Légió Hungária és a Hungarian Hammerskins nevû szervezetek rendezték. A megemlékezés ellen – ugyancsak mintegy ötszáz – antifasiszta tüntetõ tiltakozott.
MTI/Kovács Tamás

Emiatt látja úgy az antifasiszta Autonómia mozgalom, hogy fel kell lépnie a szélsőjobboldali felvonulás ellen. A már idézett közlemény emlékeztet arra, hogy a „becsület napja” „esemény célja a történelmi események meghamisítása a fasizmus népszerűsítésének érdekében”. Az Autonómia mozgalom tagjai úgy látják, hogy a „tavalyi hecckampány” „kriminalizálni” kívánta az antifasizmust, hiszen „ha csak szégyenlősen is, de a náci múlt dicsőítése a jelenlegi kormány emlékezetpolitikájának a része”.

Az Autonómia mozgalom tagjai szerint az antifasizmus „erkölcsi minimum”, s emiatt, valamint a tavalyi hecckampányok miatt „nagyon fontos”,  hogy mind többen „hangot adjanak a nemtetszésüknek” annak érdekében, hogy „ne ismétlődhessen meg a történelem azon szörnyű periódusa, amikor pusztán születési alapon gyilkoltak le tízmilliókat”.

A mozgalom úgy látja, „a náci múlt dicsőítése ellen sokszínű ellenállás szerveződik mindenhol. Németországban és Ausztriában nemcsak az antifasiszta mozgalmak, de a helyi lakosság is igyekszik korlátozni a náci rendezvényeket. Mivel a probléma is nemzetközi, csak nemzetközileg lehet ellene harcolni. Ezért a magyar ellentüntetés része a Stop Nazi Glorification! nemzetközi kampánynak”. A tavalyi rendezvény szervezőivel interjú is megjelent lapunkban.

Antifasiszta tüntetés a neonáci »Becsület napja« ellen
Fotó: Dián Ákos / Mérce

Február 10-én a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) is rendezvényt tart. 10 órától Budapest fasiszta és nyilas uralom alóli katonai fölszabadulása 79. évfordulójára emlékezve tiltakozó demonstrációt szervez a Cipők a Duna-parton budapesti holokauszt-emlékműnél.

A szervezők szerint „nem nézhetjük tétlenül, amit döbbenten tapasztalunk, hogy az antifasiszta budapesti győzelem évfordulóján Budapesten és Magyarország más helyein ismét magyarországi és külföldről érkezett náci ruhás paramilitáris csoportok Hitlert éltetve parádéznak”.

„A brutalitást, az embertelenséget képviselő eszmék napjainkban egyre inkább erősödnek, nem tűrhetjük, hogy annak Magyarország legyen az egyik melegágya!” – áll a Mércének megküldött közleményükben.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás