Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fidesz-közeli tulajdonosok hajóján találkoztak nemzetközi náci szervezetek februárban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Február 11-én immár huszonharmadik alkalommal rendezték meg Budapesten az úgynevezett Becsület Napját, amely az 1945 februárjában a budapesti ostromgyűrűből kitörő német náci csapatok és magyar szövetségeseik elesett tagjaira emlékezett. A szokás szerint számos eseménnyel, több helyszínen futó emléknap legradikálisabb nyitó rendezvényét a VKontaktye profilján – többek között – rendszeresen Szálasit éltető videókat megosztó „Blood and Honour Hungária”, azaz a 2005-ben feloszlatott Vér és Becsület neonáci, újfasiszta és más szélsőjobboldali szövetségesei hirdették meg, eredetileg a Március 15. térre.

Mi az a „Blood&Honour Hungária”?

A Vér és Becsület mint a „Blood&Honour Hungária” legális formája 1999-ben alakult meg, az eredetileg Ian Stuart Donaldson, brit neonáci énekes, a Skrewdriver frontembere által a hetvenes években kezdeményezett, a nemzetiszocialista eszmét zenén és kultúrán át terjeszteni kívánó nemzetközi mozgalom részeként. A radikális antiszemita kuruc.info 2009-ben készített interjút „Kölyökkel”, az egyik akkori frontemberrel, aki a B&H Hungária becsület napi tevékenységét így foglalta össze:

„Először is, a Becsület napja: tagjaink már 1997 óta folyamatosan részt vesznek a rendezvénysorozat szervezésében. Bármilyen cégnév alatt is zajlott, ott voltunk, tettük a dolgunkat. 2003 óta pedig megmutattuk, hogy újra lehet méltóságteljesen, ünnepi keretek között emlékezni 1945 hőseire. Szerintem nincs a világon nemzetiszocialista, aki ne hallott volna a Becsület Napjáról. Mind a túrázók, mind a megemlékezők létszáma évről évre gyarapszik, így persze az esti emlékkoncerten is egyre többen vesznek részt. Egy egész helyes kulturális rendezvénykupacon vehet részt az érdeklődő. A mi kereteinket már túl is nőtte a rendezvény, de mivel tagjai vagyunk az NS Frontnak, nincs gond, nőhet a résztvevők létszáma. Jól működik a csapatmunka.”

A magyar Vér és Becsületet 2005-ben elsőfokon feloszlatták, majd 2006-ban megszűnt. Ezután a Hazáért Egység Mozgalom folytatta a korábbi Vér és Becsület tevékenységét, majd 2008. január 26-án nyíltan Szálasi-támogató, nem bejegyzett informális csoportként, „Pax Hungarica” Mozgalommá alakult át. Emellett informális és félig titkos formában, koncert- és megemlékezés-szervezőként tovább él a Blood&Honour Hungária is.

A „Kitörés Napját” manapság már mindenhol úgy hirdetik a szélsőjobboldali rendezők, hogy az egy „politikamentes”, az „1945-ös áldozatokra emlékező”, szimpla történelmi túra, tehát nyilvános értékelésük szerint olyasmi, mint például az 1848-49-es újrajátszott csaták.

Ugyanakkor, a „Becsület Napja”, amelyet az 1945-ös kitörés emlékére eredetileg maguk a neonácik és hungaristák nyílt politikai célokkal rendeztek meg 1999 februárjában, minden ízében a magyar és nemzetközi újnáci mozgalomhoz kötődik hagyományaiban, másféle eredete pedig nincsen.

Beszédes, hogy a nap fő attrakciójává mára az emléktúra vált, amelyet a szelíd, semleges nevű Börzsöny Akciócsoport szervez. Pedig az első alkalommal a Kapisztrán téren még Győrkös István, a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) alapítója mondott beszédet. Győrköst 2016-ban bőnyi otthonában fogták el, egy – Pálvölgyi Péter rendőrnyomozó halálát okozó – lövöldözést követően, majd a kiérkező terrorelhárítók őt is meglőtték. Az ügy jelenleg tárgyalási szakaszban van, Győrkös jogi képviselői vitatják, hogy a rendőrt meggyilkoló golyó az ő fegyveréből származott volna.

Győrkös ügyében vádat emeltek, az jelenleg a Szombathelyi Törvényszéken jár, első fokon, a tárgyalást azonban a kombinált fizikus-orvos-fegyverszakértői vizsgálat és vélemény elkészültéig – várhatóan ez év áprilisáig – felfüggesztették.

Később az is kiderült: Győrkös és az MNA fegyveres gyakorlatain több alkalommal részt vettek az orosz követség munkatársai is.

A Blood&Honour Kapisztrán téri, hagyományosan a keményvonalasabb újfasisztákat vonzó rendezvényét végül a rendőrség a szokásos, várbeli helyén nem engedélyezte, ezt követően a Légió Hungária nevű szervezet február 9-én délután a Városmajorban található, első világháborús emlékműnél koszorúzott a Vár helyett.

A szélsőségeseknek a Blood&Honour és külföldi szövetségesei által fémjelzett, még radikálisabb csoportja viszont emellett délben egy másik rendezvényen is összegyűlt: magánterületen, a Zsófia főhercegné hajón, amely éppen az Erzsébet híd lábánál, a Petőfi szoborral szemben horgonyoz.

Újfasiszták mindenfelől

A pontos helyszínt egyébként nem közölték előre, a találkozót a Becsület Napja 2019 blogon a Március 15. térre hirdették meg. Megérkezésünkkor arra lettünk figyelmesek, hogy a Petőfi-szobor körül gyülekező, küllemre is a radikális jobboldali szubkultúrához tartozó kisebb csoportok egymás után szállingóztak le a hajóra.

A Zsófia főhercegné rendezvényhajó, az Erzsébet híd lábánál (fotó: Mérce)

Miután követni kezdtük a radikálisokat, egy rácsos ajtóval elzárt feljáróhoz jutottunk, ahol egy bőrkabátján főleg angol és amerikai szélsőjobboldali jelvényeket viselő ember fogadott minket. Miután közöltük, hogy a rendezvényre jöttünk, a férfi gond nélkül beengedett minket.

Így szembesülhettünk a nemzetközi náci dzsemborival annak pőre valójában.

A hajó belső terében kialakított, bárpulttal kiegészített nagyteremben már látható volt a szkinhedek által hagyományosan használt sisakos kereszt, és a különböző, Európa minden tájáról érkező szervezetek zászlói is. A jelenlévők rendszerint Blood&Honour-feliratú, vagy más fehér felsőbbrendűséget hirdető öltözéket, néhányan pedig az esti túrára készülve túraruházatot viseltek.

Szerencsére, ahogy a kapuban, odabent sem tűnt fel a nálunk jellemzően kifejezetten jobb fizikai kondícióban lévő résztvevőknek, hogy nem a fehér faj védelmének céljából érkeztünk. A hangulat egyébként családias (bajtársias?) volt, a motoros dzsekis férfiak – feltételezésünk szerint a szervezők – viszont ekkor is felhívták a figyelmünket:

Nem használhatjuk a telefonjainkat az esemény alatt, sem fényképezésre, sem videózásra, sem a helyszínt adott esetben könnyedén eláruló facebookos vagy instagramos posztok készítésére.

A megemlékezésen a beszédek radikalizmusát és gyújtó hangját azonban szinte általános iskolai évzáróvá szelídítette a szervezők részéről konferáló férfi álmosító hangja, valamint az egy-két valóban uszító beszéd közé ékelt, számtalan – kizárólag Nyikos Tibor – vers, valamint Séra István, a Turul nemzetség énekes-gitárosának honvédnótája is.

Konspirációs körülmények közt készített fotónk a Zsófia rendezvényhajó fedélzetéről (fotó: Mérce)

Noha a majdnem két és fél órás, vontatott program így nem volt túlzottan fenyegető, főleg hogy a külföldi neofasiszta szónokok is folytonosan hangsúlyozták a mozgalomban a „fiatalok hiányát” és a „huszonnegyedik óra veszélyét”, a megjelent nemzetközi társaság fiatalabb tagjai a műsor felénél inkább elkezdtek kifelé szállingózni, hogy a hajóhídon cigarettázva cseveghessenek.

A rendezvény jelképek szintjén valóban a még épp megengedett törvényi határok között maradt (körültekintően elkerülték a tiltott náci önkényuralmi jelképek használatát), a beszédek hangvételéből és a résztvevő szervezetek névsorából már igencsak szélsőjobboldali profilú rendezvény bontakozott ki.

A felszólalók közt voltak, akik az 1945-ös „német és magyar hősök” emlékére sokszor igencsak durván fajgyűlölő és xenofób, valamint több esetben burkolt antiszemita kitételeket tettek, ezek a vendégek Európa legradikálisabb jobboldali szervezeteit képviselték.

A francia FDF képviselőjének beszédében fordult egyedül elő, hogy explicit módon „nemzetközi zsidóság” által szervezett migrációról beszélt. A magyar szónokok már rutinosabban álltak hozzá a feladathoz:

„Lelkem mélyéig meghatódva hajolok meg Budapest védőinek hősiessége előtt. 1944/45 telén, mikor a vörös pestis ostrom alá vette gyönyörű fővárosunkat, együtt harcolt felnőtt és gyermek, fiatal és öreg, civil és katona, magyar és német. […] Össze kell fognunk, különben elnyel minket az a sötét áradat, amelyet a cionista ármány szabadított ránk. […] Éljen Magyarország, éljen a fehér Európa, éljen a fehér faj!”

zárta például le beszédét Papp Tibor Károly, aki zöld nyakkendőben, bomberdzsekiben, és a felkonferálás szerint a Magyarelvű Mozgalom képviseletében volt jelen. 

A hivatalos rendező és házigazda szerepét a Blood&Honour Hungária töltötte be, amely a tavalyi, hivatalosan csak „hagyományőrző” emléktúrára az orosz VKontaktye közösségi hálón például Szálasi Ferenc eskütételének videójával készült. Rajtuk kívül részt vett még a Blood&Honour holland tagszervezete, és beszédet mondott a cseh rasszista paramilitáris Narodni Sociálni Frontá egy képviselője is.

A programnak eredetileg része lett volna a lengyel Kamil Komala köszöntője is, a Niklot nevű radikális jobboldali csoport ismert feje azonban a szervezők szerint a lengyel kormány esetleges retorziójától félve inkább nem jelent meg. A pogány-szélsőnacionalista csoport korábban viszont járt Magyarországon: Komala 2013. október 23-án a Corvin-közi hungarista megemlékezésen a „lengyel hazafiak” üdvözletét tolmácsolta Szálasi Ferenc kései tisztelőinek.

Ott volt és beszédet is tartott azonban a francia identitárius és zsidóellenes mozgalom, a Franciaország Védelme Front (Front de Défense de la France – FDF) egyik vezéralakja, Marceau Allouis (másik álnevén Jean-Francois M.). Ő mint már írtuk, egyenesen a „nemzetközi szabadkőműves zsidóságot” tette meg felelőssé mind az Európába történő bevándorlásért, mind pedig a szerinte mozgalma által vezetett, sárga mellényes franciaországi tüntetéseken történt rendőri brutalitásért.

A szónokok elvben általában is egyetértettek azzal a szélsőjobboldali toposszal, hogy a „globalistának” is nevezett erők „kényszerített bevándorlást” erőltetnek a „fehér fajú Európára”.

A francia antifasiszta Demain Le Grand Soir blog egyébként részletes dossziét is összeállított az FDF-nek és vezetőinek neonáci propagandájáról, kapcsolatrendszeréről.

A Franciaországban a hitlerizmus iránti szimpátiájáról ismert Marceau Allouis mellett az eredeti plakát szerint meghívást kapott a megemlékezésre a német Der Dritte Weg nevű neonáci mozgalom is.

A 2013-ban az újnáci NPD-ből kiszakadó, Heidelbergben alakult kispártot a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (Bundesamt für Verfassungsschutz, BfV) rendkívül szélsőséges megnyilvánulásai, erőszakos akciói és virulens, faji alapú zsidógyűlölete miatt folyamatos megfigyelés alatt tartja.

Az elmúlt évek sajtóhírei szerint a pártot kapcsolatba lehet hozni többek között Basár el-Aszad szíriai rezsimjével, a Hezbollah siíta terrorszervezet libanoni vezetőjével, és az ukrán radikális jobboldali Jobb Szektorral is. Mindezek alapos gyanúja miatt januárban a szervezet paypalos, nemzetközi adományszámláját is lezárták.

2017-ben arról is cikkeztek izraeli lapok, hogy a Dritte Weg tisztelgő látogatáson vett részt Dél-Libanonban, ahol támogatásukról biztosították a Hezbollah vezetőit az „Izrael megsemmisítéséért folytatott harcukban”. Ezenkívül a párt képviselői, ugyancsak a Jerusalem Post fent említett cikke szerint találkoztak a szíriai rezsimhez közelálló Szír Szociális Nacionalista Párttal, és a damaszkuszi rezsim képviselőivel is.

Ezzel is összefügghet egyébként az az érdekesség, hogy a rendezvény plakátjain és az esemény blogspotos honlapján január 19-én még szerepelt a Dritte Weg neve, a február 5-i, végleges programleírásból (nagyjából a paypalos ügy kirobbanása után), viszont mind a logó, mind a Dritte Weg neve eltűnt.

Forrás: doh2019.blogspot.com

Forrás: doh2019.blogspot.com

Részvételüket viszont egyenesen valószínűsíti, hogy kicsivel dél után, helyszínre érkezésünkkor egy német anyanyelvűnek tűnő, akcentus-mentes, német nyelvű beszédet tartott egy fiatal férfi, miközben a rendezvény akkor aktuális, végleges programja a Dritte Weg eltűnésével már nem írt német résztvevőről.

Esküvők, termékbemutatók, náci dzsemborik

Látogatásunkat követően viszont utánanéztünk, hova keveredett a nemzetközi újfasiszta gyülekezet.

A Zsófia Főhercegné Rendezvényhajót – korábban FK 701-Z néven a FOKA Folyamszabályozó és Kavicskotró Vállalat úgynevezett Z-motoros toló-önjáró kavicshordó uszálya – a Hajóregiszter szerint a kilencvenes évek végén vásárolta meg a Captain Daniel Kft., amely átalakítás után akkortól üzemelteti könnyűszerkezetes felépítménnyel ellátott rendezvényhajóként, a rendezvényeket szervező cég pedig az ACAI Kft.

Zsófia főhercegné, FK 700 típusú Z hajtású önjáróhajó, Budapest, V. kerület, Belváros, Jane Haining rakpart, 2017 nyarán / Fotó: Wikipédia

A hajó honlapja szerint vállalják különböző programok – esküvők, céges események, termékbemutatók, stb. – megrendezését, referenciáik között szerepel a Kispesti Polgármesteri Hivatal, a Hankook gumigyár, a Magyar Máltai Lovagrend, a MÜPA, a MAHIR, a PSZÁF, az ExxonMobil Business Support Center Hungary, valamint számtalan egyéb vállalkozás és magánszemély, azonban a Blood&Honour Hungária által szervezett náci dzsembori egyelőre nincs feltüntetve az oldalon.

A Captain Daniel Kft.-t 1998-ban jegyezték be, a Budapest XI. kerületében található Radvány utca 23. szám alá, amely megegyezik az ACAI Kft., tehát a rendezvényszervező cég postázási címével, továbbá az Átlátszó cikke szerint ez a címe Magyar Csaba Gábornak, a cég ügyvezetőjének – az Opten információi szerint egyébként 2019. január 29-én végrehajtást rendeltek el a cég ellen.

Szintén az Átlátszó hivatkozott cikkéből derül ki, hogy Magyar Csaba Gábor volt a Rác Beruházó Kft. cégvezetője is, amely arról hírhedt, hogy a cég bedőlése után az alvállalkozók hozzávetőlegesen 10,6 milliárd forintot követeltek – a károsultakat egyébként a kormány segítette ki, miután kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a budapesti Rác fürdő két, felszámolás alatt lévő beruházó cégét.

A lap azt is kiderítette, hogy 2016-ban szintén a Radvány utca 23-ba próbálták meg bejegyezni a Tiborcz Istvánhoz köthető BDPST cégek nevére kísértetiesen hasonlító nevű Bateaux BDPST Hajózási Kft.-t, ami azonban nem sikerült, mivel a cégbíróság megtagadta az adószám megállapítását.

Ennek oka az volt, hogy Óvári Rozália vezető tisztségviselő másik cégének, a Vida Entera Kft.-nek törölték az adószámát, azonban Óvári tisztségviselő maradt, és a céget szintén a Radvány 23. szám alá jegyezték be – azóta ismét szabályosan működik, Óvári pedig ügyvezető. A cég a 24.hu által kikért adatok szerint 2017-ben csaknem 2,5 millió forintért szervezett rendezvényt a Fidesz pártalapítványának, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványnak.

Óvári Rozália az Opten szerint a Captain Daniel Kft. tulajdonosa is, ahogy egy néhány évvel ezelőtti promóciós anyagban is őt hivatkozták a Zsófia hajó tulajdonosaként.

A fentiek alapján tehát úgy tűnik, a Radvány utca 23. kiemelkedően fontos hely a Zsófia Főhercegné Rendezvényhajó körüli cégháló esetében; ide van bejegyezve a hajó tulajdonosa, a Captain Daniel Kft.,

a – 24.hu fentebb idézett cikke szerint – Fidesz pártalapítványával üzletelő Vida Entera Kft., ez a hajóra rendezvényeket szervező ACAI Kft. és Magyar Csaba Gábor levelezési címe, valamint ide jegyezték volna be a Bateaux BDPST Hajózási Kft.-t is.

A XI. kerületi, sashegyi székhelyen is azt tapasztaltuk, hogy ott a postaládára és a csengőtáblára is ki van írva Óvári Rozália, valamint a Vida-Entera Kft., a Captain Daniel Kft. és az ACAI Kft. neve is. Óvári mellett a postaládán a „Magyar” vezetéknév is szerepel, ez pedig utalhat akár Magyar Csabára is. A cégháló egyes elemei tehát ilyenformán székhelyükben vagy feltételezhető levelezési címükben is összekapcsolódnak, noha van olyan társaság, a Magyar Csaba nevén lévő ACAI, amely a céginformációs oldalak szerint a 8. kerületi, Mária utca 34. szám alá van bejegyezve.

Ismételt csengetésünkre, ottjártunkkor sem Óváriéknál, sem a Vida-Entera Kft.-nál nem vette fel senki a kaputelefont.

Óvári Rozália pedig a hajót birtokló Captain Daniel és a Fidesz alapítványával üzletelő Vida Entera ügyvezetője és tulajdonosa, ahogy ügyvezető lett volna a Bateaux BDPST Hajózási Kft.-ben is. Míg a rendezvényeket szervező ACAI Kft. ügyvezetője és tulajdonosa Magyar Csaba Gábor, aki cégvezető volt abban a Rác Beruházó Kft.-ben is, melyet a kormány kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősített.

A Mérce először emailben kereste meg Magyar Csaba Gábort, az ACAI Kft. tulajdonosát, amelyben megkérdeztük tőle:

  • Ki kereste meg pontosan az ACAI-t, hogy rendezvényüket a hajón tarthassák meg? Magánszemélytől vagy jogi személytől (egyesület, cég) érkezett-e a rendezvénnyel kapcsolatos megkeresés?
  • A cég üzletpolitikájával összeegyeztethetőnek tartja-e ilyen jellegű politikai rendezvények befogadását?

Miután február 26-án kelt levelünkre egy hét elteltével sem kaptunk választ, mind a rendezvényszervező céget, mind pedig a hajót tulajdonló Captain Daniel Kft.-t telefonon próbáltuk elérni, eddig sikertelenül. Amint bármilyen formában válaszolnak, cikkünket természetesen frissítjük.

A helyzet ezek alapján a következő: Budapest szívében, az Erzsébet-híd lábánál Európa talán legsúlyosabb szélsőjobbos szervezetei megtarthatták közterületen betiltott dzsemborijukat. Ráadásul egy olyan hajón, amelyre a rendezvényeket egy Fideszhez bekötött vállalkozó szervezi, tulajdonosa pedig a Fidesz pártalapítványának rendezvényeit szervező cég tulajdonosa is egyben, ráadásul mindkettő köthető valamilyen módon egy Radvány utca 23. szám alatti ingatlanhoz.

Frissítés: 2019. április 9-én hozzánk érkezett sajtó helyreigazítási kérelemre tekintettel tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy megkeresésük alapján és állításuk szerint a Captain Daniel Kft és Acai Kft nem tudott a rendezvény szélsőséges jellegéről és sérelmesnek tartja a „nácihajó” elnevezést.
Kiemelt kép: Mérce