Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Városmajorban tartották meg a Várból kitiltott „becsület napi” neonáci megemlékezést, antifasiszták is kivonultak

Ez a cikk több mint 5 éves.

A nap folyamán Budapesten több ponton gyülekeztek neonáci, hungarista és más szélsőjobboldali csoportok, hogy a 74 évvel ezelőtt Budapest ostromának záróakkordjaként lezajlott kitörési kísérletről megemlékezzenek. A rendezvényeken számos külföldi szélsőjobboldali csoport is képviseltette magát. A szélsőjobboldali rendezvényekkel párhuzamosan antifasiszta ellentüntetésekre is sor került.

A  szélsőjobboldal által „Becsület napjaként” számon tartott eseményről minden évben megemlékeznek, idén eredetileg a budavári Kapisztrán térre szervezték a megemlékezést, ezt azonban a BRFK tegnapi határozata „a külső szemlélőben félelemkeltésre, riadalom okozására” alkalmasnak találta, és megtiltotta a rendezvény megtartását. (A Kapisztrán téren tavaly megtartották a rendezvényt, noha Orbán Viktor arra kérte a Belügyminisztériumot, akadályozzák meg azt. A rendőrség tavaly is megtiltotta a rendezvényt, de a bíróság hatályon kívül helyezte a tiltó határozatot.)

Vér és Becsület a Zsófia rendezvényhajón

A Kapisztrán téri tüntetés betiltása miatt egy szélsőjobboldali csoport (mint később kiderült, a Vér és Becsület) a Március 15-e térre, délre hirdetett meg a gyülekezőt, innen kis csoportokban haladtak át egy Petőfi téri rakparton horgonyzó rendezvényhajóra.

A Március 15-e térről átszivárgó csoportokkal tartó tudósítóinknak sikerült is feljutniuk a Zsófia rendezvényhajó fedélzetére, ahol a Vér és Becsület nevű csoport ifjúsági szervezetének rendezvényén találták magukat.

Tudósítóink szerint a pár tucat résztvevő között cseh nemzetiszocialisták, a német NPD párt és a francia újnáci FDF mozgalom tagjai is felszólaltak. A franciák képviselője például arról beszélt, hogy a mai harc a „balosok, nemzetközi zsidóság és szabadkőművesség által szervezett erőltetett bevándorlás”, amely ellen a „fehér fajnak” fel kell lépnie.

A megemlékezés után egy helyben rögtönzött keresztnél helyezték el a résztvevők koszorúikat Budapest védői emlékére.

Városmajori tüntetés és ellentüntetés

Valamivel nagyobb rendezvényre került sor 2 óra után a Városmajorban található Csaba utcai templomnál.

Kitörés napi megemlékezés a Városmajorban (kép: Mérce)

A tüntetést eredetileg a Széll Kálmán térre hirdették meg, egy kisebb csoport antifasiszta itt is gyülekezett, de a szélsőjobbosok végül a Városmajor Csaba utca felé eső részén vonultak fel, ezért ellentüntetők egy csoportja is ide követte őket. A rendezvény komoly rendőri jelenlét mellett zajlott.

A templom mellett 150-200 szélsőjobbos vonult fel, különböző neonáci, hungarista és egyéb szélsőjobbos csoportokat képviselve. Tudósítóink a Vér és Becsület, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Legio Hungaria, a Betyársereg és a Magyar Önvédelmi Mozgalom szimbólumait szúrták ki, de a nemzetközi szélsőjobboldali mozgalom széles palettája is képviseltette magát. Például a nácikhoz átálló szovjet tábornokról elnevezett vlaszovista mozgalom Oroszországból, illetve a Nordic Resistance nevű pánskandináv neonáci mozgalom. A tömegben számos magyar nemzeti és Árpád-sávos zászló, valamint egyéb nemzeti zászlók és szélsőjobbos mozgalmak jelvényei tűntek fel.

A szélsőjobboldali csoportok az első és második világháborús katonákat ábrázoló Tábori vadászok emlékművénél gyülekeztek rendezett sorokban, itt hangzottak el beszédek is a megjelent neonáci szervezetek képviselőitől. Felszólalt a Nordic Resistance skandináv neonáci mozgalom és egy német szervezet képviselője is.

A Városmajor felé tartó antifasiszta tüntető csoportot a rendőrség a Csaba utcai templom előtt feltartóztatta: őket úgy tájékoztatták, hogy nincs joguk ezen a helyszínen tüntetni, mert rendezvényüket a Széll Kálmán térre jelentették be.

Antifasiszta ellentüntetők a Csaba utcai templomnál (Kép: Dián Ákos)

Az antifasiszta tüntetők –  akik egyébként a Szabad Egyetem csoport hívására csatlakoztak a Diákblokk a fasizmus ellen című rendezvényre – valamivel nagyobb létszámban 3 óra után a Széll Kálmán téren gyülekeztek, így sok kontaktusra nem került sor a két csoport között.

Az ellentüntetés jelenleg is tart, tudósítóink szerint a neonáci megmozdulásról kisebb csoportok érkeznek a Széll Kálmán térre, de komolyabb konfliktusra eddig nem került sor.

5 óra után a Várból indul a szélsőjobboldali csoportok hagyományos „Kitörés emléktúrája” is, erről is élőben közvetítünk.

A magyar szélsőjobb hagyományos emléknapja

A „becsület napjára” keresztelt kitörési kísérletre évtizedek óta minden évben megemlékezik a szélsőjobboldal. Tavalyi cikkünkben így írtunk a ’45-ös eseményről.

„Budapest 1945-ös, pusztító ostromának záróakkordjaként a náci Waffen SS és Wehrmacht védekező egységei a velük szövetséges, nyilaskeresztes hadvezetés alatt álló magyar honvédséggel együtt február 11-én megkíséreltek kitörni az őket körbevevő szovjetek gyűrűjéből, ahova 1944 karácsonyán kerültek.

Szilveszter előtt a 2. Ukrán Front Hevesen táborozó vezérkara úgy döntött, követek útján megadásra szólítják fel a Budapesten rekedt egységek parancsnokát, Karl Pfeffer-Wildenbruch SS Obergruppenführert, az ajánlatot azonban ők visszautasították.

Adolf Hitler és a német hadvezetés kifejezetten megtiltotta a német-magyar seregeknek, hogy elhagyják a budai várat, azok azonban készleteik kimerülésével mégis emellett a megoldás mellett döntöttek.

A kitörési kísérletnek körülbelül 20 000 áldozata volt, mivel a szovjetek a Széna tér magasságában géppuskatűzzel fogadták a várbeli csapatokat. További 20 000 katona hadifogságba került.

Budapest végül a kitörés után, 1945. február 13-án került teljes szovjet ellenőrzés alá. Az ostromnak több tízezer polgári áldozata volt, főleg olyan gettóba zárt zsidók, akiket nyilas pártszolgálatosok végeztek ki. Emellett több száz magyar szocialista és antifasiszta ellenálló is áldozatul esett a németeknek és a nyilasoknak.”

Helyesbítés: A cikkben korábban pontatlanul írtuk a Front de la Défense de la France nevének rövidítését.
Címlapkép: Mérce