Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem a Kitörés túra szervezőinek állami támogatása az első eset, hogy fajvédőket támogat a NER

70 millió forinttal támogatja az állam a„becsületnapi” túrát szervező egyesületet. Az eset nem anomália, a Fidesz, illetve az általa elfoglalt állam nem első ízben támogat újfasiszta rendezvényeket, vagy ilyeneket szervező szervezeteket.

A fajvédő, újfasiszta csoportok évenként megrendezett eseményét, az úgynevezett „becsületnapi” túrát évről évre megrendező Hazajáró Honismereti és Turista Egylet 70 millió forint vissza nem térítendő állami támogatásban részesült, írta meg a 24.hu. Az összeget turisztikai támogatásként, szálláshelyfejlesztésre ítélték oda a Kisfaludy Program keretében.

A Magyar Turisztikai Ügynökség az idei évben eddig mintegy 712 millió forintnyi támogatást ítélt oda, ennek közel 10%-a megy tehát a szélsőjobboldali társaságnak. A támogatottak között volt még Hernádi Zsolt, Garancsi István és Csányi Sándor is, akik csak úgy, mint az újfasisztákhoz köthető egylet, szálláshelyfejlesztésért cserébe kaptak pénzt.

Az 1945-ös kitörésről minden évben megemlékező Hazajáró Honismereti és Turista Egylet „bakancsos turistaház” megépítését ígéri a 70 milliós állami támogatásért cserébe.

A kitörés évfordulóján arról emlékeznek meg minden évben Budapesten a magyar és nemzetközi szélsőjobboldali csoportok, amikor 1945. február 11-én a kitörés keretében a budai várban körülzárt uszkve 40 ezer német és magyar katona nagyjából fele próbált meg az SS vezetésével áttörni a szovjet ostromgyűrűn, miután Hitler úgy döntött, erődöt csinál Budapestből. A nyíltan náci megemlékezések és megmozdulások mellett évente megtartják a „Kitörés emléktúrát” is, ami bár hivatalosan teljesítménytúra, a gyakorlatban egyenruhás-horogkeresztes  vonulás.

Nem először kap állami támogatást a civil szervezet. Az Átlátszó az egyesület 2018-as beszámolója alapján 2020-ban felderítette, hogy 900 ezer forintos támogatást kaptak az Emberi Erőforrások Minisztériumától „működési támogatásként”, melyből az egyesület saját állítása szerint is az újfasiszta programsorozat részeként megvalósuló túrát szervezték meg.

A NER ezen felül megrendelésekkel is segíti a kört. Az egyesületnek tagja és egyik jogi képviselője Moys Zoltán, akinek cége, a Dextramedia Kft. az MTVA egyik legnagyobb, több száz millió forintért foglalkoztatott beszállítója lett 2010 után, a 24.hu 2014-es cikke szerint. A Dextramedia Kft. 2011-ben az akkor még „radikális” Jobbik frakciójával is szerződésben állt, és a Jobbikhoz köthető N1TV-nek is dolgozott. A cég az N1TV számára egyszer Adolf Hitler születésnapjáról megemlékező tartalmat is gyártott.

Moys Zoltán és a Fidesz közt családi kötelék is van: veje az Országgyűlés fideszes alelnökének, Lezsák Sándornak.

Moys az Európában már betiltott oroszpárti média, a Russia Today egyik dokumentumfilmjében személy szerint is feltűnt, amelyben a határon túli területek visszafoglalását propagálta. Ugyanabban a dokumentumfilmben egyébként Bencsik András, Fidesz-közeli publicista „igazi fasisztáknak” nevezte az ukránokat.

Az eset a nyíltan újfasiszta körök és a Fidesz közötti közeli viszonyokat mutat fel, csakúgy, mint a Mérce által részletesen feltárt 2019-es eset, amikor Fidesz-közeli tulajdonosi körrel bíró sétahajón tartottak nemzetközi rendezvényt a „nemzetiek”.

A szintén a „Becsület Napja” apropóján tartott rendezvényt egy neonáci szervezet, a Blood&Honour (Vér és Becsület) szervezte a Zsófia főhercegné hajón. A hajót a kilencvenes években vásárolta meg a Captain Daniel Kft., ahol pedig a rendezvényeket az ACAI Kft. rendezte.

A Captain Daniel ügyvezetője és tulajdonosa, Óvári Rozália egy olyan céget is birtokol, a Vida Entera Kft.-t, amely 2017-ben 2,5 millió forintért szervezett rendezvényt a Fidesz pártalapítványának, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványnak.

Az ACAI ügyvezetője, Magyar Csaba Gábor pedig cégvezetője volt a Rác fürdőn dolgozó Rác Beruházó Kft.-nek. A cég bedőlése után az alvállalkozók hozzávetőlegesen 10,6 milliárd forintot követeltek. A károsultakat végül a kormány segítette ki, miután kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a budapesti Rác fürdő két, felszámolás alatt lévő beruházó cégét.

De más esetben is segítették már ki fideszes tisztségviselők a rendezvényeiknek helyszínt kereső fajvédőket. Bár Csókakő fideszes polgármestere, Fűrész György tagadta, hogy bármi köze lett volna az általa vezetett településen megrendezett nemzetközi neonáci találkozóhoz, mégis helyt adott neki.

A rendezvény, amiről a rendőrség is elismerte, hogy okkal nevezhető neonácinak, úgy került Csókakőre, hogy – Fűrész György elmondása alapján legalábbis – a csókakői sportpálya üzemeltetője kötött megállapodást egy magánszeméllyel, szóban. Az esemény a fideszes polgármester szerint „rendben zajlott”.

Alig telt el pár hét és újabb szélsőjobboldali esemény talált helyszínre Csókakőn: a nemzetközi neonáci találkozó után a Betyársereg tartott országos találkozót a településen.

Fűrész György egyébként 2010 óta Csókakő polgármestere. 2012-ben a községben Horthy Miklós szobrot is avattak, az önkormányzat jóváhagyásával. A szoboravatón a polgármester beszédet is mondott, mely mai napig fellelhető a YouTube-on. A beszédben a polgármester Horthy Miklóst méltatta, és a Kárpát-medence „teleszülésére” szólított fel.

Ezek az esetek rávilágítanak arra, mennyire vékony a határ a kormánypárti jobboldal és a szélsőjobboldal közt, és mennyi személyi átfedés van a két szcéna közt. S bár nincsenek illúzióink az antifasizmus ellen rendszeresen uszító kormánypárttal szemben, az senkinek az érdekét nem szolgálja, ha a NER közvetlenül vagy közvetetten támogat újfasiszta szervezeteket.

Címlapkép: „Becsületnapi” túrázók Fotó: Dián Ákos / Mérce