Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb szélsőjobboldali rendezvényt tartanak a polgármester magyarázkodása után Csókakőn

A nemzetközi neonáci találkozó után újabb szélsőjobboldali rendezvénynek ad otthont  a Fejér megyei Csókakő – számolt be róla az AntifaInfo Budapest Facebook-oldal.

A településen ezúttal a Betyársereg tart országos találkozót május 27-én „Betyárnap” néven, amelyen többek között a szélsőjobboldaliak körében népszerű Romantikus Erőszak (Romer)-zenekar is fellép (aminek többek között olyan dalszövegei vannak, mint „Mindennél fontosabb vágyam,
Magyarországot fehérnek lássam”). A rendezvény egyik szervezője a logójában nyilaskeresztet viselő „Vértesalja-gyermekei” csoport, amely az AntifaInfo szerint pár éve Hitler születésnapjára szervezett „születésnapi túrát”.

Az összejövetel plakátja szerint a rendezvényt a fideszes vezetésű Csókakő önkormányzata is támogatja.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, május 6-án az eredeti tervek szerint Budapesten rendezték volna meg európai szélsőjobboldali szervezetek a „European Fight Night” (Európai Küzdősport-est) nevű eseményt, amit úgy reklámoztak, mint a „a legnagyobb radikális nacionalista összejövetel a koronavírus óta”.

Az eseményt végül Csókakőn rendezték meg, miután a budapesti helyszín tulajdonosa visszalépett.

Miután számos lap, köztük a Mérce is beszámolt a szervezők neonáci hátteréről, a rendőrség is „sporteseménynek beállított militáns, neonáci, küzdősport rendezvényként” írta le az eseményt, amely „ténylegesen egy szélsőjobboldali találkozó, melyre várhatóan több száz radikális szimpatizáns érkezik Európa országaiból” és „okkal feltételezhető a náci ideológia, a nyílt antiszemitizmus, a rasszizmus megjelenése nem kizárólag az eseményre korlátozva”.

A rendőrség végül azonban nem avatkozott közbe, a rendezvényt megtartották.

Csókakő fideszes polgármestere, Fűrész György utólag a Facebookon igyekezett elhatárolódni a rendezvénytől:

[S]em én, sem pedig az általam képviselt község tudatosan nem fogadta be az European Fight Night nevű neonácinak tartott rendezvényt. Sem én, sem pedig közösségünk nem szimpatizál antiszemita, neonáci eszmékkel. Ezektől az eszméktől teljes mértékben elhatárolódom.” – írta.

A polgármester szerint ő és települése „tudatosan nem fogadta be” a neonáci rendezvényt, nem a település „állt szerződésben” a rendezvény szervezőivel. Fűrész György szerint a csókakői sportpálya üzemeltetője kötött megállapodást egy magánszeméllyel, szóban. Majd kissé ellentmondásosan hozzátette, ő és az üzemeltető is csupán „jóhiszeműen” bólintott rá az eseményre. Szerinte ha tisztában lettek volna a „körülményekkel”, nem adták volna ki a teret.

Az esemény három főszervezője a magyarországi Légió Hungária, a németországi Kampf der Nibelungen és a Pride France voltak. A Bellingcat oknyomozó portál szerint a szervezők számos olyan neonáci csoporthoz is köthetőek, amelyek több országban be vannak tiltva.

A Bellingcat cikke szerint a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal korábban nyilvánosan közzétette, hogy a Kampf der Nibelungen eseményeinek a szervezéseiben a Hammerskins nevű neonáci csoport is részt vesz. A Bellingcat szerint a Hammerskins tagjai kiterjedt európai hálózattal rendelkeznek, és számos alkalommal vettek részt súlyos bűncselekmények elkövetésében, beleértve tömeggyilkosságokat is.

Incze Béla, a Légió Hungária vezetője egy 2023-as, amerikai szélsőjobboldali portálnak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy „szoros kapcsolatban” állnak a magyar hammerskinekkel.

Fűrész György 2010 óta Csókakő polgármestere. 2012-ben a községben Horthy Miklós szobrot is avattak, az önkormányzat jóváhagyásával. A szoboravatón a polgármester beszédet is mondott. A beszédben a polgármester Horthy Miklóst méltatta, és a Kárpát-medence „teleszülésére” szólított fel.