Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A „koronavírus óta a legnagyobb” nemzetközi neonáci eseményt tartják meg a hétvégén Budapesten

Május 6-án Budapesten rendezik meg európai szélsőjobboldali szervezetek az „European Fight Night” (Európai Küzdősport-est) nevű eseményt, amely a szervezők szerint „a legnagyobb radikális nacionalista összejövetel lesz a koronavírus óta” – tudta meg a Bellingcat oknyomozó lap.

Az eseményt népszerűsítő bejegyzések szerint 12 különböző országból várnak résztvevőket. A „sportesemény” mellett koncertek is lesznek, valamint szélsőjobboldali divatmárkák árucikkeit is árulják majd. Tilos azonban fényképet vagy videót készíteni, illetve az esemény pontos helyszínét nyilvánosan megosztani. Hasonló rendezvényeket ugyanis Németországban már betiltottak – teszi hozzá a Bellingcat.

A rendezvény pontos helyszínét csak szombat reggel jelentik be.

Az eseményt hirdető plakát egy Telegram-csatornán.

Az eseményt hirdető kép egy Telegram-csatornán.

Az esemény három főszervezője a magyarországi Légió Hungária, a németországi Kampf der Nibelungen és a Pride France. A Bellingcat szerint a szervezők számos olyan neonáci csoporthoz is köthetőek, amelyek több országban be vannak tiltva.

A Kampf der Nibelungen korábban Európa legnagyobb szélsőjobboldali küzdősport-eseményeinek adott otthont, azonban 2019-ben a német állam betiltotta a rendezvényeket, és razziákat is tartottak. A Bellingcat által megkérdezett szakértők szerint a budapesti esemény tulajdonképpen a német rendezvények pótlásául szolgál, a német határokon túlra helyezve ezzel őket.

A Bellingcat cikke szerint a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal korábban nyilvánosan közzétette, hogy a Kampf der Nibelungen eseményeinek a szervezéseiben a Hammerskins nevű neonáci csoport is részt vesz. A Bellingcat szerint a Hammerskins tagjai kiterjedt európai hálózattal rendelkeznek, és számos alkalommal vettek részt súlyos bűncselekmények elkövetésében, beleértve tömeggyilkosságokat is.

Incze Béla egy 2023-as, amerikai szélsőjobboldali portálnak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy a Légió Hungária „szoros kapcsolatban” áll a magyar hammerskinekkel.

Az esemény népszerűsítéséhez a három szervezet képviselői, köztük Incze Béla, a Légió Hungária vezetője egy Telegram-csoportokban megosztott videót is készítettek Szófiában, ahova egy neonáci menetre érkeztek 2023. február végén.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a Lukov-menetet szervező helyi szélsőjobboldali csoportok számos országból érkező támogatókat látnak vendégül. A 2003 óta megrendezett eseményt a helyi társadalom ellenállásának hatására 2020-ban tiltották be először, de azt valamilyen formában azóta is megtartják a szélsőjobboldaliak.

A szélsőjobboldallal foglalkozó kutatók szerint a most hétvégihez hasonló eseményeket arra használják ezek a csoportok, hogy felkészüljenek esetleges utcai összecsapásokra, kapcsolatot építsenek és toborozzanak.

A német szervezők egy héttel az esemény előtt arról számoltak be a Telegramon, hogy a hatóságok megakadályozhatják többüket, hogy Budapestre utazzanak az esemény miatt. A német hatóságok korábban is vezettek be hasonló korlátozásokat szélsőjobboldali eseményekre utazókkal szemben. A Bellingcat által megkérdezett szakértő szerint azonban várhatóan így is sokan érkezhetnek az eseményre Európa különböző országaiból.

Mint ismert, minden évben februárban Budapesten tartják az európai nácik egy másik fontos nemzetközi találkozóját, a „Becsület Napját” is, melyen a kontinens valamennyi szegletéből ideérkező szélsőjobboldali társaságok emlékeznek meg a budapesti kitörésről.

Megkérdeztük a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, hogy tudnak-e az eseményről, és terveznek-e fellépni ellene. Amennyiben válaszolnak, frissítjük a cikket.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton