Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rendőri kísérettel, kiscsoportokban vonulhattak szélsőjobboldaliak a betiltott „szófiai becsület napján”

Ez a cikk több mint 1 éves.

A társadalom nyomásának és az állami szervek tiltásának hatására idén meg sem próbáltak masírozva megemlékezni Hriszto Lukov náci kollaboráns hadügyminiszterről a szélsőjobboldali csoportok Szófiában. Az antiszemita bűntettekben részes politikus házához ugyan rendőri kísérettel, fáklyák nélkül, kiscsoportokra osztva elmehettek a szélsőségesek, de tüntetést csak napközben tartottak. A rendezvény a magyarországi „Becsület napjához” hasonlóan jelentős nemzetközi újfasiszta találkozó.

A magyar eseményhez hasonlóan a Lukov-menetet szervező helyi szélsőjobboldali csoportok számos országból érkező támogatókat látnak vendégül. A 2003 óta megrendezett eseményt a helyi társadalom ellenállásának hatására 2020-ban tiltották be először, de azt valamilyen formában azóta is megtartják a szélsőjobboldaliak.

Korábban ezer fős, antiszemita, roma- és menekültellenes, szexuális kisebbség-ellenes rigmusoktól hangos fáklyásmenetben vonultak keresztül a bolgár fővároson. Idén már csak egy nappali demonstrációra és rendőri kísérettel tartott „csoportosulás-mentes” gyertyagyújtásra kaptak lehetőséget az újfasiszták, miután a Lukov-menetet a helyi polgármester és legfőbb ügyész mellett a Külügyminisztérium is elítélte.

A menet, illetve a náci és fasiszta ideológiák ellen a szófiai antifasiszták a  korábbi évekhez hasonlóan idén is rendeztek tüntetést. A békésen lezajlott demonstráció egyik szervezője a Mércének elmondta, sikerként értékelték, hogy idén semmilyen formában sem engedélyezték a Lukov-menetet.

Antifasiszták tüntetnek Szófiában a neofasiszta Lukov-menet ellen, 2023. február 25-én. Fotó: Facebook, Antifa Bulgaria

Az újfasiszták „tiltott tüntetést” tartottak, az ellentüntetés békében zajlott

Az ellentüntetés egyik szervezője lapunknak elmondta, évek óta rendeznek ellentüntetést, bár idén az elmúlt két évhez hasonlóan hivatalosan is betiltották a Lukov-menetet, ennek ellenére tartottak gyűlést a neonáci, és válaszképpen az antifasiszta csoportok. Elmentek Lukov házához, de már nem menetként, hanem a rendőrség által kisebb csoportokra feloszlatva, szorosan kísérve. Egy kisebb tüntetést is tartottak napközben a menet betiltása ellen, „Tiltott tüntetés” néven.

A helyi antifasiszta tiltakozók mellett több országból is érkeztek békés demonstrálók, akiknek egy-két szóváltás és szélsőjobboldali provokációs kísérlet kivételével atrocitás mentesen ért véget a tüntetésük, mondta lapunknak a szervező.

Antifasiszták tüntetnek Szófiában a neofasiszta Lukov-menet ellen, 2023. február 25-én. Fotó: Facebook, Antifa Bulgaria

Az antifasiszta menet a Holokauszt elől megmentett bolgár zsidók szobránál ért véget, ahol arról a  11 400 zsidó áldozatról is megemlékeztek, akiket Észak Macedónia és Görögország akkor elfoglalt területeiről deportáltak a bolgár megszállók – mondta el az ellentüntetés szervezője, hozzátéve, azért tartották fontosnak összekötni az ellentüntetést a zsidókról való megemlékezéssel, mert Lukov maga is részt vállalt az antiszemita rémtettekben.

„Ez olyasmi, amiről a neonácik természetesen nem beszélnek.”

Az ellentüntetésen nem csak a Lukov-menet ellen, hanem általában a nácizmus és a fasizmus ellen is demonstrálnak. Ennek megfelelően a megmozdulás a „Náciknak nincs helye az utcáinkon!” (No nazis on our streets! – без нацисти по улиците ни!) nevet adták és az elhangzó beszédek így a nők elleni erőszakról, a menekültekről is szóltak. A demonstráción nagyjából 300-an vettek részt, ami a szervezők elvárásait felülmúlta.

Antifasiszták tüntetnek Szófiában a neofasiszta Lukov-menet ellen, 2023. február 25-én.
Fotó: Facebook

Elmondta, hogy mindennaposak az országban a szexuális kisebbségeket és a romákat érő atrocitások.

A megmozdulás keretében tartott mini-Pride eseményekkel szemben egy 20 fős konzervatív csoport tartott ellen-ellentüntetést a „tradicionális család” és a „gender ellenesség” jegyében.

Az antifasiszták tüntetéséről az észak-macedóniai Glasznyi Ideji készített videóriportot:

A videóban többek között az antifasiszta „Nem a náckra! Nem a Lukov-menetre!” a „Fasizmus nem vélemény, hanem bűntény!” illetve „A fasizmus gyilkol a hatóság meg leplezi!” skandálások hallatszanak, és egy nemzetközi szervezetek által aláírt Nácimentes utcákat! feliratú molinó is látszik.

Zsidó szervezetek és más civilek tiltakoztak a menet ellen, amit végül a kormány nem is engedélyezett

Február 14-én a bolgár külügy kiadott egy nyilatkozatot, amiben elhatárolódtak a menettől, és amiben úgy fogalmaztak:

„Az ilyen megnyilvánulások összeegyeztethetetlenek a bolgár társadalom értékeivel és szokásaival, megosztják az országot, intoleranciát keltenek és ártanak az országnak.”

A Külügyminisztérium szerint „a bolgár főváros utcái nem szolgálhatnak a nemzetközi extrémizmus színtereként”, és felszólít arra, hogy a jogi keretek között tegyenek meg minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a Lukov-menet 2023-ban ne kerülhessen megrendezésre.

Február 16-án 18 civil szervezet képviselői aláírták „A megosztó gyűlölet ellen” című nyilatkozatot, amely elutasítja a gyűlöletbeszédet, és a Lukov-menet betiltására szólít fel.

A nyilatkozat aláírói között voltak nőjogi és LMBTQ szervezetek, valamint a roma és a zsidó közösségek képviselői, illetve a média szabadságát védő civil szervezetek is. Az aláíráson részt vettek az uniós országok, az Egyesült Államok, Izrael Állam és az Egyesült Királyság diplomatái, Jordanka Fandukova szófiai polgármester, a külügyminisztérium és a belügyminisztérium képviselői, valamint Ivan Geshev főügyész is.

2020-ban, 17 év után tiltották be először a Hitler-barát hadügyminiszterre emlékező menetet

Bulgária 1941 márciusa és 1944. szeptember 8., a Vörös Hadsereg bevonulása közt a tengelyhatalmak szövetségeseként vett részt a világháborúban. Hitler legfőbb helyi szövetségese a nácikkal még hadügyminiszterként kiváló kapcsolatokat építő Hriszto Lukov tábornok volt, aki a németek segítségével építette fel pártját, az antikommunista és ultranacionalista Bolgár Nemzeti Légiók Szövetségét, melynek vezetőjeként az antiszemitizmus terjesztésében és a zsidóság megsemmisítésének kísérletében is élen járt a háború évei alatt.

A náci-kollaboránst 1943. február 13-án két kommunista ellenálló, Violeta Jakova és Ivan Buruzsijev lőtte le – írtuk három évvel ezelőtt a kelet- és közép-európai szélsőjobboldali vonulásokat összegyűjtő cikkünkben.

Halálának napján 2003 óta vonulnak Lukov szófiai házához tisztelői, miközben második világháborús katonai egyenruhában, horogkeresztekkel és neonáci jelszavakkal hergelnek menekültek, bevándorlók, zsidók és a kb. félmilliós, a 14-15. századtól az országban élő muszlim vallású bolgár-török kisebbség ellen.

A Szófia belvárosán zenével, tűzijátékkal végigvonuló meneten rendszerint kb. ezren vettek részt, az élénk újfasiszta színtér képviselői, szkinhedek, a szélsőjobbos küzdősport szcéna szereplői, a Levszki Szófia és a CSKA Szófia huligánjai. A menetet évről évre a Bolgár Nemzeti Egység nevű szélsőjobboldali párt és mozgalom szervezi, számos szervezet, például egy másik szélsőjobboldali párt, a parlamentben akkor még jelenlévő IMRO – Bolgár Nemzeti Mozgalom támogatásával. A Magyarországon is jelenlévő (bár papíron 2005-ben feloszlatott) Vér és Becsület hívására a budapesti „Becsület napjához” hasonlóan rendre megjelennek a jeles eseményen horvát, magyar, lengyel, német, spanyol, olasz, orosz, svéd (Nordic Resistance) és francia (Jeune Nation) újfasiszta szervezetek képviselői.

 

Az elmúlt néhány évben is ellenállásra talált az újfasiszta uszítás: 2018-ban 175 ezren írták alá a szófai tüntetés betiltását követelő online petíciót, és Oroszország, Izrael és az USA is nyomást gyakorolt a kormányra a Lukov-menet ellehetetlenítéséért. 2017-ben a rendőrség annak ellenére biztosította a menetet, hogy a város polgármestere nem járult hozzá a demonstrációhoz, 2018-ban a kormány tiltását semmítette a legfelsőbb bíróság.

Végül 2020-ben tiltották be először a vonulást, de akkor még a tiltás megkerülésével nagyobb létszámban vonulták át a városon helyi újfasiszták nemzetközi támogatással (köztük Magyarországról, Svédországról és Németországról érkező csoportokkal).