Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csókakő fideszes polgármestere szerint rendben zajlott a csókakői nemzetközi neonáci találkozó

Május 6-án, az eredeti tervek szerint Budapesten rendezték volna meg európai szélsőjobboldali szervezetek a „European Fight Night” (Európai Küzdősport-est) nevű eseményt, amely a szervezők szerint „a legnagyobb radikális nacionalista összejövetel lesz a koronavírus óta” – tudta meg a Bellingcat oknyomozó lap.

Miután a budapesti helyszín tulajdonosa visszalépett, új helyet kellett keresnie a vasárnapi esemény szervezőinek. Végül a Fejér megyei Csókakőre esett a választás.

Csókakő fideszes polgármestere, Fűrész György a Facebookon reagált arra, hogy neonáci esemény zajlott az általa vezetett községben.

[S]em én, sem pedig az általam képviselt község tudatosan nem fogadta be az European Fight Night nevű neonácinak tartott rendezvényt. Sem én, sem pedig közösségünk nem szimpatizál antiszemita, neonáci eszmékkel” – írja közleményében.

A polgármester szerint ő és települése „tudatosan nem fogadta be” a neonáci rendezvényt, nem a település „állt szerződésben” a rendezvény szervezőivel. Fűrész György szerint a csókakői sportpálya üzemeltetője kötött megállapodást egy magánszeméllyel, szóban.

Később arról is hosszasan ír a polgármester, hogy a rendezvény rendezetten zajlott le:

„A rendőrök jelentős erővel vonultak fel, több hatósági ellenőrzést is tartottak, mindent rendben találtak. A szervezők elmondták, hogy a vélt neonáci tevékenységet nem követtek el, nem volt a területen antiszemita megnyilvánulás sem, körözött személyeket nem találtak az igazoltatások során, és önkényuralmi jelképet sem találtak. […] A rendőrség szakszerű intézkedésének és nyomásának, valamint a kérésemnek eleget téve a sporttevékenység befejezését követően a rendezvényt a szervezők este 21 órakor befejezték a helyszínt rendben átadva, szavukat tartva elhagyták Csókakőt. Az eseményen törvényt sértő esemény, tiltott politikai tevékenység nem történt.”

Sőt, ő és az üzemeltető is csupán „jóhiszeműen” bólintott rá az eseményre, mit sem sejtve. Ha tisztában lettek volna a „körülményekkel”, nem adták volna ki a teret.

„Mivel ez sem a helyszín, sem a szervezet tevékenységével nem ellentétes, s mivel jómagam is támogatok minden sporttevékenységet, jóhiszeműen én is, és az üzemeltető is engedélyezte május 5-én este a sportrendezvényt.”

A rendőrség ugyanakkor már május 5-én kiadott egy közleményt, mely szerint „a sporteseménynek beállított militáns, neonáci, küzdősport rendezvény ténylegesen egy szélsőjobboldali találkozó, melyre várhatóan több száz radikális szimpatizáns érkezik Európa országaiból” és „okkal feltételezhető a náci ideológia, a nyílt antiszemitizmus, a rasszizmus megjelenése nem kizárólag az eseményre korlátozva”. Ez azonban a polgármester szerint nem jutott el hozzájuk.

Miután a rendőrség tájékoztatta, Fűrész György elmondása szerint „személyesen kérte a szervezőket”, hogy ne tartsák meg rendezvényüket, akik tiltakoztak az ellen, hogy neonácik lennének, magukat „konzervatív, militáns szervezeteknek” titulálva.

Végül, mivel a polgármester nem tudta „jobb belátásra bírni” a szervezőket, az eseményt rendőri jelenlét kíséretében megtartották.

Fűrész György 2010 óta Csókakő polgármestere. 2012-ben a községben Horthy Miklós szobrot is avattak, az önkormányzat jóváhagyásával. A szoboravatón a polgármester beszédet is mondott, mely mai napig fellelhető a YouTube-on. A beszédben a polgármester Horthy Miklóst méltatta, és a Kárpát-medence „teleszülésére” szólított fel.

A hétvégi csókakői esemény főszervezői közé tartozott a magyarországi Légió Hungária, a németországi Kampf der Nibelungen és a Pride France.

A TASZ szerint a rendőrség és az önkormányzat is közbeléphetett volna

Pásztor Emese, a Társaság a Szabadságjogokért jogásza lapunk kérdésére elmondta, hogy az önkormányzatnak és a rendőrségnek is lett volna lehetősége közbelépni.

Ha az esemény keretében politikai véleménynyilvánítás történt – és a rendőrség eseményt megelőző közleménye arra utal, hogy történni fog ilyen – akkor a rendőrség akár föl is oszlathatta volna a neonáci eseményt, ha a helyszínen azt tapasztalja, hogy az valóban mások jogait sérti.

Politikai véleménynyilvánítást nélkülöző sportesemény esetében az önkormányzat is dönthetett volna úgy, hogy a területét nem adja oda az esemény szervezőinek, bizonyos feltételek mellett pedig a már megkötött szóbeli megállapodástól is lett volna lehetőség elállni – véli a TASZ.

Nacionalisták internacionális találkozója

A Bellingcat által megkérdezett szakértők szerint a csókakői esemény a német rendezvények pótlásául szolgált, mivel azokat 2019-ben a német állam betiltotta.

A Kampf der Nibelungen eseményeinek a szervezéseiben a Hammerskins nevű neonáci csoport is részt vesz, melynek tagjai kiterjedt európai hálózattal rendelkeznek, és számos alkalommal vettek részt súlyos bűncselekmények elkövetésében, beleértve tömeggyilkosságokat is.

Incze Béla egy 2023-as, amerikai szélsőjobboldali portálnak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy a Légió Hungária „szoros kapcsolatban” áll a magyar hammerskinekkel.

A szélsőjobboldallal foglalkozó kutatók szerint a múlt hétvégihez hasonló eseményeket arra használják ezek a csoportok, hogy felkészüljenek esetleges utcai összecsapásokra, kapcsolatot építsenek és toborozzanak.

Egy német szélsőjobboldali Instagramján keresztül nyilvános fotó is kikerült az internetre az eseményről:

A szélsőjobboldal éves eseményei közé tartozik az évenként megrendezett „Becsület Napja” is, melyen a kontinens valamennyi szegletéből ideérkező szélsőjobboldali társaságok emlékeznek meg a budapesti kitörésről.