Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Antifasiszta megemlékezőknek adták ki magukat a neonácik, a rendőrség letiltotta a kitörés napi programjukat

Ez a cikk több mint 1 éves.

A rendőrség első körben elutasította a nácik, újfasiszták és egyéb szélsőjobboldali csoportok kitörés napi gyűlésének megtartását, derül ki az elsősorban politikai mémoldalként ismert „Nem kinövöm, hanem ez egy komoly politikai mozgalom” Facebook-oldal posztjából.

A bejelentés érdekessége, hogy a szélsőjobboldali megmozdulás bejelentője a vészkorszak alatt meggyilkolt zsidókra való megemlékezésre hivatkozott.

„Megemlékezünk és tisztelgünk zsidó honfitársaink előtt, akik a vészkorszak legsötétebb idején a nácik által értelmetlenül elnyújtott budapesti ostrom során tértek meg az örökkévalóhoz. Méltóságteljesen tiltakozunk a neonáci túra ellen”

– szól a bejelenteni szándékozott gyűlés hivatalos címe.

A rendőrség határozatából ugyanakkor kiderül, hogy meglátásuk szerint a bejelentő megpróbálta átverni őket, és valójában egy szélsőjobboldali esemény számára igyekezett lefoglalni a területet a budai várban a Bécsi kapu tetején – ahonnan egyébként hagyományosan antifasiszta ellentüntetők köszöntik a Kapisztrán térről a Moszkva felé vonuló szélsőjobboldali csoportokat. Legalábbis „a gyülekezési hatóság megkeresésére a társszerv minősített adatot tartalmazó okiratban olyan tájékoztatást adott, ami azt támasztotta alá, hogy az adott gyűlés összefüggésbe hozható a »Kitörés napi« megemlékezéssel, valamint a bejelentő személyével kapcsolatban is bizonyos jellegű összefüggésekre mutatott rá” tétel azt jelenti, hogy a bejelentő nem feltétlenül valódi szándékait fedte fel a rendőrség előtt.

Ugyanaznapra, ugyanoda még két bejelentés érkezett a rendőrségre. Az egyik elvileg Budapest ostromának áldozataira emlékezett volna, a másik pedig a kitörésben elesett „hősökre”. A hatóság a fent taglalthoz hasonlóan mindkét megemlékezést megtiltotta.

A rendőrség a Kúria Kgyk.VII.39.086/2022/8. számú határozatára hivatkozva tiltotta meg a rendezvényeket. A határozat és a rendőrségi indoklások is emlékeztetnek arra, hogy miután a nácik és más szélsőjobboldali elemek tudják hogy tilos a náci háborús bűnösöket és a mögöttük álló ideológiát éltetni, igyekeznek bejelentéseik során mást megjelölni gyülekezésük céljából. Saját fórumaikon ugyanakkor egyértelműen és világosan a „Becsület napja” vagy németül „Tag der Ehre” néven hivatkoznak a gyűlésre, utalva arra hogy a kortárs szélsőjobboldali színtéren tisztelettel emlékeznek a kitörés résztvevőire.

Február 11-re több ellentüntetést is bejelentettek antifasiszták a Bécsi kapuhoz, így aki szeretné kifejezni hogy nem ért egyet a szélsőjobboldaliak masírozásával, ezt a helyszínen is megteheti, ez például az Európai Baloldal hagyományos ellentüntetése. A további ellentüntetések részleteiről a későbbiekben bővebben is beszámolunk majd.

A kitörés napján magyar és nemzetközi szélsőjobboldali csoportok gyűlnek össze Budapesten, egyrészt hogy megemlékezzenek az 1945. február 11-i budavári kitörésről, másrészt hogy megtartsák éves zászlós-egyenruhás seregszemléjüket. A nyíltan náci megemlékezések és megmozdulások mellett évente megtartják a „Kitörés emléktúrát” is, ami bár hivatalosan teljesítménytúra, valójában elsősorban egyenruhás-horogkeresztes zászlós bóklászás a budai hegyekben.

A kitörés keretében a budai várban körülzárt uszkve 40 ezer német és magyar katona nagyjából fele próbált meg az SS vezetésével áttörni a szovjet ostromgyűrűn, miután Hitler úgy döntött erődöt csinál Budapestből, ezzel hónapokkal meghosszabbítva a város és lakosai szenvedését.

A kiéhezett, leharcolt és átfagyott alakulatoknak esélyük sem volt a Vörös Hadsereggel szemben, és míg akik megadták magukat hadifogolyként megmenekülhettek, a kitörés résztvevői szinte mind egy szálig elpusztultak. A kitörés valójában nem hőstett volt, hanem értelmetlen vérfürdő. A benne résztvevők pedig nem Európát védték a kommunizmustól és a „keleti hordáktól”, ahogy az egykori és mai nácik (és más szélsőjobboldaliak) tálalják, hanem Hitler birodalmának agóniáját hosszabbították meg a budapestiek és tágabb értelemben Európa lakosainak szenvedése árán.

A rendezvény ellen minden évben szervezkednek antifasiszta csoportok, a legemlékezetesebb eddig a 2020-as esemény volt. A rendőrség is évek óta játssza a csiki-csukit a nácikkal, így a rendezvénysorozat egy részét rendszerint magánterületen tartják meg.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás