Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Neonáci megemlékezőktől és antifasiszta tüntetőktől volt hangos a budai Vár

Ez a cikk több mint 2 éves.

Február 11-e a Kitörés Napja. Ezen a napon a magyar és szövetséges náci erők kitörtek a budai Várból, hogy el tudjanak menekülni a Vörös Hadsereg elől, így meghosszabbítva a II. világháború kimenetelét.  Szélsőjobboldali körökben ezt az eseményt a „Becsület Napjaként” emlegetik, a magyar nácik és szövetségeseik utolsó „büszke kiállásának ünnepe”.

Ennek a napnak az alkalmából tartottak az újfasiszták megemlékezést és gyertyagyújtást, illetve adott sajtótájékoztatót a Légió Hungária nevű szélsőjobboldali csoport a Kapisztrán téren. A tér másik oldalán pedig antifasiszta csoportok tartottak ellentüntetést.

Incze Béla, a Légió Hungária vezetőségi tagja a Mércének azt nyilatkozta, hogy a mai napon „fontos megemlékeznünk katona hőseinkről, akik egy emberfeletti küzdelemben, hatalmas véráldozatok árán megmutatták, hogy mi a becsület”. A vezetőségi tag szerint a megemlékezés első sorban a kitörő katonák hősiességét ünnepli, politikai-ideológiai vonzata nincs.

Antifasiszta tüntetők 2022. február 12-én a Várban. (Fotó: Mérce)

Antifasiszta tüntetők 2022. február 12-én a Várban. (Fotó: Mérce)

A két eseményt jelentős, közel száz fős rendőri jelenlét kísérte, a két, nagyjából ugyanannyi tagból álló csoportot pedig rendőri sorfalakkal választották el egymástól a tér két ellentétes végében.

Antifasiszta tüntetők 2022. február 12-én a Várban. (Fotó: Mérce)

A Bécsi kapunál is voltak antifasiszta tüntetők, akikre a neonáci megemlékezők egy csoportja rá akart támadni. Rendőrök szerencsére még időben megállították a támadókat, akiket később igazoltattak is.

megemlékezők a 2022. február 12-én tartott antifasiszta tüntetés után. (Fotó: Mérce)

megemlékezők igazoltatása a 2022. február 12-én tartott antifasiszta tüntetés után. (Fotó: Mérce)

A „Becsület Napjának” megemlékezésein külföldi neonáci és újfasiszta csoportok képviselői is részt vettek a különböző antifasiszta csoportok tudomása szerint. Az ellentüntetésre is érkeztek a környező országokból antifasiszta aktivisták, például Németországból is.

megemlékezők a 2022. február 12-én tartott antifasiszta tüntetés után. (Fotó: Mérce)

Antifasiszta tüntetők 2022. február 12-én a Várban. (Fotó: Mérce)

A „Becsület Napjára” időzített gyülekezést a rendőrség a gyülekezési hatósági jogkörével élve megtiltotta, ezt a döntést később a Kúria is helyben hagyta.

A tiltás ellenére a Magyarelvű Mozgalom aktivistái és a Rockers Klan Hungária tagjai egy másik „Becsület Napja” találkozót és koncertet szerveztek titokban, az eredeti tervekhez képest egy nappal korábbra, péntekre. Ugyanezen a napon a fasizmus magyar áldozatainak emlékének tiszteletére tartott a MEASZ és a németországi antifasiszták megemlékezést a Mártírok emlékművénél.

A 28.hu oldalon meghirdetett eseményre az újfasiszták délután öt óra körül kezdtek el gyülekezni a Váci úti Tesco parkolójában, akiket hat óra után 3 busz és autók szállítottak tovább egy másik, titkos helyszínre.

Címlapkép: Mérce