Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Titokban szervezik, titkos helyszínen tartják a „Becsület Napja” alkalmából az újfasiszta találkozót

Ez a cikk több mint 2 éves.

Antifasiszta megemlékezést tartott a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) és német antifasiszták, mellyel a fasiszta terror magyarországi és európai áldozatai előtt szerettek volna tisztelegni, illetve felhívni a figyelmet a „Becsület Napjára” időzített, a szervezetek által „nácivonulásoknak” nevezett események veszélyeire. A Mártír emlékműnél tartott megemlékezést és koszorúzást holnap egy antifasiszta tüntetés is követi majd.

A „Becsület Napjára” időzített gyülekezést a rendőrség a gyülekezési hatósági jogkörével élve megtiltotta, ezt a döntést később a Kúria is helyben hagyta. Ahogy azt korábban is megírtuk, a  kitörésnapi megemlékezések során a résztvevők a Budapesten, a Várban körülzárt náci, nyilas valamint honvédcsapatok elkeseredett és eleve kudarcra ítélt, véres kitörési akciójára emlékeznek, amit az öncélú pusztítás és öngyilkos akció helyett a hadi becsület magasztos megnyilvánulásaként fognak fel.

Az idei menetet betiltását a Kúria is helyben hagyta, indoklásunk szerint ugyanis:

„Fennáll a veszélye, hogy a gyűlésen szélsőséges eszmék terjesztésére kerül sor, amely a második világháború érintett áldozatainak emlékét, a jelenleg is élő hozzátartozók személyhez fűződő jogait, emberi méltóságát sértené. A gyűlésen számítani kell szélsőséges csoportok megjelenésére, amely esetben annak megtartása a demokrácia lényegéhez tartozó közrend és köznyugalom jelentős mértékű támadásával is együtt járhat.”

A tiltás ellenére a Magyarelvű Mozgalom aktivistái és a Rockers Klan Hungária tagjai egy másik Becsület Napja találkozót és koncertet szerveztek titokban, az eredeti tervekhez képest egy nappal korábbra, mára. A találkozó részleteit ma tették közzé a 28h.hu oldalon. Ahogy a leírásban is szerepel:

„A rendezvény magánterületen kerül megrendezésre, titkos helyszínen. A hatóságok megjelenésére ezért nem számítunk. Abban az esetben, ha minden igyekezetünk ellenére a rendezvényt a hatóságok megzavarnák, minden résztvevőtől elvárjuk az együttműködést!”

Érdekesség még, hogy „magán célra” lehet fényképeket készíteni a rendezvényről, a szervezők viszont arra kérik a résztvevő „bajtársakat” és „testvéreket”, hogy a képeket a eseményt követő 48 órában ne tegyék közzé a közösségi média oldalain.

A MEASZ és a németországi antifasiszták a Mártírok emlékműnél tartottak megemlékezést és koszorúzást a fasizmus magyar áldozatainak tiszteletére. Ahogy az esemény sajtóközleményében írják, céljuk hogy együtt felszólaljanak az újfasizmus ellen. 

„Elviselhetetlennek tartjuk, hogy évtizedekkel a fasizmus bukását és felfoghatatlan mértékű pusztítását követően a magyar fővárosban akadályok nélkül tarthassanak találkozót nácik, hogy megemlékezzenek az SS-es bűnösökről és segítőikről.”

A megemlékezést a Mérce a Facebook oldalán élőben közvetítette

A „Becsület Napja” megemlékezések ellen a magyarországi Autonómia antifasiszta szervezet ellendemonstrációt tart. A Mérce 2 évvel ezelőtti gyűjtésében a „Becsület Napi” felvonulásokhoz hasonló európai eseményekről ír. 

Címlapkép: Fotó/Bogdán Erik