Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kettő az egyben: a bosszútörvény és az akkumulátorgyár ellen tüntetnek hétfőn Győrben

A Győrszentivánba tervezett akkumulátorgyár ellen tiltakozók és az Egységes Diákfront győri csoportja közösen szerveznek tüntetést Győrbe június 26. hétfő délutánra.

A tiltakozó csoportok ezzel két, elsőre nehezen összeegyeztethető, győri és országos szinten is számottevő tiltakozást kiváltó kormányzati irányelv, az akkumulátorgyárak támogatása és a pedagógus státusztörvény bevezetése ellen közösen állnak ki.

„A kormány a pedagógustársadalom és a diákság egyöntetű tiltakozása ellenére benyújtotta a státusztörvényt.

A kormány helyiek egyértelmű szándékát felülírva, városi közösségekkel szembeszegülve valósít meg akkumulátorgyár-beruházásokat országszerte.

Elmondtuk az érveinket, szóvá tettük az aggályainkat, kifejeztük a nemtetszésünket. A hatalmat mindez nem érdekli, erőből kormányoz és csak erőből ért!”

– írják a szervezők Facebook eseményükben.

A tüntetés délután negyed 5-kor kezdődik a Bem téren, majd a Városháza előtt szólalnak fel a tiltakozók képviselői. Ezután 6 óra körülre a Jedlik Ányos hídhoz vonulnak, amit a szervezők tervei szerint elfoglalnak a tüntetők. Ezt a rendezvény Facebook eseményében is jelzik.

A gombamód szaporodó akkumulátorgyárak és a pedagógusok jogviszonyát megváltoztató státusztörvény az elmúlt hónapokban a legnagyobb társadalmi tiltakozást kiváltó ügyek Magyarországon. Győrben is több alkalommal tiltakoztak már a helyiek, elsősorban a Szívügyünk Szentiván csoport szervezésében a Győrszentivánba tervezett akkumulátorgyár ellen.

A lakók félelmei szerint ugyanis akkumulátorgyárat építenének az ipari parkba – ahol több autóipari cég is jelen van, legismertebb a Volkswagen-csoporthoz tartozó Audi gyára. Noha egyelőre nem tudni, melyik vállalat építene akkumulátorgyárat Győrbe, Dézsi Csaba András polgármester már tavaly nyáron azzal borzolta a kedélyeket, hogy véleménye szerint egy német akksigyár mégiscsak jobb, mint egy távol-keleti – amit nem tudni, hogy mire alapozott.

De az is a tervezett akkumulátorgyárra utalhat, hogy Győrben sem lehet helyi népszavazást tartani az akkugyárakról, illetve hogy az ipari parkot olyan területtel bővítették, aminek besorolása akkugyár építését is lehetővé teszi. A városban többször is tüntettek az akkumulátorgyár ellen, volt hogy traktorral – a termőföldek tönkretételére utalva – volt hogy városi gyűléssel.

 

Az akkumulátorgyárak kérdéseiről Czirfusz Mártonnal, a Periféria központ munkatársával és Helyzet Műhely tagjával beszélgettünk, aki a közelmúltban jelentetett meg egy tanulmányt a témában, valamint a Mérce két újságírójával. Bogatin Bencével, aki az elmúlt hetekben többször is járt Debrecenben akkumulátorgyár-ellenes tüntetéseken, és Csengel Karinával, aki a kormány és az ellenzék által egyaránt példaként hivatkozott gödi Samsung-gyár ügyét a magyar sajtóban egyedülálló módon évek óta figyelemmel kíséri.

A státusztörvényről pedig péntektől szombatig vitázott az Országgyűlés, miközben a tiltakozók a Parlament előtt tüntettek, legalábbis a péntek késő délutántól. Győrben is volt korábban tüntetés a bosszútörvény néven is ismert közoktatási státusztörvény ellen, az egyikről például itt számoltunk be.

A Parlament valószínűleg július 4-én szavaz a státusztörvényről, és a kormánypártok kétharmados többségét figyelembe véve aligha kételkedhetünk abban, hogy végül elfogadják a javaslatot.

A bosszútörvény

A rengeteg vitát és széles körű közfelháborodást kiváltó, március másodikán belengetett státusz- avagy bosszútörvény keretében a kormány megszüntetné a pedagógusok közalkalmazotti jogállását. A kormány szerint ezzel rendeznék a pedagógusok jogviszonyát és bérezését, a pedagógusok szerint viszont tovább korlátoznák a jogaikat, és mind a munkakörülmények, mind a bérezés tekintetében bizonytalan helyzetet teremtenének.

Címlapkép: Mérce / Olvasói fotó