Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormánypárti fellegvár Győrben is egyetértenek a diákok követeléseivel

Ez a cikk több mint 1 éves.

Győr Győr az a város, ahol újraválasztották Borkai Zsoltot  a szexbotránya után, és a Fidesz gazdaságpolitikája is talán itt a legsikeresebb az országban ha sikernek lehet nevezni, hogy szinte egy egész város megélhetése az Audi gyártól függ. A kormánypárti közhangulat ellenére mégis alapszervezete alakult itt az országossá növő diákmozgalomnak, az Egységes Diákfrontnak (EDF), a helyiek szkeptikus, de határozott támogatásával.

Mióta a budapesten induló, de országos hálózatépítésbe fogó diákmozgalom, a Diákok a Tanárokért (DAT) összeállt a Grunddal, megalapítva az Egységes Diákfrontot, sorban jönnek létre országszerte alapszervezeteik. Az EDF-Győr kapcsolattartójával, Kertész Mártonnal beszélgettünk.

Kertész elmondta lapunknak, hogy Győrben is égető probléma a tanárhiány, erre a győri diákok szerint a béremelés az első, kezdetleges megoldás, de önmagában ez sem fog megoldani mindent, a diákok követelik a tankönyv- és tanítási szabadságot, illetve a tananyag átalakítását is.

Győrben a DAT-nak már az Egységes Diákfront megalapítása előtt létrejött helyi szervezete, az volt az egyik első vidéki bázisa a diákmozgalomnak. Sok közéletileg aktív vagy aktivizálódó diák van a városban tehát, több tüntetést is szerveztek már. A diákokon kívül aktív még a Szívügyünk a köznevelés, a győri gyógypedagógusok aktivista közössége, akik gyertyagyújtós flashmobokat rendeztek idén ősszel. Ezekhez a diákok is csatlakoztak. Továbbá fontos megemlíteni a főképp a győri Révai Miklós Gimnázium tanárait tömörítő Szakmai demonstrációt is, ők e hét csütörtökre jelentettek be tüntetést a Vidéki városok összefogása az oktatásért nevű akció keretében.

A csütörtöki demonstráció során több mint 11 vidéki városban összehangoltan tüntettek a tanárok (többek között Pécs, Szeged, Győr, Miskolc, Zalaegerszeg, Veszprém, Kaposvár, Szekszárd, Kecskemét, Szentes, Hódmezővásárhely vett részt a megmozdulásban). A diákok hozzájuk is csatlakoztak, épp ezért nincs élőlánc Győrben a mai országos diákmegmozdulás idején, a diákok nem akartak két akciót ennyire közel egymáshoz.

A diákokat és az oktatásügyben tüntető csoportokat a győri társadalom egyelőre inkább csendesen, szkeptikusan, de támogatja Kertész szerint. 

„Szinte mindenki egyetért a követeléseinkkel, de a közhangulat az, hogy a tiltakozások értelmetlenek. Sokan ezért nem jönnek el.”

Az első megmozdulások óta azonban egyre több szkeptikus válik támogatóvá.

Az iskolák – leszámítva a Révai tanári karát – jellemzően nem állnak bele a tiltakozásokba, de magánemberként egyre több gimnáziumi és szakgimnáziumi diák jön el inkább előbbi a jellemző, de van példa az utóbbira is Kertész elmondása szerint. A helyi fideszes vezetés egyelőre nem törődik a demonstrációkkal.

Kertész szerint ameddig nem oldódik meg az oktatás ügye, demonstrálni kell, idővel úgyis egyre többen csatlakoznak és a győri diákok nincsenek egyedül, az EDF hálózatosodásának lényege, hogy egységessé vált a fellépés, közös a nyomásgyakorlás. 

Az Egységes Diákfrontnak vidéki alapszervezete alakult: Békés megyében, Debrecenben, Győrben, Tatán, Szegeden és Szentesen.

A cikk borítóképe illusztráció.