Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Miskolcon a folyosón ülősztrájkolnak a diákok

Ez a cikk több mint 1 éves.

Miskolc A miskolci Földes Ferenc Gimázium diákjai péntek reggeltől ülősztrájkba kezdtek iskolájuk folyosóin, így egészítve ki a közoktatás lehetetlen állapota miatt szervezett országos tiltakozásokat, illetve élőláncokat.

A diákok határozott közleménye szerint

„A Földesben 18-án nem lesz tanítás, akkor sem, ha még mindig vannak olyan tanárok, akik nem mernek, nem akarnak sztrájkolni.”

A diákok közleményükben a tanárhiányról, a forráshiányról és ezekkel kapcsolatos helyi tapasztalataikról is szót ejtenek:

„A jelenlegi oktatási rendszer rohad, kétségtelen. Ez országszerte egyre nyilvánvalóbbá válik, ha ezt egyesek nem is akarják bevallani maguknak.

Nemcsak a kisebb településen, de már a nagyobb városok nagyobb iskoláiban is egyre érzékelhetőbbé válik, hogy milyen irányba halad a magyar oktatás. A tanárhiány egyre növekedő probléma, az állami iskolák lepusztultak. Ha nem cselekszünk, az oktatás lenullázása romba fogja dönteni az országot.

Fiatal, szakképzett tanárok hiánya mellett, rengetegen mennek el nyugdíjba és pályaelhagyóból sincs hiány. Az így kialakult lyukakat persze mindenféle átmeneti megoldással próbálják betömni, de előbb-utóbb össze fog dőlni a rendszer, bármennyire is próbálják egyben tartani.

Néhány példa csak a mi iskolánkból:
-Matektanárunk, aki 18 évi középiskolai tanítás után lépett le idén, tavasszal még olimpikonokat nevelt, most pályakezdő informatikusként lényegesen többet keres, nem beszélve a munkahelye felszereltségéről.
-Magyartanárunk most, tanév közben hagyta el a közoktatást.
– Nyugdíjból hívnak vissza tanárokat.
– Több tanárunk különböző szakmákat tanul, hogy a fizetését ki tudja egészíteni (asztalosnak tanuló tanárunkból nem is egy van, de villanyszerelőről is tudunk).

Mindez kiegészül azzal, hogy folyamatos bizonytalanságban vagyunk, hogy a tanáraink vajon meddig fognak minket tanítani, akár azért, mert engedetlenség miatt kirúghatják őket, vagy csak szimplán elhagyják a pályát, hogy el tudják tartani a családjaikat.

Kiegészül azzal, hogy idén már megint mi visszük a fénymásoló papírt, hogy azt hallottuk tanárainktól, hogy nem fizetik a tanulmányi versenyek útiköltségeit sem, hogy a vacakablakokon behúz az őszi hideg.”

A miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákjai ezeken túl a pedagógusok általános követeléseihez is csatlakoznak, ezek:

1. Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
2. Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését!
A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a
pedagógusoknak!
3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
4. Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
5. Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
6. Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az
egyetemig!
7. Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
8. Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
9. Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!