Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

,,Senki nem akar mártír lenni” – mondta a Mércének egy kaposvári tanár

Ez a cikk több mint 1 éves.

kaposvár Kaposváron az első munkabeszüntető akcióban több mint 200 pedagógus sztrájkolt, valamint pénteken is tartottak munkabeszüntetést illetve élőláncot a somogyi megyeszékhelyen. A KPSVR.hu szerint a péntek reggelre meghirdetett esemény 7 órától 8:30-ig tartott és körülbelül 120-an vettek rajta részt.

Élőlánc Kaposváron 2022. november 18-án. Fotó: MSZP-Societas Kaposvár

„A pedagógusok folyamatos hülyének nézése szította a tüzet a kollégák között” – ezt egy helyi általános iskolai tanármondta nekünk, aki szerint a városban elkeserítő a tanárok helyzete, a vezetés pedig következetesen lehetetleníti el a tiltakozó akciókat. „A béreket össze-vissza vonták le a sztrájkért.”

A pedagógus elmondta, Kaposváron a tiltakozó tanárok iskolánkként kapcsolatban állnak egymással, így értesültek arról is, hogy egyes pedagógusoktól 2 óra sztrájkért vontak le annyi pénzt a bérükből, mint másoknak egy egész napért. Hozzátette, az ottani tanárok nem tartoznak egyik szakszervezethez sem, akcióikat függetlenül szervezik. A diákság viszont nagyon aktív, péntekre a Pala Egyesület által szervezett élőláncban vesznek majd részt közösen a tanulók és pedagógusok.

Sok tanár viszont úgy látja, már nincs értelme tovább küzdeni.

„Egyre nagyobb az elkeseredés, minden alkalommal levonnak a fizetésünkből 10 ezer forintot, és sajnos ezt anyagilag nem tudjuk megengedni minden hónapban többször.”

A tanár úgy véli, az ő iskolájuk szerencsés helyzetben van, a vezetés is pozitívan áll a sztrájkoló tanárokhoz, akik az engedetlenkedésre is készen állnának, viszont „13-ból egy iskola nem csinál nyarat”.

A pedagógus zsarolásokról is beszámolt „mikor a főigazgató meghallotta, hogy engedetlenkedni szeretnénk, kaptunk egy telefonhívást, hogy jól gondoljuk meg, mert egy tollvonással összevonhatják az iskolát egy másik iskolával”. Emellett úgy tudjuk, az önkormányzati fenntartású kaposvári óvodákban pedig bekérték azok neveit, akik részt vettek a demonstrációkon.