Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mi várható pénteken?

Ez a cikk több mint 1 éves.

Rövid időn belül harmadszor is országos sztrájknapot tartanak a köznevelésben dolgozók: Október 5. és október 14. után november 18-án is az összehangolt munkabeszüntetés különböző formáival – polgári engedetlenséggel, bejelentett sztrájkkal – tiltakoznak a pedagógusok megalázó bérezésük és sztrájkjoguk elvétele ellen. 

Mindezt ismét szolidaritási demonstrációk kísérik országszerte. Az utóbbi hónapokban már-már megszokottá váltak az élőláncos tüntetések, s most is ezzel kezdődik a pénteki nap. 

Az eddigiektől eltérően azonban most nemcsak egy-egy vidéki helyszínen vagy a fővárosban „ölelnek körbe” a résztvevők különböző köztereket, hanem mintegy 40 városban, egyazon időpontban, reggel háromnegyed 8 és 9 óra között.

Az országos, összehangolt demonstrációt monumentális szervezés előzte meg, amelyben részt vett az eddigi megmozdulások összes releváns szereplője: PSZ, PDSZ, Tanítanék Mozgalom, Tanárok a tanárokért, CKP, ADOM Diákmozgalom, Szülői Hang, Szülői Összefogás, Pedagógus Egység, Amnesty International, a NoÁr Mozgalom, valamint a számos diákcsoportot összefogó ernyőszervezet, az Egységes Diákfront (EDF) is. Az EDF egyik tagszervezete, a Pala Mozgalom 7:15-kor, az élőláncot megelőzően sajtótájékoztatót is tart. 

Vidéken az alábbi városokban lesz élőlánc 7:45 és 9:00 között:

Baja

Békéscsaba

Budakalász

Debrecen

Dunaújváros

Eger

Erdőkertes

Esztergom

Érd

Gyömrő

Győr

Hódmezővásárhely

Jászberény

Kaposvár

Kecskemét

Kiskunhalas

Martonvásár

Miskolc

Nagykanizsa

Nyíregyháza

Páty

Pécs

Pilisvörösvár

Salgótarján

Sopron

Szabadbattyán

Szeged (EDF)

Székesfehérvár

Szekszárd

Szentendre

Szentes

Szigetszentmiklós

Szolnok

Szombathely

Tata

Tatabánya

Veresegyház

Veszprém

Zalaegerszeg

Budapesten a szervezők által közzétett beosztás szerint 158 intézményből vesznek részt a láncban.

Szintén az elmúlt hetek sztrájknapjainak menetrendjét követi a délutáni program: Budapesten Elég a lenézésből! címmel, ugyancsak 17 órai kezdettel szervez tüntetést az Egységes Diákfront. Ez alkalommal a Március 15. tér – Erzsébet híd – Lánchíd utca – Clark Ádám tér vonalon vonulnak végig majd a tüntetők,

A szervezők az esemény Facebook-leírásában nehezményezik, hogy továbbra sem történt változás az oktatásügy terén, a november 7-én tartott sztrájktárgyaláson a kormány még mindig nem tudott érdemi ajánlattal előállni a szakszervezetek követeléseire; eközben pedig a közmédia hallgat az országban zajló demonstrációkról. Mint a diákok írják látszatintézkedésekkel nem lehet őket elhallgattatni, és szeretnék megmutatni, hogy nem fogyott el a lelkesedésük. 

A szervezők azt ígérik, a helyszínen egy rövid beszéd után „szimbolikus meglepetéseseményre” is sort kerítenek.

Mind a reggeli budapesti élőláncról, mind a délutáni fővárosi tüntetésről élőben jelentkezünk, a nap folyamán pedig megszólaltatjuk a vidéken tiltakozó tanárokat és diákokat is. Tartsatok velünk!

Címlapkép: Élőlánc a pedagógusokért 2022. október 27-én.Fotó: Dián Ákos