Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Gyárszentiván nem leszünk” – traktorokkal tüntettek több százan a győri gyártelep bővítése ellen

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az esős idő ellenére is több százan álltak ki a győri Városháza elé, hogy a Győri Ipari Park bővítése ellen tiltakozzanak. A Szívügyünk Szentiván civil szervezet kezdeményezésére létrejött demonstrációra többen traktorokkal érkeztek, hogy, amint a demonstráció Facebook-eseményében fogalmaztak, gyorsan reagáljanak a 15-én megjelent közgyűlési meghívóra, melyből látható, hogy

a képviselőtestület megszavazni készül a polgármester korábbi határozatait, melyekkel megkezdődhet a földek kisajátítása.

A demonstráció első felszólalója elmondta, azzal, hogy 400 hektárral, majdnem a háromszorosára növeli az ipari park területét, az önkormányzat megteszi az első lépést a győrszentivániak életének tönkretétele felé. A Szívügyünk Szentiván képviselője szerint a polgármester és a képviselő nem veszi figyelembe azt az 5585 aláírást, amivel a helyiek tiltakoztak a beruházás ellen. Hozzátette, hogy Lázár János építési és beruházási miniszternek és Orbán Viktor miniszterelnöknek is küldtek nyílt levelet, azonban ezekre érdemi választ nem kaptak. A szerveződés képviselője David Attenboroughtől származó idézettel („Senki sem fogja megvédeni azt, ami nem érdekli, és senkit sem fog érdekelni az, amiről soha semmi tapasztalatot nem szerzett.”) fejezte ki, hogy azt reméli, a polgármestert érdekelni fogja a földjeik sorsa. Követelte továbbá azt is,

a polgármester ne vállalja a felelősséget, és ne írja alá a bővítést lehetővé tevő rendeletet.

Lajtmann Csaba, a Reflex Környezetvédő Egyesület elnöke elmondta, a környezetvédők szerint a XXI. századi felgyorsuló világban, ahol egy olyan (klíma)változás van, amihez folyamatosan alkalmazkodnunk kell, a zöld felületek és a termőföldek lebetonozása bűn. Hozzátette, örül annak, hogy most a szakmai és civil tiltakozások mellett tömeg is társul a tiltakozáshoz: 4 helyben élő közül 3 csatlakozott a kezdeményezéshez. Lajtmann szerint elkeserítő, hogy a városvezetés nem hallgatja meg őket.

A környezetvédelmi szakember szerint az ipari telep a fennmaradásunkat biztosító területet vesz el, ami az élelmiszer-önrendelkezéshez is fontos, és biztosíthatná a mostanihoz hasonló (háborús) helyzetben függetlenségünket.

Egy Margit nevű szentiváni lakos elmondta, a Győrszentiván zászlajában látható búzakalász és ekevas is jól mutatják, a település régóta növénytermesztéshez és mezőgazdasághoz kötődik. Győrszentiván területileg több mint negyede Győrnek, ezért elvárhatnák, hogy részesüljenek a város „javaiból”, ne csak a  „szennyezésből és a zajból” – tette hozzá a szentiváni lakos.

„A városvezetés Győrszentiván és Győr közé beékelt egy 9. kerületet, ami leválasztja egymásról a két települést. Egy szürke szégyenfoltot.”

– mondta el Margit, hozzátéve, nem akarják, hogy tovább nőjön ez a szégyenfolt. Az egyik transzparensen olvasható szöveggel üzent a városvezetésnek:

Nem leszünk Gyárszentiván!

„5585 nem Gyárszentivánra!” feliratú molinó a győri városháza előtt demonstráló traktorok egyikén. Fotó: Szívügyünk Szentiván élő videójából

Amint arról beszámoltunk, a Szívügyünk Szentiván civil összefogás levélben fordult a térség országgyűlési képviselőjéhez, Simon Róbert Balázshoz a Győri Ipari Park bővítése ügyében. A civilek ebben felidézik, hogy az 5585 db aláírást összegyűjtő, az ipari terület bővítése ellen indított petíciójukat átadták Győr polgármesterének, Dézsi Csabának, aki azt megpróbálta továbbítani a képviselőnek. Mint fogalmaznak, ez idáig sajnos sikertelenül.

A civilek meghívták a kedden tartandó lakossági fórumra a képviselő mellett a polgármestert és Széles Sándor főispánt is, hogy ott válaszolják meg a lakosok kérdéseit. Az eseményben szereplő tájékoztatásukból kiderül, Dr. Dézsi Csaba András polgármester és Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő egyáltalán nem válaszoltak a megkeresésre. Szaksz Vince főépítész indoklás nélkül visszautasította a meghívást, Széles Sándor főispán pedig delegációt küld maga helyett.

A civilek petíciójukban három ügyben foglaltak állást, a következőképpen:

1.) Ellenzem, hogy a győri ipari park bővítése kapcsán a TSZTM 2022-006, SZTM 2022- 006 Győr – Győrszentiván, 03822, 03823, 03824 és 03867 számú övezetek szabályozásának módosításával 350 ha termőföldet a művelés alól kivonjanak jelentős mértékben zavaró hatású ipari övezetté (Gipz) minősítsenek!

2.) Az eddig kiépült ipari övezet és az azt kiszolgáló közlekedés is már súlyos terhelést jelent az itt élőknek. Ezért követelem levegőtisztaság mérő állomás ide telepítését, és évenkénti zajterhelés mérését – több ponton.

3.) Ragaszkodom hozzá, hogy megmaradjanak a termőföldjeink!

Azt még nem tudni, hogy milyen gyár érkezne a tervezett ipari parkba, de Pintér-Péntek Imre, az Ipari Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke egy korábbi interjúban emlegetett egy tervezett akkumulátorgyárat, mikor az Audi tervezett beruházásairól beszélt a térségben:

„Tárgyalások folynak a Volkswagen konszernnel egy akkumulátorgyár létesítéséről is Győr környékén”.

Amint arról beszámoltunk, a győri polgármester, Dézsi Csaba András a petíció kapcsán egy rádióinterjúban úgy fogalmazott, az összegyűjtött 5585 aláírást „komolyan kell venni”, majd pár perccel később már azt fejtegette, nem érti, miért születtek ezek az aláírások, illetve, hogy mindez a „kis pártok” és a földtulajdonosok felesleges hangulatkeltése.

A demonstrációról készült élő felvétel itt tekinthető meg.
Címlapkép: Mérce / Olvasói fotó