Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Győrszentiváni civilek: ha a képviselőnk a kiemelt beruházást védi helyettünk, mondjon le

Ez a cikk több mint 1 éves.

Levélben fordult a Szívügyünk Szentiván civil összefogás a térség országgyűlési képviselőjéhez, Simon Róbert Balázshoz a Győri Ipari Park bővítése ügyében. A civilek ebben felidézik, hogy az 5585 db aláírást összegyűjtő, az ipari terület bővítése ellen indított petíciójukat átadták Győr polgármesterének, Dézsi Csabának, aki azt megpróbálta továbbítani a képviselőnek. Mint fogalmaznak, ez idáig sajnos sikertelenül.

A Szívügyünk Szentiván ezért kéri Simont, egyeztessen a polgármesterrel és vegye át az aláírt íveket. Emellett felhívták a figyelmét arra a tényre is, hogy míg április 3-án a győrszentiváni 7. választókörzetben összesen 2907 érvényes szavazatot kapott a választópolgároktól,

addig az aláírásgyűjtés kevesebb, mint egy hetes időtartama alatt a ennek csaknem kétszerese támogatta a civil kezdeményezést.

„Tisztelt Képviselő Úr! A demokrácia jegyében Ön arra kapott felhatalmazást, hogy képviseljen bennünket, mint állampolgárokat az országgyűlésben, képviselje az érdekeinket akár egy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánított beruházás ellenében is.

Amennyiben valamilyen oknál fogva nem tud, vagy nem akar bennünket képviselni, az ügyünkkel foglalkozni, úgy mi, mint választópolgárok felszólítjuk, hogy mondjon le mandátumáról, mert megállapítható, hogy alkalmatlan annak betöltésére!”

-fogalmaznak levelükben a civilek. Hozzáteszik azt is, ha Simon mégis úgy gondolja, hogy eleget tud tenni azon választói felhatalmazásnak, vagyis a választókerületben élők képviseletének, úgy arra kérik, hogy ebben a parlamenti ciklusban legalább négy alkalommal szólaljon fel és fejezze ki a választópolgárai egyértelmű akaratát a beruházással kapcsolatban.

A szervezet hétfőn Széles Sándor főispánnak írt másik levelükben kiemelik, az Ipari Park bővítése nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás, melyről Kormányrendelet határozott, így nem csupán egy helyi ügyről van szó. Mivel a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal vezetőjeként a beruházás koordinációja, így a helyi érdekek és a Kormány döntése közötti koordináció is a főispán feladata, ezért arra kérték, hogy ő is segítse a civileket abban, hogy a petíciójukban foglaltak meghallgatásra találjanak.

A Szívügyünk Szentiván egyúttal mindkét politikust meghívta a szeptember 20-án tartandó lakossági fórumra, hogy ott választ adjanak a helyiek kérdéseire.

A civilek petíciójában háromkérdés mellett álltak ki az aláírók, ezek:

1.) Ellenzem, hogy a győri ipari park bővítése kapcsán a TSZTM 2022-006, SZTM 2022- 006 Győr – Győrszentiván, 03822, 03823, 03824 és 03867 számú övezetek szabályozásának módosításával 350 ha termőföldet a művelés alól kivonjanak jelentős mértékben zavaró hatású ipari övezetté (Gipz) minősítsenek!

2.) Az eddig kiépült ipari övezet és az azt kiszolgáló közlekedés is már súlyos terhelést jelent az itt élőknek. Ezért követelem levegőtisztaság mérő állomás ide telepítését, és évenkénti zajterhelés mérését – több ponton.

3.) Ragaszkodom hozzá, hogy megmaradjanak a termőföldjeink!

Azt még nem tudni, hogy milyen gyár érkezne a tervezett ipari parkba, de Pintér-Péntek Imre, az Ipari Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke egy korábbi interjúban emlegetett egy tervezett akkumulátorgyárat, mikor az Audi tervezett beruházásairól beszélt a térségben:

„Tárgyalások folynak a Volkswagen konszernnel egy akkumulátorgyár létesítéséről is Győr környékén”.

Amint arról beszámoltunk, a győri polgármester Dézsi Csaba András a petíció kapcsán egy rádió interjúban úgy fogalmazott, az összegyűjtött 5585 aláírást „komolyan kell venni”, majd pár perccel később már azt fejtegette, hogy nem érti, miért születtek ezek az aláírások, illetve, hogy mindez a „kis pártok” és a földtulajdonosok felesleges hangulatkeltése.

Ugyanebben az interjúban azt is elmondta, szerinte egy német akkumulátorgyár kevésbé káros, mint egy keleti.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt