Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

1200 embert rúgnak ki a Postától

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Magyar Posta elbocsátja 1200 munkavállalóját – közölte a csoportos létszámleépítésről szóló döntést a cég az MTI-vel kedden. Eddig körülbelül 24-25 ezer ember dolgozott a vállalatnál.

A döntést gazdasági válsággal magyarázták: a cég szerint azért szükséges a leépítés, hogy a „jelenlegi szankciók sújtotta” gazdasági helyzetben is meg tudja őrizni működésének stabilitását az ország legnagyobb postai és pénzügyi szolgáltatója, valamint csomaglogisztikai vállalata.

Hozzátették, a Magyar Posta által korábban meghirdetett új posta partneri program lehetőséget biztosíthat arra, hogy az érintett dolgozókat a szerződött partnereknél foglalkoztassák tovább, de a vállalat együttműködik a kormány foglalkoztatáspolitikáért felelős szervezeteivel is annak érdekében, hogy segítse a minél gyorsabb elhelyezkedést. Ennek a részleteit azonban nem fejtették ki.

Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium miniszterhelyettese januárban még azt az írásbeli választ adta Oláh Lajos DK-s képviselő kérdésére az Országgyűlésben, hogy a Posta felülvizsgálta a „a tervezett csoportos létszámcsökkentés szükségességét”, és mégsem hajtják azt végre a „tervezett formában” (akkor 240 dolgozó elbocsátásáról volt szó, a mostani ennek az ötszöröse).

A szakszervezeti vezető a Mércétől értesült a cég döntéséről

Az ügyben megkerestük Tusz Ferencet, a Kézbesítők Szakszervezetének elnökét, aki elmondása szerint tőlünk hallott először a cég döntéséről, őket a vezetőség nem tájékoztatta erről előzetesen.

„A mi szakszervezetünket erről nem tájékoztatták. (…) Meg vagyok döbbenve, és megrökönyödve állok a hír előtt.”

– fogalmazott.

Hozzátette, nem tudja, hogy a végrehajtásból vagy az irányításból küldik-e el a dolgozókat, de az előbbi területen már így is munkaerőhiány van.

A szakszervezeti vezető szkeptikusan tekint a Posta jövője elé az elmúlt időszak fényében, és többek között felháborítónak tartja azt, hogy szinte már minden állami vállalatnál megegyeztek a bérfejlesztésről a Posta kivételével.

Ahogy korábban írtuk, ezért is tartanak szombaton demonstrációt a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségével (POFÉSZ), amelynek így Tusz szerint a most bejelentett csoportos létszámleépítés is a témája lesz. A dolgozói érdekérvényesítés sikerességét szerinte az határozhatja meg, hogy mennyire sikerül megmozgatni a postás társadalmat. „Most már a bőrükre megy a játék, tehát tessék felébredni, tessék jönni demonstrálni” – fogalmazott.

Cikkünk megjelenése után beszéltünk Pfeifer Tamással, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (POFÉSZ) alelnökével is, aki elmondta, hogy őket sem értesítette előzetesen a csoportos leépítésről a munkáltató.

A postások bérharca

Ahogy múlt pénteken írtuk, a a munkáltató a két szakszervezetet továbbra sem vonja be az egyeztetésekbe arra hivatkozva, hogy ők nem voltak aláírói a korábban megkötött 3 éves bérmegállapodásnak – ami alapján idén csak 2%-os emelés járna a dolgozóknak.

„A 2% nyilván elfogadhatatlan, éppen úgy, mint a munkáltató által, az aláíró feleknek tett 3%-os ajánlat”

-írták előző héten a lapunkhoz eljuttatott közleményükben a postai szakszervezetek. Kiemelték azt is, hogy a február elején elért 50 ezer forintos egyszeri juttatás nem plusz kifizetés, hanem a megállapodásban szereplő év végi 100 ezer forintos bónusz részleges előrehozatala.

Tusz Ferenc akkor azt is elmondta a Mércének, hogy a 25%-os infláció mellett a 2-3%-os emelés eltörpül, különösen annak fényében, hogy a Magyar Postánál jelenleg a dolgozók csaknem fele, 12 ezer ember van minimálbéren.

Korábban arról számoltunk be, hogy volt, ahol a postai dolgozók hamarabb tudták meg, hogy a munkahelyük téli szünetre megy, minthogy felettesük hivatalosan tájékoztatta volna őket. Sőt, több önkormányzatnak is elfelejtettek szólni a változásról, Zalaegerszeg polgármestere például a sajtóból értesült arról, hogy hat posta kerül bezárásra a városban. Nemrég kiderült azonban, hogy az ideiglenesen bezárt fiókok nem nyitnak újra.

(MTI, Mérce)
Címlapkép: Fotó: MTI / Varga György