Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az infláció tizedénél magasabb béremelésért tüntetnek jövő szombaton a postások

Ez a cikk több mint 1 éves.

Demonstrációt szervez március 4-re a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (POFÉSZ) és a Kézbesítők Szakszervezete, miután továbbra sincs elmozdulás az idei évre tervezett fizetésemelés ügyében. A szakszervezetek lapunkhoz eljutatott közleményükben megjegyzik, hogy a munkáltató a két szakszervezetet továbbra sem vonja be az egyeztetésekbe arra hivatkozva, hogy ők nem voltak aláírói a korábban megkötött 3 éves bérmegállapodásnak – ami alapján idén csak 2%-os emelés járna a dolgozóknak.

„A 2% nyilván elfogadhatatlan, éppen úgy, mint a munkáltató által, az aláíró feleknek tett 3%-os ajánlat”

-írják közleményükben a postai szakszervezetek. Kiemelik azt is, hogy a február elején elért 50 ezer forintos egyszeri juttatás nem plusz kifizetés, hanem a megállapodásban szereplő év végi 100 ezer forintos bónusz részleges előrehozatala.

Az ügyben megkerestük Tusz Ferencet a Kézbesítők Szakszervezetének elnökét, aki elmondta, a 25%-os infláció mellett a 2-3%-os emelés eltörpül, különösen annak fényében, hogy a Magyar Postánál jelenleg

a dolgozók csaknem fele, 12 ezer ember van minimálbéren.

„Mind a kézbesítők, mind az ablaknál ülők, mind a sofőrök igencsak odateszik magukat. Van akinek a posta a szerelme és ezzel visszaélnek. De kérdés, hogy meddig tudják húzni a kisemberek bajszát”

-mondta el Tusz, hozzátéve, sokan hagyják el a pályát megélhetési gondok miatt olyanok is, akik 20-30 éve vannak a szakmában.

2022 decemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 581 900, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 400 300 forint volt – közölte a KSH. A bruttó átlagkereset 18,1, a nettó átlagkereset 18,7%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban. Árnyalja a képet, hogy a reálbér ennek ellenére 5 százalékot csökkent illetve a nettó bér mediánja 309 100 forint.

Ehhez képest a postai átlagkereset a munkáltató adatai szerint bruttó 378.538 Ft volt az elmúlt évben.

Az 50 ezer forintos egyszeri kifizetéssel kapcsolatban elmondta, az a decemberben a „munka elismeréseként” kifizetésre kerülő, évvégi 100 ezer forintos juttatásból vonódik le. Hozzátette, hogy a Postás Szakszervezet tárgyalásai alapján, ha márciusra sem sikerül rendezni a helyzetet, akkor további 50 ezer forintot fizetnek ki a dolgozóknak.

„Akkor kiürül a kassza, és így előreláthatólag az év végén a dolgozók nem kapnak elismerést.”

A szakszervezeti vezető lapunknak elmondta, hogy ugyan még mindig nem éri utol az inflációt, de már a korábbi 15%-os emelési követelésüket is sikernek könyvelnék el. A Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának összehívásakor Fónagy János államtitkár is ígéretet tett az ilyen mértékű emelésre, de másnapra világossá vált, hogy „erről szó sincs”. Akkor a kiskeresetűek bérfelzárkóztatásának fontosságában is egyetértés volt, azonban utóbb kiderült, hogy a Posta nem szándékozik a bérmegállapodásnál nagyobb mértékben emelni – mondta el Tusz Ferenc. Hozzátette, hogy a POFÉSZ és a KÉSZ éppen azért nem írták alá a hároméves megállapodást, mert előre látták, hogy a 2%-os emelés még akkor is kevés lett volna, ha nem szabadul el az infláció.

Ezért tüntetést szerveznek jövő hét szombatra (március 4-re) a Gazdaság Fejlesztési Minisztérium épülete elé.

Tusz Ferenc elmondta, hogy a demonstrációra több vidéki nagyvárosból (Nyíregyháza, Debrecen, Miskolc, Pécs, Tapolca, Szeged) buszokkal érkeznek majd dolgozók. Kiemelte, a fő hangsúly azon lesz, hogy a „fotelhuszárok” mennyire fogják magukat aktivizálni. Ugyan a postások számára a szombati is munkanap, de így is remélik, hogy a fővárosi munkatársak is bátrak lesznek és megjelennek.

„A dolgozók kérésére szerveztük meg a demonstrációt, de tenni csak saját magukért tudnak.”

A demonstrációra a hároméves bérmegállapodás aláírói, a Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége (MAPÉSZ) nem jelzett vissza.

A jövő heti tüntetés Facebook-eseménye.

Korábban arról számoltunk be, hogy volt, ahol a postai dolgozók hamarabb tudták meg, hogy a munkahelyük téli szünetre megy, minthogy felettesük hivatalosan tájékoztatta volna őket. Sőt, több önkormányzatnak is elfelejtettek szólni a változásról, Zalaegerszeg polgármestere például a sajtóból értesült arról, hogy hat posta kerül bezárásra a városban.

Nemrég kiderült azonban, hogy az ideiglenesen bezárt fiókok nem nyitnak újra.

A gyors és átláthatónak aligha nevezhető döntés miatt országszerte megmozdulásokat szerveztek a helyiek. Így történt ez Salgótarjánban, Komlón és Hódmezővásárhelyen is. A vidéki és fővárosi önkormányzatok is bejelentették, hogy elengednék a hivatalok bérleti díját, illetve részben vagy egészben fedeznék annak rezsiköltségeit is, ha hamarabb megnyithatnak.

A február elején hírt adtunk arról is, hogy az idei évre vonatkozó bértárgyalások elhúzódása és szakszervezetek tagjainak reálkereset-csökkenése miatt közös demonstrációs bizottságot alakított a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (POFÉSZ) és a Kézbesítők Szakszervezete (KÉSZ). Miután a postások a három éves bérmegállapodás keretében csupán 2%-os fizetésemelési ajánlatot kaptak.

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs