Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

12 kilométert kell utazni egy csekk feladásáért – Hódmezővásárhelyen tüntettek a bezárt postákért

Ez a cikk több mint 1 éves.

Újabb demonstrációt tartottak a vidéki posták bezárása miatt, ezúttal Hódmezővásárhelyen, ahol három fiókot zár be az állami cég. A Béke-telepen a Jókai utca 4-es számú posta előtt Márki-Zay Péter polgármester Facebook-oldalán közzétett videó alapján nagyjából százan gyűltek össze.

„Múlt héten kaptuk meg a Magyar Posta Zrt.-től a hódmezővásárhelyi 4-es 6-os és 8-as postahivatalok ideiglenes bezárásával kapcsolatos levelet. Azt kérték tőlünk, hogy a bezárás idejére engedjük el nekik a bérleti díjat. Azt kérték tőlünk, hogy a bezárás idejére engedjük el nekik a bérleti díjat. Akkor is elengednénk, ha nyitva maradnának a posták. Ezzel szeretne önkormányzatunk hozzájárulni ahhoz, hogy a posták tovább működhessenek ebben a nehéz helyzetben is”

– mondta Gyöngyösi Ferenc alpolgármester, a városrész képviselője. Hangsúlyozta, az időseknek nagyon hiányoznának ezek a hivatalok. Azt kérte, akik nem értenek egyet a bezárással, ezt aláírásukkal is erősítsék meg.

Berényi Károly társadalmi alpolgármester a demonstráción Susán városrész lakóit képviselte, bejelentette, a Klauzál utcai postánál eddig 2600 tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze. A harmadik bezárásra ítélt posta Szikáncson, Hódmezővásárhely központjától mintegy 13 kilométerre lévő városrészben van. A terület képviselője nem tudott megjelenni a mai tüntetésen.

Az itt lakóknak novembertől 12 kilométert kell utazniuk leveleik, csekkjeik feladásáért, ügyeik intézéséért.

Hivatalosan ez a bezárás a téli időszakra szól az energiaárak miatt. Nem hivatalosan viszont úgy tudjuk, hogy tavasszal majd „elfelejtik” kinyitni ezeket a postákat. Ezért is fontos a tiltakozásunk. Ezeket a hivatalokat éppen azok az emberek használják, akik a legkevésbé tehetősek. Kérjük a kormányzatot, hogy ne zárják be a postákat, az eddig bezártakat pedig nyissák ki – mondta Márky-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere.

A hódmezővásárhelyi nem az első alkalom, hogy a lakosság vagy a posták bezárásáról későn értesült városvezetők demonstrációval fejezték ki nemtetszésüket a fiókbezárási hullámmal szemben. Múlt pénteken Vácon tartottak hasonló tüntetést, itt megjelent a város vezetője, önkormányzati képviselői és a lakosság is, miután a három postafiókból a Deákvár városrész kis postáját szombaton bezárták.

Hatvanban Horváth Richárd polgármester levelet írt a Magyar Posta vezérigazgatójának és az infokommunikációért felelős államtitkárnak, kérve: tegyék lehetővé a 3-as számú, újhatvani postahivatal további nyitvatartását. Az itt élő mintegy nyolc és félezer embernek a város másik végébe kéne eljárnia ügyeik intézéséért.

Amint arról beszámoltunk, október végén jelentette be Simon Csilla, a Magyar Posta megbízott vezérigazgatója, hogy november 12-től 366 postahelyen fog szünetelni ideiglenesen a szolgáltatás, mivel a rendkívüli takarékossági intézkedések az állami vállalatot is érintik.

Néhány vidéki kisvárosban egyáltalán nem lesz posta, a nagyobb településeken is jó, ha a fele nyitva marad a jelenleg működőknek.

„A kollégáknak kellő kreativitást kell majd mutatniuk, hogy az ügyfelek maradéktalanul igénybe tudják venni a szolgáltatásokat és ne érezzék az átállás miatti hátrányokat”mondta el lapunknak pénteken Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet (PSZ) elnöke, aki szerint „több mint hirtelen” történt a Magyar Posta döntése.

A bezárások március 24-ig tarthatnak, ha a munka törvénykönyvét vesszük alapul, aszerint ugyanis a dolgozók kirendelésének maximális ideje 60 munkanap. Lehet azonban aggódni, hogy a bő négy hónap letelte után is zárva maradnak az alacsony forgalmúnak titulált hivatalok. Tóth Zsuzsanna szerint Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter nyilatkozatai miatt jogos az erre vonatkozó félelem, hiszen egyelőre nem látni, hogy a „racionalizálási, átstrukturálási folyamatot” milyen végeredménnyel képzeli el a kormány.

Korábban arról számoltunk be, hogy volt, ahol a postai dolgozók hamarabb tudták meg, hogy a munkahelyük téli szünetre megy, minthogy felettesük hivatalosan tájékoztatta volna őket. Sőt, több önkormányzatnak is elfelejtettek szólni a változásról, Zalaegerszeg polgármestere például a sajtóból értesült arról, hogy hat posta kerül bezárásra a városban.

A gyors és átláthatónak aligha nevezhető döntés miatt országszerte megmozdulásokat szerveztek. S nem csak az ellenzéki vagy független, hanem több fideszes városvezető is felháborodott a döntésen: majd mindenhol kezdeményezték annak teljes vagy részleges felülbírálását. Abban reménykednek, hogy hamarosan újra kinyithatnak postákat, de az egyezkedéseknek egyelőre nincs eredménye.

Vidéki és fővárosi önkormányzatok is bejelentették, hogy elengednék a hivatalok bérleti díját, illetve részben vagy egészben fedeznék annak rezsiköltségeit is, ha hamarabb újra nyithatnak. Ez persze határozottan plusz terheket róna az egyébként is kivéreztetett önkormányzatokra a kiesett bevétel és a hirtelen jelentkező többletköltségek miatt.

(Délmagyar, HEOL, Alfahír)