Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

2%-os emelést adnának a postásoknak, demonstrációs bizottságot alakítottak a szakszervezetek

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az idei évre vonatkozó bértárgyalások elhúzódása és szakszervezetek tagjainak reálkereset-csökkenése miatt közös demonstrációs bizottságot alakított a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (POFÉSZ) és a Kézbesítők Szakszervezete (KÉSZ) – derül ki a két szakszervezet Facebookon közzétett leveléből. A Salamon Zsolt Megbízott Humánerőforrás főigazgatónak címzett levelükben a postásszakszervezetek úgy fogalmaznak:

„Az elmúlt időben szakszervezeteink kezdeményezték a bértárgyalásokba való bevonásunkat, ezt sajnálatos módon nem tette meg a munkáltató, arra való hivatkozással, hogy nem voltunk aláírói a hároméves megállapodásnak. Úgy gondoljuk, az nem képezheti vita tárgyát, hogy a megállapodás idei évre vonatkozó 2%-os mértéke teljesen elfogadhatatlan, hiszen az infláció jelentősen meghaladja ezt a mértéket, ezért szükséges a kérdés újratárgyalása.”

Hozzáteszik, a konkrét demonstráció megkezdése előtt a jóhiszeműséget szem előtt tartva és hivatkozva a Munka törvénykönyvére, a szakszervezetek tagjainak szociális és gazdasági érdekeinek érvényesítése érdekében konzultációt kezdeményeznek a munkáltatóval. 

Aki minimálbért keres, kapott emelést, aki csak egy kicsivel többet, az nem

Az ügyben megkerestük Pfeifer Tamást, a POFÉSZ elnökét, aki lapunknak elmondta, céljuk az érdemi bérfejlesztés elérése. Szerintük ez legalább 15%-os emelést jelentene.

A szakszervezeti vezető elmondta azt is, komoly bérfeszültséget okoz a postások körében a tény, hogy a garantált bérminimum 14%-kal, a minimálbér pedig 16%-kal emelkedett idén januártól – azok a dolgozók, akik ennél csak egy kicsivel többet keresnek, már nem kaptak semmiféle emelést.

„Tehát akik a minimálbért vagy garantált bérminimumot keres, azok kaptak emelést, aki akár csak egy kicsit is többet, az semmit sem kapott”

– mondta el Pfeifer. Kiemelte, hogy 12 ezer ember érintett részben vagy egészben a garantált béremelésben, ők megkapják januártól a 296 400 forintot. Azt elfogadhatatlannak nevezte, hogy akinek 300 ezer vagy 310 ezer forint a fizetése, az nem kap egy forintot sem, köztük olyanok is, akik akár 30 éve vannak a pályán. 

Arról, hogy milyen demonstrációt terveznek úgy fogalmazott:

„Valamilyen nyomásgyakorlásra szükség van, mert látjuk, hogy nem történik semmi. Köztudott, hogy az állami tulajdonú cégek nem tudják saját erőből végrehajtani azt a keresetfejlesztést, ami elvárható lenne. A tulajdonos ehhez forrást nem biztosít. Ez így patthelyzet, de valamit lépni kell, mert az infláció és a rezsiemelkedés mindenkit érint.”

Különösen annak tükrében érinti erősen a postai dolgozókat a jelenlegi helyzet, hogy sokan a bérminimumot vagy a minimálbért keresik. Így akiknek korszerűtlen a fűtése vagy túllépi a kedvezményes keretet, azoknak jelentősen megnőttek a rezsiköltségei, az élelmiszerkosár árának jelentős emelkedése is érezteti hatását: „minél alacsonyabb a munkavállalók jövedelme, annál inkább érintve vannak” – fogalmazott Pfeifer.

Elmondta azt is, hogy mindennapos az, hogy olyanok is elhagyják a pályát, akik évtizedek óta dolgoztak a postánál. Amíg az egy éven belüliek fluktuációja eddig is magas volt, addig ez viszonylag új jelenség Pfeifer szerint. Ennek hátterében egyértelműen az áll, hogy hiába szeretik a munkájukat, nem tudnak megélni a fizetésükből. Jellemző az is a szakszervezeti vezető szerint, hogy pályakezdő fiatalok egy hónap után „fogják a kalapjukat és továbbmennek”, amikor megkapják az első fizetésüket.

A postabezárásokkal kapcsolatban elmondta, azokon a településeken, ahol az önkormányzatoknak sikerült megállapodniuk a Magyar Postával, ott újranyitottak már a fiókok. Arról azonban nem tudott nyilatkozni, hogy az ideiglenes bezárások március 24-i lejárta után a többi fiók újranyit-e vagy sem.

Cikkünk megjelenése után a bérmegállapodást aláíró két szakszervezet (Postás Szakszervezet és Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége) a következő küldeményt küldte meg:

„Részsikerrel zárult a bértárgyalás első szakasza a Magyar Postánál

Budapest, 2023. 02. 09. – Többkörös egyeztetés után ma részmegállapodás született a Magyar Posta vezetése, a Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége között arról, hogy a postai dolgozóknak egy egyszeri bruttó 50 000 forintos kifizetést ad a Munkáltató addig is, amíg eredményre nem vezetnek és végleg le nem zárulnak az idei évre vonatkozó bértárgyalások – jelentette be Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke.

A Postás Szakszervezet célja az, hogy az idei évre olyan béremelést tudjon kiharcolni, amivel legalább nem csökken a postai dolgozók fizetésének reálértéke. Ennek eléréséhez folyamatos tárgyalások zajlanak a Munkáltatóval, amelyek azonban még nem vezettek eredményre. 

Az elhúzódó egyeztetési folyamat miatt a Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége azt kérte, hogy addig is, amíg az idei béremelés mértékében nem tudnak megállapodni, a postai dolgozók kapjanak egy egyszeri összeget, amivel megélhetési gondjaik átmenetileg enyhíthetők.

A mai részmegállapodás értelmében 2023. március 3-án minden postai munkavállaló bruttó 50 000 forintos pénzjuttatásban részesül.  

Abban is megegyeztek, hogy további 50 000 forint kifizetéséről március 31-ig döntenek, ha addig nem születik meg a végleges bérmegállapodás. Sikerült elérni, hogy a mai részmegállapodásban azt is rögzítsék, hogy a Munkáltató 2023. október 31-ig a szakszervezetek kezdeményezésére megvizsgálja egy év végi egyszeri kifizetés lehetőségét is. 

A bértárgyalás további részleteire vonatkozóan a munkáltató számára megküldtük az elvárásunkat, és bízunk benne, hogy mielőbb ebben is előre lépésről tudunk beszámolni” – tette hozzá Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke.”

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi