Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Nem így képzeltük el a rendet” – pedagógusok tiltakoztak tanítás előtt a Móricz Zsigmond körtéren

Ez a cikk több mint 1 éves.

Péntek reggel pedagógusok tiltakoztak a Móricz Zsigmond körtéren az oktatás és a tanárok helyzete ellen, a megmozduláson több iskola munkatársai is részt vettek. Az eseményen számos diák vett részt a tanárok mellett, nagyjából 100-150-en vehettek részt, a megjelentek túlnyomó többsége feketében, esernyőkkel érkezett.

„Körtéri hajnal” címmel tarott tüntetést három újbudai iskola a Móricz Zsigmond körtéren 2022. szeptember 16-án. Fotó: Dián Ákos

A nagyjából 10 perces villámtiltakozás során József Attila Levegőt! című verséből kölcsönzött „nem így képzeltem el a rendet” sorral hívták fel a megjelentek a figyelmet a lehetetlen állapotokra.

„Mi nem így képzeltük el a rendet, hogy azért kelljen küzdenünk hogy emberszámba vegyenek”

kezdte beszédét a megszólaló tanár, majd elmondta, hogy küzdenek a sztrájkjogért, a szabad véleménynyilvánítás, szabad gondolkodás jogáért, valamint a végzettségükhöz igazított fizetésért és a társadalmi megbecsülésért is.

A tüntetést a Mérce élőben közvetítette.

„Körtéri hajnal” címmel tarott tüntetést három újbudai iskola a Móricz Zsigmond körtéren 2022. szeptember 16-án. Fotó: Dián Ákos

Mint elmondta, nem akarják hogy ellenük hangolják a közvéleményt, és elégedetlenek azzal, hogy nem tekintik munkának a mindennap végzett munkájukat, hogy gyerekekkel, fiatal felnőttekkel foglalkoznak, hogy „jövőt építenek, szépítenek”.

A felszólaló tanár nehezményezte, hogy a gyerekekkel zsarolják a pedagógusokat, miközben épp ők azok, akik nap mint nap egyengetik az útjukat. Ennek ellenére a kormány a gyerekek jogaival takarózik – miközben rájuk is rengeteg felesleges feladatot rónak, majd’ belerokkannak a követelményekbe.

Mint mondta, tanárok és tanítani akarnak, mert ez a dolguk. Kritizálták, hogy Pintér Sándor „főzsandárra” bízták az oktatás ügyét.

„Körtéri hajnal” címmel tarott tüntetést három újbudai iskola a Móricz Zsigmond körtéren 2022. szeptember 16-án. Fotó: Dián Ákos

Azt is kifejtette, hogy tanár nélkül nincs jövő, jelen akciójuk pedig nem irányul sem az iskola, sem a fenntartó, sem a diákok ellen. Majd szolidaritásukat fejezték ki a résztvevők a miskolci Hermmann Ottó Gimnázium munkatársai mellett – ahol felfüggesztették az igazgatóhelyettest, miután tevékeny szerepet vállalt a polgári engedetlenségben.

A tüntetés szónoka szerint a tanárok tiltakoznak az ellen, hogy

  • kormányrendeletben lehetetlenítik el a tiltakozás minden törvényes módját;
  • erkölcsi alapon történő megmozdulásaikra a kormány fenyegetéssel válaszol;
  • diákjaikkal zsarolják őket, és etikátlan munkakerülő gazembereknek állítják be őket;
  • hogy Európában nálunk kapják a pedagógusok a legalacsonyabb bért és létminimumon tartják őket;
  • a túlterheltség ellen;
  • hogy megfosztották őket, a szülőket, a családokat a szabad tankönyvválasztás jogától;
  • a szakmaiatlan, silány tankönyvek ellen;
  • a szakmaiatlan, átpolitizált nemzeti alaptanterv ellen;
  • a túlórák ki nem fizetése ellen;
  • a feleslegesen bürokratikus és  időrabló adminisztráció ellen;
  • a diákjaik embertelen leterheltsége ellen;
  • a döntéshozók pökhendi, szarkasztikus megnyilvánulásai ellen;
  • hogy ugyanők ellenük hangolják a közvéleményt, „megfosztva az egyik legszebb hivatást maradék becsületétől is”;
  • a szakmai párbeszéd teljes hiánya ellen;
  • az irányukba mutatott bántó és alaptalan bizalmatlanság ellen;
  • az ellen, ahová és ahogyan a kormány a tudást árazza Magyarországon;
  • a sehová nem vezető,  előrejutást sem garantáló, a közvéleményt ellenben remekül félrevezető életpályamodell ellen;
  • valamint a szegregáló oktatási rendszer ellen – miszerint akinek nincs pénze megfizetni az alapítványi, külföldi vagy magániskolát, annak a gyereke a közoktatásban már nem jut „versenyképes” tudáshoz.

Mint a felszólaló tanár elmondta, szeretik diákjaikat, és hisznek a jobb, igazabb,  szabadabb iskolában, a tudás értékállóságában.

„Körtéri hajnal” címmel tarott tüntetést három újbudai iskola a Móricz Zsigmond körtéren 2022. szeptember 16-án. Fotó: Dián Ákos

Tiltakozásuk épp ezért segélykiáltás, hogy egy ilyen rendszerben dolgozhassanak, még akkor is „ha üres házban őrlángként pislákol”.

A két nagy pedagógus-szakszervezet,  Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) még tavaly októberben kezdeményezett sztrájktárgyalásokat a kormánnyal. Eredeti követeléseik a közoktatást régóta mételyező problémákra vonatkoztak:

A pedagógusok követelései

  1. A pedagógus illetményalap vetítési alapja szeptember elsejétől visszamenőlegesen a mindenkori minimálbér összege legyen.
  2. Szintén szeptembertől visszamenőlegesen emelkedjen az oktatásban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottak garantált illetménye is.
  3. A pedagógusok neveléssel-oktatással lekötött munkaideje 2021. szeptember elsejétől legfeljebb heti 22 óra legyen.
  4. A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek – akik jelenleg heti 40 órában látják el feladataikat – maximum heti 35 órában legyenek foglalkoztathatók, és a pedagógusokhoz hasonlóan heti 5 órát tölthessenek regenerációval, felkészüléssel intézményen kívül

A kormány képviselői azzal nyitottak, hogy szerintük nincs ,,tanárhiány”,  a tanárok követeléseinek teljesítése helyett pedig tíz százalékos béremelést és 200 ezer forint cafeteriat ajánlottak fel. A pedagógusok nem fogadták el a kormány ajánlatát és január 31-re figyelmeztető sztrájk,  valamint március 16-ára határozatlan idejű sztrájk szervezésébe kezdtek, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) rögtön a baloldal kampányakciójának bélyegzett. A minisztérium továbbá a még elégségesnek minősülő szolgáltatás címszava alatt arra kérte a pedagógusokat, hogy a munkabeszüntetés alatt is dolgozzanak – ennek hiányában törvénytelennek ítélte a sztrájkot és bíróságon támadta azt meg.

A pedagógusok januári figyelmeztető sztrájkját első fokon jogszerűnek ítélte meg a bíróság, a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon viszont jogellenesnek nyilvánította azt. Végül júliusban a Kúria úgy döntött, jogszerű volt a sztrájk. Minden megfélemlítés ellenére január 31-én húszezren sztrájkoltak a közoktatásban.

Nem sokkal később megjelent egy kormányrendelet, amely lényegében ellehetetlenítette a további sztrájkolást – a rendelet értelmében egy esetleges sztrájk esetén a tanulóknak minden, a sztrájkkal érintett munkanapon reggel 7 óra és iskolák esetében 16 óra, általános iskola esetében 17 óra, óvodák esetében 18 óra között kötelező szakképzett pedagógus által vezetett felügyeletet biztosítani. Ekkor polgári engedetlenségi hullám indult a pedagógustársadalomban, több száz tanár kezdett spontán munkabeszüntetésbe. „A sztrájk alapjog”  – ez volt az engedetlenkedő tanárok szlogenje.

Kiemelt kép: "Körtéri hajnal" címmel tarott tüntetést három újbudai iskola a Móricz Zsigmond körtéren 2022. szeptember 16-án. Fotó: Dián Ákos