Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szivárványzászlók, partifurgonok és rekkenő hőség, ezrek ünnepeltek a 27. Budapest Pride-on! – Percről percre a Mércén

Ez a cikk több mint 1 éves.

Idén 27. alkalommal kerül megrendezésre a Budapest Pride, a magyarországi szexuális kisebbségek büszkeségnapi menete. A tavalyi évekhez hasonlóan ismét nagy tömegre és jó hangulatra lehet számítani, ám a kánikulára a szervezők is figyelmeztetnek.

Az elmúlt években az LMBTQ közösséget ért rengeteg politikai támadás miatt különösen is fontossá vált a rendezvény, amely a szolidaritásra és az egyenlő jogokra hívja fel a figyelmet.

 

Tavaly több mint 35 ezres tömeg vonult végig a belváros szívében, kiállva a szexuális kisebbségek egyenjogúsága mellett, melyről a Mérce is élőben beszámolt. Idén, ahogy minden évben,  percről-percre rovatunkkal, helyszíni élő közvetítéssel és sok képpel is készülünk!

(Sajnos garantálható, hogy lesznek technikai nehézségek, mivel a felvonuláson többnyire jogvédett zenét játszanak, amik miatt a Facebook rendszerint lenémítja az élő közvetítés hangját.)

 

Címlapkép: Budapest Pride 2022 Fotó: Mérce
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

A rekkenő hőségben a Mérce munkatársai is nyomon követték a tömeg vonulását, egészen a Szabadság térig, ahol beszédekkel és zenés programokkal, valamint hűsítő italokkal várták a szervezők a résztvevőket. Ezzel a képgyűjteménnyel zárjuk mai percről percre tudósításunkat, köszönjük, hogy velünk tartottatok!

Fotó: Juhász-B. Kincső / Mérce.

A tömeg a Dráva utca sarkánál gyülekezett, ahol már rengeteg szivárványos esernyő állt készen, hogy felfogja a közel negyven fokos napsugarakat a rakparti menetelésben.

Fotó: Juhász-B. Kincső / Mérce.

FOTÓ: JUHÁSZ-B. KINCSŐ / MÉRCE.

FOTÓ: JUHÁSZ-B. KINCSŐ / MÉRCE.

FOTÓ: JUHÁSZ-B. KINCSŐ / MÉRCE.

FOTÓ: JUHÁSZ-B. KINCSŐ / MÉRCE.

FOTÓ: JUHÁSZ-B. KINCSŐ / MÉRCE.

 

FOTÓ: JUHÁSZ-B. KINCSŐ / MÉRCE.

FOTÓ: JUHÁSZ-B. KINCSŐ / MÉRCE.

Fotó: Juhász-B. Kincső / Mérce.

A Margit híd lábánál várakozó tömeg hálás volt a rövid árnyéknak.

 

Fotó: Juhász-B. Kincső / Mérce.

FOTÓ: JUHÁSZ-B. KINCSŐ / MÉRCE.

Fotó: Juhász-B. Kincső / Mérce.

A Szabadságtéren aztán már napernyők és a fák lombjai adtak árnyékot a menetelésben elfáradt tömegnek.

Fotó: Bernáth Lackó / Mérce.

Fotó: Bernáth Lackó / Mérce.

Fotó: Bernáth Lackó / Mérce.

Edward Reese a Kijev Pride-tól az ukrán LMBTQ közösség nevében szólalt fel.

,,Nagyon örültem, hogy veletek sétálhatok ma, és viselhetem a szivárványt, de ma mégis a sárga-kék zászlót hoztam el.”

Kihangsúlyozta, Ukrajna nem homofób ország, számos nagyvárosban szerveztek Pride-ot az elmúlt években. Jelenleg azonban nincs lehetőségünk megszervezni a Pride-ot, hiszen emberek, gyermekek halnak meg a csatatéren Ukrajnában. Tudja, hogy az orosz propaganda rendkívül erős Magyarországon, éppen ezért szerinte meg kell szüntetni „Putyin és Orbán szerelmét”. Arra kérte a résztvevőket, hogy álljanak ki a putyini propagandával és az orosz agresszióval szemben.

Dudits Luca a Háttér Társaságtól és Vig Dávid az Amnesty International Magyarországtól mondott közös beszédet a Szabadság téri színpadon.

„Látom, sokan vagytok kint, ezzel ma két melegrekord is megdőlt!” – kezdte Vig Dávid a közönség hangos tetszését kiváltva. 

Dudits Luca és Vig Dávid a színpadon

Átvéve tőle a szót Dudits Luca a közösség erejére hívta fel a figyelmet, arra, hogy az elmúlt évek, sőt évszázadok bizonyították, hogy az LMBTQ közösséget nem lehet elhallgattatni.

Vig Dávid szerint az elmúlt években gonosz emberek ördögi tervükkel először a transz és interszex embereket, majd a szivárványcsaládokat és az egyedülálló örökbefogadókat támadták meg. Ezután tavaly össze akarták mosni a gyerekeket szexuálisan bántalmazókat az LMBTQ közösség tagjaival. Megkérdezte a közönségtől, hogy ilyen országban akarnak-e élni – a válasz határozott nem volt.

Dudits Luca emlékeztetett arra is, hogy nemrég a kormány gonosz és aljas népszavazást hirdetett. De a közösség az érvénytelenségéért küzdött, és nyert. Az előadók megköszönték az aktivisták munkáját.

„1,7 millió ember érvénytelen választ adott, együtt megbuktattuk a gonosz népszavazását, akkorát bukott, hogy a holdról is látszik” – jelentette ki Vig Dávid.

Vig szerint a ma megjelentek jelentik a reményt, azok, akik 40 fokban is végigsétáltak a rakparton: „Sok ezren üzenték ma meg, hogy itt vagyunk, és itt is maradunk!”

„Emberek vagyunk, nem propaganda”, és „szeretni emberi jog” – kántálta ezután beszélők kezdeményezésére a tömeg.

Beszédük végén Dudits Luca és Vig Dávid a szolidaritás programját hirdette meg. Rámutattak: aktív cselekvéssel kell tenni azért, hogy visszavegyük a jövőnket. Egy erős, összetartó közösség jelent ma meg szerintük, hisz mind tisztábban vannak vele: az általános apátia ellen csak együtt tudunk tenni. A társadalom minden rétege egyformán fontos, az LMBTQ közösségnek ezért ki kell állnia a nőkért, a transzneműekért, a rossz vagyoni helyzetűekért, a pedagógusokért, az egészségügyi dolgozókért, a romákért és mindenkiért.

„Ahogy a családunktól elvárjuk, hogy szolidárisak legyenek velünk amikor előbújunk, úgy kell nekünk is mindenkit támogatnunk!”

„Veletek vagyunk” – skandálta a tömeg az előadókkal együtt beszédük végén.

Az 1 Magyarország Kezdeményezés Solt Ottilia programadó mondatával állt ki a 27. Budapest Pride mellett: „Méltóságot mindenkinek!”

Mint írják, demokratikus kötelességünk kiállni az emberi méltóságért, minden ember ember méltóságáért: a háborúk vagy az üldöztetés borzalmaitól szenvedőkért, az idősekért, a gyermekekért, a nőkért, a menekültekért, a határon túli nemzettársainkért, kirekesztettekért, a nyomorgó, esély nélküli tömegekért, a nemzeti és etnikai kisebbségekért, az LMBTQ embertársainkért.

Az 1 Magyarország kezdeményezés alapítótagjainak meggyőződése, hogy a Pride nem csak az LMBTQ polgártársaknak szól, hanem az általános emberi méltóság melletti bátor kiállás.

„A tapasztalat sajnos azt mutatja, hogy azon országokban, amelyekben sérülnek a LMBTQ polgárok jogai, emberi méltóságuk, ott sajnos más társadalmi csoportok jogai és méltósága is sérül.”

Habár 2022-ben New Yorktól Madridon át Párizsig több tucat világvárosban tartottak már felvonulást a szexuális kisebbségek emancipációjáért és ünnepléséért, idén sem valósulhatott meg az összes felvonulás: az isztambuli Pride-ot nem először akadályozták meg a hatóságok, míg az oslói Pride terrortámadás miatt maradt el most.

A rendőrség által megakadályozott Pride felvonulás Isztambulban 2022. 06. 26-án. Fotó: Thorpe Dániel.

Isztambulban a hatóságok 7 napos gyülekezési tilalmat vezettek be a Pride-ot megelőzően, hogy ellehetetlenítsék az LMBTQ büszkeség jegyében tartott felvonulást.  Ám ez sem tántorította el a felvonulni vágyókat: az AFP információi szerint végül közel 400 embert tartóztatott le a rendőrség.

Az idei isztambuli Pride hatósági megakadályozásáról videóriportban számoltunk be, Thorpe Dániel és Murat Bay felirattal ellátott felvételén a résztvevők nyilatkoznak, valamint a hatósági intézkedések is láthatók.

Korábban, június elején a török rendőrség 11 aktivistát tartóztatott le, akik a Pride hónapot akarták megünnepelni. Arról számoltak be, hogy a hatóságok kínozták őket őrizetbe vételük alatt, amiről véraláfutásos végtagjaikról készült képeket is megosztottak. Tavaly könnygázzal és gumilövedékekkel verték szét a rendőrök az isztambuli Pride-ot. A török kormány 2014 óta akadályozza a Pride megtartását.

Oslóban június végén tartották volna a Pride-felvonulást, azonban a szervezők órákkal az indulás előtt a rendőrség javaslatára lemondták a vonulást és a fesztiválhoz kapcsolódó többi eseményt is a terrorveszély miatt.

Egy nappal a felvonulás előtt ugyanis egy  melegbárban lövöldözés történt, ketten meghaltak, és legalább tíz ember súlyosan megsérült. A hatóságok az esetet terrortámadásként kezelik. Így idén, csakúgy, mint 2020-ban – akkor a Covid-járvány miatt – a szervezők nem tartották biztonságosnak megtartani a felvonulást.

Virágok az oslói lövöldözés után // Wikimedia commons

Itthon a Budapest Pride biztonságban van: a hatóságok kiemelt létszámban biztosítják a vonulást, a kockázatos részeken – az ellentüntetéseknél – kordonok is vannak. Továbbá a Pride saját menetkísérői is vigyáznak a felvonulókra, a beengedő pontokon pedig előzetes szűrést végeznek.

Megérkezett a tömeg a Szabadságtérre, a menet utolsó állomására, ahol még becsatlakozhatnak a későn érkezők. A program azonban folytatódik tovább, a téren felállított színpadon koncertek és beszédek hangzanak majd el a következő órákban, illetve a civil téren számos szervezet képviselteti magát.

A felszólalók közt jelen lesz Hegedűs Máté, a Budapest Pride szóvivője, Dudits Luca és Vig Dávid a Háttér Társaság illetve az Amnesty International Magyarország képviselője, Edward Reese a Kijev Pride-tól, Hübsch Lilla a noÁr mozgalom LMBTQ+ ügyekért felelős nagykövete, valamint B. Hábel Géza a Diversity Youth Network képviselője. A hari_drama, NoÁr, valamint a Bianca-Lujza koncertekkel is fellép majd a téren.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere ma délelőtti posztjában arról írt, hogy a főváros kiáll a Pride mellett.

„Budapest az a kivételes európai főváros, amelyet nem az uralkodói hatalom teremtett meg. Hanem éppen annak ellenében jött létre és küzdötte ki jogait és szabadságát.”

A főpolgármester úgy látja, hogy most az a dolgunk, hogy megvédjük a város és a városlakók kiharcolt szabadságát, mert ennek a városnak a nagyszerűségét a sokszínűsége adja.

Karácsony szerint mára ledőltek a város fizikai falai, és le kell dönteni a gyűlöletből emelt falakat is, melyek a szabadság és az igazság útjában állnak. Budapesten mindenki azt szeret, akit akar – épp ezért kertült ki a Pride hónap kezdetén a szivárványos zászló a Városházára, és ezért gondolja úgy az ellenzéki vezetés, hogy „mindenkit megillet a szabad párválasztás joga”.

„Főpolgármesterként kötelességem azok mellett állni, akik jogaikért és szabadságukért állnak ki, apaként, társként és érző emberként pedig ez a természetes számomra.”- írja Karácsony Gergely.

A szervezők hivatalos gyűjtése szerint a választásokon összefogásban induló hatból csak négy ellenzéki párt lesz kint valamilyen formában a 27. Budapesti Pride-on: a Párbeszéd Magyarországért (PM), a Momentum Mozgalom, a Demokratikus Koalíció (DK) és a Magyar Szocialista Párt (MSZP) Baloldali LMBTQ közösség nevű alszervezete – azaz távol maradt a Lehet Más a Politika (LMP) és a Jobbik Magyarországért Mozgalom is.

A Demokratikus Koalíció nem adott ki közlemény a mozgósításról, ezzel szemben a PM, a Momentum és az MSZP is saját találkozóra hívta szimpatizánsait, hogy közösen csatlakozzanak a felvonuláshoz.

A Párbeszéd Magyarországért mozgósításában kiemeli, hogy a zöldek számára azért is fontos a Pride, mert kevés dolgot tartanak annyira alapvetőnek, mint a sokszínűség megbecsülését: csakúgy, mint az ökoszisztéma burjánzása, az emberi társadalmak is attól lesznek csodálatosak, ha sokszínűek – írják. A Párbeszéd szerint lassan ugyan, de végre valódi emancipáció indul el a szexuális kisebbségek ügyében világszerte, azonban az Orbán-kormány  „nem előre, a felvilágosítás és a felvilágosodás irányába vinne bennünket, hanem hátra, a szűklátókörűség, az előítéletek és a kirekesztés világába”.

Momentum Mozgalom szerint az elmúlt években a kormány új ellenségképet alkotott, az LMBTQ közösség ellen folytat gyűlöletkampányt a regnáló hatalom. De az idei Pride Felvonulás arról is szól a párt szerint, hogy megmutassuk: „nem adjuk a jogainkat!”. A párt szimpatizánsait a szabadság és az egyenlőség nevében hívja a menetbe – találkozó a Momentumos kamionnál lesz.

Szintén teherautóval készült a Magyar Szocialista Párt a felvonulásra, az MSZP kamionját is kereshetjük tehát ma. Néhány nappal ezelőtt Gurmai Zita, a párt frakcióvezető-helyettese az Országgyűlésben is felszólalt a Pride mellett. Felszólalásában kiemelte, hogy szerinte nem az LMBTQ+ embereket kell négy fal közé szorítani, hanem a homofóbiát és a kirekesztést. Továbbá kérdőre vonta a kormánypárti képviselőket, amiért még egy Pride-on se vettek részt, pedig ha megismernének néhány LMBTQ embert, akkor szerinte „talán felhagynának a homofób uszítással”. Gurmai Zita beszéde végén minden kormánypárti képviselőt arra hívott, hogy amennyiben a magyar nemzetet egészét kívánják képviselni, jöjjenek el az idei Pride felvonulásra.

Nem valószínű, hogy eleget tesznek Gurmai Zita kérésének a kormánypárti képviselők. Azonban távolmaradásukban osztoznak ellenzéki pártok is: a Lehet Más a Politika (LMP) és a Jobbik Magyarországért Mozgalom sem szerepel a hivatalos támogatói listán. Az LMP ma Facebook-oldalán a társasági adókulcs módosítását kezdeményezését jelentette be, míg a Jobbik a 20-ai tűzijátékról, a rezsicsökkentésről és a nagyszülői gyámságról rakott ki posztot, közlemény sem érkezett tőlük a mai felvonulás kapcsán.

A menet eleje már elérte a Jászai Mari teret, ahol a Margit híd sarkánál ellentüntetők próbálták megzavarni a rendezvényt.

A több ezer fős tömeget azonban se a negyven fokos meleg, sem pedig a szélsőjobboldali provokáció nem gátolja meg a vonulásban. Sokan megpihentek a híd árnyékában, majd perceken belül folytatták is a menetet a Szabadság tér felé.

A tavalyi évekhez képest a transzparensek mellett rengeteg szivárványos esernyő is előkerült, a nagy melegben ugyanis a rakparton nem tudnak árnyékba húzódni a résztvevők.

Mint az ismeretes, a Mi Hazánk mozgalom idén is lefoglalta az Andrássy utat és több budapesti közteret is a Pride felvonulás elől, rendezvényük viszont nem lesz. A Pride azonban nem tudta a szokásos útvonalán lefolytatni a rendezvényt.

 

A Szikra Mozgalom szimpatizánsai is kint vannak a felvonuláson, velük tart Jámbor András is, a Szikra országgyűlési képviselője és a Párbeszéd frakció tagja.

A szikrások a Pride antikapitalista szárnyával, a Pink Blokkal vonulnak.

A blokk szervezőivel készített interjúnk itt olvasható.

„Azért jöttünk, mert nem hagyhatjuk, hogy a Pride pusztán a sokszínűséget üresen hangoztató utcabállá vagy a nagyvállalatok marketingeszközévé váljon. A mi Pride-unk egyszerre ünnep és politikai tiltakozás: tiltakozás a homofób jobboldal, de a magukat szivárványosra festő, a queer emberekben csak újabb fogyasztókat látó cégek, és liberális szövetségeseik ellen is!” – írják a szervezők az idei Pink Blokk eseményénél. 

A Telex  rövid riportjában arról kérdezte a kormánytagokat és kormánypárti politikusokat , hogy mit gondolnak az idei Pride-ról, illetve hogy mit üzennek a rendezvény résztvevőinek a jobboldal hagyományos nyári rendezvényéről, a Tusványos fesztiválról.

,,Érezzék jól magukat Budapesten!”

-jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter. Nagy István agrárminiszter ugyanezekkel a szavakkal csatlakozott a politikushoz. Varga Mihály pénzügyminiszter hozzátette, „legyen béke és biztonság”.

Semjén Zsolt szerint mindenkinek joga van úgy felvonulni ahogy akar, ugyanakkor abszurdnak tartja, hogy szexuális irányultság tekintetében tartsanak egy ilyen rendezvényt.

„Ilyen alapon akár felvonulhatnak azok, akik a szőke hölgyeket kedvelik…kit érdekel?”

-tette hozzá a nemzetpolitikáért felelős miniszter.

Orbán Viktor szokásos éves tusványosi beszédében a „genderkérdésre” is kitért. ,,Kevesebb szó esik erről, de ebben az ügyben is bíróság elé vittek minket, várjuk az eredményeket” – utalt a gyermekvédelminek nevezett, de valójában nagyon is homofób törvénnyel kapcsolatos uniós eljárásra.

Soha nem lesz annak a nyugati bolondériának itt többsége.

A magyar ember haja alá nem megy be. Vannak itt ezek a gendermicsodák, de mi maximum egy Transilvaniát tudunk kimondani – fogalmazott Orbán.

 

A 27. Budapest Pride Felvonuláson is számos csoport, párt és civil szervezet lesz kint szervezetileg a felvonuláson. Vidéki városok LMBTQ szervezetei, jogvédő szervezetek, egyesületek, vállalatok, pártok és sok egyéb civil szervezet képviseli magát és a szexuális kisebbségeket a tömegben:

Továbbá idén rekordszámú, 54 nagykövetség és nemzeti kulturális intézet állt ki a Budapest Pride mellet. Közös nyilatkozatukban teljes támogatásukról biztosítják „a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI+) közösség tagjait”, továbbá kiemelik, hogy elítélnek minden olyan erőszakis cselekményt, zaklatást, megbélyegzést és megkülönböztetést, amelyet szexuális irányultságuk, nemi identitásuk vagy kifejezésük, illetve nemi jellemzőik alapján követnek el egyének ellen, és támogatjuk az LMBTQI+ személyeket és közösségeket célzó gyűlöletbeszéd, erőszak és megkülönböztetés elleni küzdelmet a világ minden régiójában.

A nyilatkozatot kiadó nagykövetségek és kulturális intézetek listája:

Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Chile, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észak-Macedónia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Izrael, Japán, Kanada, Kolumbia, Koszovó, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Mexikó, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Peru, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovénia, Új-Zéland és Uruguay nagykövetségei, valamint a British Council, Cervantes Intézet, Camões Intézet, Cseh Centrum, Észt Intézet, FinnAgora, a Flamand Kormány magyarországi Képviselete, Francia Intézet, Goethe Intézet, Olasz Kultúrintézet, Osztrák Kulturális Fórum Budapest, Wallonie-Bruxelles International”

A 14:00 órakor kezdődő, Dráva utcai gyülekező után háromkor elindult a tömeg, hogy a kijelölt útvonalon végighaladjon a Szabadság térre, ahol beszédek és fellépők is lesznek.

Gyülekeznek a résztvevők a 27. Pride-ra. Fotó: Mérce.

Ahogy az a közvetítésünkből is látszik, a körülbelül 2-3 ezres tömeg partifurgonok és populáris zene kíséretében, a forróság ellenére jó hangulatban halad a Duna-parton, az emberek folyamatosan csatlakoznak a vonulókhoz.

Elindult a tömeg. Fotó: Mérce.

Az első ellentüntető csapat a Margit-szigetről igyekezett megzavarni a rakparti felvonulást, de nagy víztömeg választotta el őket a résztvevőktől, és a hangjuk is alig hallatszott át.

Hivatalosan is elindult a tömeg a 27. alkalommal megrendezésre kerülő Budapest Pride-on, a magyarországi szexuális kisebbségek büszkeségnapi menetén. Alább összeszedtük a menet útvonalról, házszabályairól, az ott elhangzó beszédekről és a várható ellentüntetésekről a legfontosabb információkat.

A menet idén a Dráva utca sarkáról indul, ahol a Duna mentén a Carl Lutz rakparton, a Margit hidat elhagyva, Antall József rakparton, és a Széchenyi rakparton vonul végig, majd a Szabadság térre érkezik meg, ahol beszédek és koncertek várják majd az érdeklődőket. Az érdeklődők számára ezeken a helyszíneken biztosítanak belépési pontokat a rendezvényre.

A 27. Budapest Pride Felvonulás hivatalos útvonala térképen

A Szabadság téren a felszólalók közt jelen lesz Hegedűs Máté, a Budapest Pride szóvivője, Dudits Luca és Vig Dávid a Háttér Társaság illetve az Amnesty International Magyarország képviselője, Edward Reese a Kijev Pride-tól, Hübsch Lilla a noÁr mozgalom LMBTQ+ ügyekért felelős nagykövete, valamint B. Hábel Géza a Diversity Youth Network képviselője. A helyszínen több tucat civil szervezet is képviselteti magát.

A szervezők a 40 fokos hőségre is igyekeztek felkészülni, a vonulás útvonalán locsolóautók hűtik majd az aszfaltot, a menet során pedig egy 25 méteres szivárványzászlót feszítenek ki a tömeg felé. A hagyományos zenés partibuszok mellett mozgó elsősegély pontok is kísérik a tömeget, a Szabadság téren pedig hűsítókkel várják majd a megfáradt résztvevőket. A szervezők javasolják, hogy a felvonulásra érkezők hozzanak magukkal elegendő folyadékot a meleg időjárásra való tekintettel, azonban ezt ne üvegkulacsban tegyék – azt nem lehet bevinni a menetre.

A Budapest Pride információi szerint ellentüntetők egy kis csoportjára is lehet majd számítani, akik várhatóan a Margit híd felől próbálják majd megzavarni a vonulást, ám a rendőrség biztosítja az útvonal akadálymentességét. Az elmúlt években az LMBTQ közösséget ért rengeteg politikai támadás miatt különösen is fontossá vált a rendezvény, amely a szolidaritásra és az egyenlő jogokra hívja fel a figyelmet.

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}