Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Minden, amit az idei Pride felvonulásról tudni kell

Ez a cikk több mint 1 éves.

Hivatalosan is elindult a tömeg a 27. alkalommal megrendezésre kerülő Budapest Pride-on, a magyarországi szexuális kisebbségek büszkeségnapi menetén. Alább összeszedtük a menet útvonalról, házszabályairól, az ott elhangzó beszédekről és a várható ellentüntetésekről a legfontosabb információkat.

A menet idén a Dráva utca sarkáról indul, ahol a Duna mentén a Carl Lutz rakparton, a Margit hidat elhagyva, Antall József rakparton, és a Széchenyi rakparton vonul végig, majd a Szabadság térre érkezik meg, ahol beszédek és koncertek várják majd az érdeklődőket. Az érdeklődők számára ezeken a helyszíneken biztosítanak belépési pontokat a rendezvényre.

A 27. Budapest Pride Felvonulás hivatalos útvonala térképen

A Szabadság téren a felszólalók közt jelen lesz Hegedűs Máté, a Budapest Pride szóvivője, Dudits Luca és Vig Dávid a Háttér Társaság illetve az Amnesty International Magyarország képviselője, Edward Reese a Kijev Pride-tól, Hübsch Lilla a noÁr mozgalom LMBTQ+ ügyekért felelős nagykövete, valamint B. Hábel Géza a Diversity Youth Network képviselője. A helyszínen több tucat civil szervezet is képviselteti magát.

A szervezők a 40 fokos hőségre is igyekeztek felkészülni, a vonulás útvonalán locsolóautók hűtik majd az aszfaltot, a menet során pedig egy 25 méteres szivárványzászlót feszítenek ki a tömeg felé. A hagyományos zenés partibuszok mellett mozgó elsősegély pontok is kísérik a tömeget, a Szabadság téren pedig hűsítókkel várják majd a megfáradt résztvevőket. A szervezők javasolják, hogy a felvonulásra érkezők hozzanak magukkal elegendő folyadékot a meleg időjárásra való tekintettel, azonban ezt ne üvegkulacsban tegyék – azt nem lehet bevinni a menetre.

A Budapest Pride információi szerint ellentüntetők egy kis csoportjára is lehet majd számítani, akik várhatóan a Margit híd felől próbálják majd megzavarni a vonulást, ám a rendőrség biztosítja az útvonal akadálymentességét. Az elmúlt években az LMBTQ közösséget ért rengeteg politikai támadás miatt különösen is fontossá vált a rendezvény, amely a szolidaritásra és az egyenlő jogokra hívja fel a figyelmet.

Címlapkép: Gyülekeznek a résztvevők a 27. Pride-ra. Fotó: Mérce.