Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Két melegrekord is megdőlt ma!” – ilyenek voltak a beszédek a Szabadság téren

Ez a cikk több mint 1 éves.

Dudits Luca a Háttér Társaságtól és Vig Dávid az Amnesty International Magyarországtól mondott közös beszédet a Szabadság téri színpadon.

„Látom, sokan vagytok kint, ezzel ma két melegrekord is megdőlt!” – kezdte Vig Dávid a közönség hangos tetszését kiváltva. 

Dudits Luca és Vig Dávid a színpadon

Átvéve tőle a szót Dudits Luca a közösség erejére hívta fel a figyelmet, arra, hogy az elmúlt évek, sőt évszázadok bizonyították, hogy az LMBTQ közösséget nem lehet elhallgattatni.

Vig Dávid szerint az elmúlt években gonosz emberek ördögi tervükkel először a transz és interszex embereket, majd a szivárványcsaládokat és az egyedülálló örökbefogadókat támadták meg. Ezután tavaly össze akarták mosni a gyerekeket szexuálisan bántalmazókat az LMBTQ közösség tagjaival. Megkérdezte a közönségtől, hogy ilyen országban akarnak-e élni – a válasz határozott nem volt.

Dudits Luca emlékeztetett arra is, hogy nemrég a kormány gonosz és aljas népszavazást hirdetett. De a közösség az érvénytelenségéért küzdött, és nyert. Az előadók megköszönték az aktivisták munkáját.

„1,7 millió ember érvénytelen választ adott, együtt megbuktattuk a gonosz népszavazását, akkorát bukott, hogy a holdról is látszik” – jelentette ki Vig Dávid.

Vig szerint a ma megjelentek jelentik a reményt, azok, akik 40 fokban is végigsétáltak a rakparton: „Sok ezren üzenték ma meg, hogy itt vagyunk, és itt is maradunk!”

„Emberek vagyunk, nem propaganda”, és „szeretni emberi jog” – kántálta ezután beszélők kezdeményezésére a tömeg.

Beszédük végén Dudits Luca és Vig Dávid a szolidaritás programját hirdette meg. Rámutattak: aktív cselekvéssel kell tenni azért, hogy visszavegyük a jövőnket. Egy erős, összetartó közösség jelent ma meg szerintük, hisz mind tisztábban vannak vele: az általános apátia ellen csak együtt tudunk tenni. A társadalom minden rétege egyformán fontos, az LMBTQ közösségnek ezért ki kell állnia a nőkért, a transzneműekért, a rossz vagyoni helyzetűekért, a pedagógusokért, az egészségügyi dolgozókért, a romákért és mindenkiért.

„Ahogy a családunktól elvárjuk, hogy szolidárisak legyenek velünk amikor előbújunk, úgy kell nekünk is mindenkit támogatnunk!”

„Veletek vagyunk” – skandálta a tömeg az előadókkal együtt beszédük végén.

Címlapkép: Budapest Pride 2022 Fotó: Mérce