Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Könnygázzal és gumilövedékkel verték szét a hatóságok az isztambuli Pride-ot

Ez a cikk több mint 2 éves.

A tiltás ellenére is több százan vonultak fel Isztambul utcáin az LMBTQI jogokért szombaton. A rendőrség könnygázzal és gumilövedékekkel oszlatta a tömegeket, valamint a Deutsche Welle szerint 25 embert le is tartóztattak,  köztük az AFP egyik fotóriporterét.

A megmozdulást több LMBTQ-szervezet közösen hirdette meg „Az utca a miénk” címmel, hogy felhívják a figyelmet a Törökországban uralkodó leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális közösségek elnyomására.

A rendőrök már pénteken lezárták a város egy jelentős részét a felvonulás miatt, ám a hatóságok  nem sokkal a kezdés előtt betiltották a Pride-ot, az „erkölcsöt sértő megmozdulásokról” szóló törvényre hivatkozva.

Több tüntetővel is erőszakosan léptek fel, könnygázzal és gumilövedékekkel oszlatták a tömeget. Az egyik helyszínen készült felvételen az is látható, ahogy az AFP fotósát Bulent Kilic-t a rendőrök a földre teperik.

A Riporterek Határok Nélkül Törökország a fotós szabadon engedését követelte Twitteren. Az AFP később bejelentette, a hatóságok szombat este szabadon engedték Kilic-t.

A török kormány évek óta folyamatos harcot vív az LMBTQ- és nőjogokkal szemben. Miután 2014-ben több mint 100 ezer ember vonult fel a Pride-on, a hatóságok úgy döntöttek, hogy a továbbiakban nem engedélyezik a rendezvény megtartását. Tavaly nyáron pedig hiába tüntettek ellene több nagyvárosban is, a török kormány márciusban kilépett az Isztambuli Egyezményből. A megmozdulások azóta is folyamatosak az országban a július 1-től hatályos döntés ellen, ami után a nemzetközi egyezmény többé nem védené a török nőket. Recep Tayyip Erdoğan török elnök régóta támadja az egyezményt, annak nemek közti egyenlőséget hirdető, és szexuális hovatartozás miatti megkülönböztetést elítélő tartalma miatt.

Tavaly májusban a Fidesz-KDNP politikai nyilatkozatban utasította el, hogy Magyarország valaha is beépítse jogrendjébe a nők elleni erőszakkal kapcsolatos intézkedések bevezetését szorgalmazó Isztambuli Egyezményt, mert az a kormány álláspontja szerint támogatja a migrációt és azt állítja, hogy léteznek társadalmi nemek. A kormányközeli Alapjogokért Központ pedig nemrégiben több konzervatív értékeket valló szervezettel közösen petíciót indított, hogy az Európai Bizottság ne tegye kötelezővé a tagországok számára az egyezmény ratifikálását.

Szerte Európában is felvonultak az LMBTQI jogokért. Berlinben békésen, a járvánnyal kapcsolatos óvintézkedéseket betartva zajlott a Pride. Franciaországban az eső ellenére is 30 ezren vonultak Párizs utcáira szombaton. Rómában és Milánóban többen utcára vonultak, mivel hónapokig tartott az LMBTQI közösség ellen irányuló gyűlölet-bűncselekményeket szabályozó törvény elfogadása a jobboldali politikusok és vatikáni vezetők kifogásolásai miatt.

Hazánkban szombaton szintén kezdetét vette a 26. Budapest Pride Fesztivál. Az eseménysorozat idei szlogenje a „Vedd vissza a jövőd!”, mely rámutat a társadalomban jelenlévő különböző hatású, ám hasonló gyökerekből táplálkozó problémákra (rasszizmus, lakhatási válság, ökológiai krízis, a demokráciába vetett hit válsága, homofóbia, transzfóbia és szexizmus) adható válasz fontosságára.