Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A hatból csak négy ellenzéki párt ment ki a Pride-ra

Ez a cikk több mint 1 éves.

A szervezők hivatalos gyűjtése szerint a választásokon összefogásban induló hatból csak négy ellenzéki párt lesz kint valamilyen formában a 27. Budapesti Pride-on: a Párbeszéd Magyarországért (PM), a Momentum Mozgalom, a Demokratikus Koalíció (DK) és a Magyar Szocialista Párt (MSZP) Baloldali LMBTQ közösség nevű alszervezete – azaz távol maradt a Lehet Más a Politika (LMP) és a Jobbik Magyarországért Mozgalom is.

A Demokratikus Koalíció nem adott ki közlemény a mozgósításról, ezzel szemben a PM, a Momentum és az MSZP is saját találkozóra hívta szimpatizánsait, hogy közösen csatlakozzanak a felvonuláshoz.

A Párbeszéd Magyarországért mozgósításában kiemeli, hogy a zöldek számára azért is fontos a Pride, mert kevés dolgot tartanak annyira alapvetőnek, mint a sokszínűség megbecsülését: csakúgy, mint az ökoszisztéma burjánzása, az emberi társadalmak is attól lesznek csodálatosak, ha sokszínűek – írják. A Párbeszéd szerint lassan ugyan, de végre valódi emancipáció indul el a szexuális kisebbségek ügyében világszerte, azonban az Orbán-kormány  „nem előre, a felvilágosítás és a felvilágosodás irányába vinne bennünket, hanem hátra, a szűklátókörűség, az előítéletek és a kirekesztés világába”.

Momentum Mozgalom szerint az elmúlt években a kormány új ellenségképet alkotott, az LMBTQ közösség ellen folytat gyűlöletkampányt a regnáló hatalom. De az idei Pride Felvonulás arról is szól a párt szerint, hogy megmutassuk: „nem adjuk a jogainkat!”. A párt szimpatizánsait a szabadság és az egyenlőség nevében hívja a menetbe – találkozó a Momentumos kamionnál lesz.

Szintén teherautóval készült a Magyar Szocialista Párt a felvonulásra, az MSZP kamionját is kereshetjük tehát ma. Néhány nappal ezelőtt Gurmai Zita, a párt frakcióvezető-helyettese az Országgyűlésben is felszólalt a Pride mellett. Felszólalásában kiemelte, hogy szerinte nem az LMBTQ+ embereket kell négy fal közé szorítani, hanem a homofóbiát és a kirekesztést. Továbbá kérdőre vonta a kormánypárti képviselőket, amiért még egy Pride-on se vettek részt, pedig ha megismernének néhány LMBTQ embert, akkor szerinte „talán felhagynának a homofób uszítással”. Gurmai Zita beszéde végén minden kormánypárti képviselőt arra hívott, hogy amennyiben a magyar nemzetet egészét kívánják képviselni, jöjjenek el az idei Pride felvonulásra.

Nem valószínű, hogy eleget tesznek Gurmai Zita kérésének a kormánypárti képviselők. Azonban távolmaradásukban osztoznak ellenzéki pártok is: a Lehet Más a Politika (LMP) és a Jobbik Magyarországért Mozgalom sem szerepel a hivatalos támogatói listán. Az LMP ma Facebook-oldalán a társasági adókulcs módosítását kezdeményezését jelentette be, míg a Jobbik a 20-ai tűzijátékról, a rezsicsökkentésről és a nagyszülői gyámságról rakott ki posztot, közlemény sem érkezett tőlük a mai felvonulás kapcsán.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila