Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az isztambuli Pride-ot betiltották, az oslóit terrortámadás miatt mondták le idén

Ez a cikk több mint 1 éves.

Habár 2022-ben New Yorktól Madridon át Párizsig több tucat világvárosban tartottak már felvonulást a szexuális kisebbségek emancipációjáért és ünnepléséért, idén sem valósulhatott meg az összes felvonulás: az isztambuli Pride-ot nem először akadályozták meg a hatóságok, míg az oslói Pride terrortámadás miatt maradt el most.

A rendőrség által megakadályozott Pride felvonulás Isztambulban 2022. 06. 26-án. Fotó: Thorpe Dániel.

Isztambulban a hatóságok 7 napos gyülekezési tilalmat vezettek be a Pride-ot megelőzően, hogy ellehetetlenítsék az LMBTQ büszkeség jegyében tartott felvonulást.  Ám ez sem tántorította el a felvonulni vágyókat: az AFP információi szerint végül közel 400 embert tartóztatott le a rendőrség.

Az idei isztambuli Pride hatósági megakadályozásáról videóriportban számoltunk be, Thorpe Dániel és Murat Bay felirattal ellátott felvételén a résztvevők nyilatkoznak, valamint a hatósági intézkedések is láthatók.

Korábban, június elején a török rendőrség 11 aktivistát tartóztatott le, akik a Pride hónapot akarták megünnepelni. Arról számoltak be, hogy a hatóságok kínozták őket őrizetbe vételük alatt, amiről véraláfutásos végtagjaikról készült képeket is megosztottak. Tavaly könnygázzal és gumilövedékekkel verték szét a rendőrök az isztambuli Pride-ot. A török kormány 2014 óta akadályozza a Pride megtartását.

Oslóban június végén tartották volna a Pride-felvonulást, azonban a szervezők órákkal az indulás előtt a rendőrség javaslatára lemondták a vonulást és a fesztiválhoz kapcsolódó többi eseményt is a terrorveszély miatt.

Egy nappal a felvonulás előtt ugyanis egy  melegbárban lövöldözés történt, ketten meghaltak, és legalább tíz ember súlyosan megsérült. A hatóságok az esetet terrortámadásként kezelik. Így idén, csakúgy, mint 2020-ban – akkor a Covid-járvány miatt – a szervezők nem tartották biztonságosnak megtartani a felvonulást.

Virágok az oslói lövöldözés után // Wikimedia commons

Itthon a Budapest Pride biztonságban van: a hatóságok kiemelt létszámban biztosítják a vonulást, a kockázatos részeken – az ellentüntetéseknél – kordonok is vannak. Továbbá a Pride saját menetkísérői is vigyáznak a felvonulókra, a beengedő pontokon pedig előzetes szűrést végeznek.