Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

10 milliós munkavédelmi bírságot szabtak ki a 759 milliárdos árbevételű gödi Samsungra

Ez a cikk több mint 1 éves.

Tízmillió forintos bírságot szabott ki a Samsung gödi akkumulátorgyárára a munkafelügyelet dolgozói súlyos veszélyeztetése miatt, derül ki az Átlátszó cikkéből.

A lap közadatigénylés útján kapta meg a hatóságtól a dokumentumokat, amikből kiderül, hogy

a Samsung SDI Magyarország Zrt. „23 fő munkavállalójának egészségét, testi épségét súlyosan és közvetlenül veszélyeztette.”

Az akkumulátorgyártás során különböző veszélyes anyagokat használnak, amikből egészségre káros, légszennyező gázok szabadulhatnak fel. A jegyzőkönyv szerint a munkások hónapokon át az egészségügyi határértéket meghaladó mértékben, vagyis fokozott expozíciónak voltak kitéve különböző veszélyes gázoknak, és a cég megszegte a rákkeltő anyagokkal kapcsolatos előírásokat is.

A jegyzőkönyv szerint a cégnél nem működtek megfelelően a szűrőberendezések, így különböző porokat, fémeket és szerves illékony anyagokat lélegezhettek be a dolgozók több munkaterületen is. Az is kiderül belőle, hogy a Samsung nem végezte el a szakvéleményben felsorolt hibák kijavítását, holott ez a törvény szerint a cég feladata lenne. A bírság megállapításakor súlyosbító tényező volt, hogy az állapot több mint egy hónapon keresztül állt fenn. Mint az Átlátszó a Technológiai és Ipari Minisztérium honlapja alapján írja,

„A fokozott expozíciós eset kivizsgálása a munkáltató kötelezettsége a foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosa, a munkavédelmi szakember, valamint – ha van – a munkavédelmi képviselő bevonásával. A lehetséges okok feltárását követően intézkednie kell az adott expozíció csökkentése vagy megszüntetése és a további fokozott expozíciós esetek megelőzése érdekében.”

További szabálytalanság, hogy a cég csak többszöri felszólításra küldte el a vizsgálati anyagokat a hatóságnak, illetve hogy nem vezettek nyilvántartást a veszélyes és rákkeltő anyagoknak kitett dolgozók expozíciós eseteiről, valamint

  • nem biztosították a megfelelő védőeszközök használatát,
  • nem is ellenőrizték,
  • nem gondoskodtak a rákkeltő anyagokkal szennyezett munkaeszközök takarításáról,
  • és nem készítettek megfelelő kémiai kockázatértékelést.

Noha a hatóság 15,5 milliós bírságot állapított meg, 10 milliót lehet maximálisan kiszabni, ami a 759 milliárdos árbevételű cégnek kétségkívül aligha jelent komoly érvágást.

Ahogy az Átlátszó megjegyzi, a Göd-ÉRT Egyesület honlapján található összesítés szerint a Samsung SDI-t eddig 13 alkalommal büntették meg a hatóságok; a kiszabott bírságok összege kb. 130 millió forint. A 367 milliárd forintos, kiemeltnek minősített – vagyis számos szabály alól felmentést élvező – beruházást és az infrastruktúra fejlesztését egyébként a Napi összesítése szerint februárig nagyjából 174 milliárd forinttal támogatta a kormány, amihez képest a bírságok ugyancsak elenyészők.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a magyarországi villamosautó-ipar fejlesztése érdekében a kormány tavaly soha nem látott összegekkel támogatta az akkumulátoripart, összességében egy év alatt csaknem 150 milliárd forinttal. A gyárak fejlesztésére fordított összegekből a kormány simán évekre kifizethetné a dolgozók potenciális bérezését. Ráadásul az üzemek veszélyesek az emberi egészségre valamint a környezetre, mint a fentiekből is kiderül, nagyon sokba kerülnek (és multicégekként keveset adóznak), valamint az autóipar túlsúlyának további erősítése révén gazdaságszerkezeti szempontból is aggályosak.

A gödi Samsung akkumulátorgyár működésével az eddigiekben is számos súlyos probléma merült fel, elég csak a jelenleg is vizsgált vízszennyezésre gondolni. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vizsgálatához ráadásul az kellett, hogy civilek finanszírozzák a gyár környéki kutak vizének vizsgálatát – a hatóság pedig vonakodott nyilvánosságra hozni a vizsgálatok eredményeit, amikor pedig mégis így tett, akkor a civilek vizsgálatával szemben nem talált veszélyes oldószert.

Ráadásul a gyár köré telepített véderdő is részben kiszáradt, részben pedig parlagfű-mezővé változott. A gyár környékén lakók emellett szenvedhetnek a megnövekedett zajszennyezéstől, a megnövekedő kamionforgalomtól, valamint más veszélyes szabálytalanságoktól. Korábban többek között arról számolhattunk be, hogy

„Hiányoztak vagy nem működtek a tűzjelző és tűzoltó berendezések azokban az üzemrészekben, ahol több száz tonna mérgező- vagy robbanóanyaggal dolgoztak, mérgező iszaptócsák álltak a szennyvízkezelőben, katasztrófavédelmi engedély nélkül tároltak veszélyes anyagokat, vagy engedély nélkül folyt a gyártás több üzemegységben”

– ami kétségkívül kockázatos egy magas kockázatú vegyi üzem esetében, mint a Samsung SDI gödi akkumulátorgyár.