Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A hatóságnak nyilvánosságra kell hoznia a gödi Samsung-gyár évek óta rejtegetett vízvizsgálati dokumentumait

Ez a cikk több mint 1 éves.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy az elmúlt hetekben bejárta a magyar, sőt még a dél-koreai sajtót is, hogy civilek bevizsgáltatták három gödi – ivásra nem alkalmas – lakossági kút vizét, melyekben az akkumulátorgyártáshoz használt lítiumot és egy NMP nevű oldószert találtak, amely bőr-, szem- és légúti irritációt, valamint magzatkárosodást is okozhat. Érthető módon mindenkiben erős gyanú ébredt, hogy a bemért kutaktól 800-1000 méterre található Samsung akkumulátorgyárából származhat a szennyezés. Ettől csak még inkább fontosabbá vált a Pest megyei város területén található Samsung-gyár területén végzett felszín alatti vízvizsgálatok nyilvánosságra hozatala, melyekhez a számos veszélyes anyaggal dolgozó gyár vízjogi engedélyeit és ellenőrzéseit végző Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI)2018 óta nem ad hozzáférést a lakosok és a dél-koreai nagyvállalat jelenlétének megannyi káros következménye ellen küzdő civilek számára.

Az Átlátszó oknyomozó portál éppen ezért nemrég a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult, hogy adatigényléssel jusson információkhoz a vízvizsgálatok ügyében. Miután azonban a NAIH-vizsgálat sem járt sikerrel, Bodnár Zsuzsa, a portál újságírója és a GÖD-ÉRT Egyesület nevű civil szervezet vezetője pert indított a dokumentumok nyilvánosságra hozatalának ügyében.

A többórás tárgyalás során a vízügyi hatóság szakértői igen nehezen érhető érvekkel próbálták megindokolni, hogy évek óta miért nem lehet semmit se tudni a vízügyi vizsgálatok eredményeiről. Egyrészt elmondták, hogy a Samsungs SDI telephelyének területén „objektív okokra” visszavezethetőleg 2019 óta nem történt mérés a monitoring-kutakban (igaz, Bodnár Zsuzsa megjegyzi, hogy a gyár vezetősége már 2018-ban sem küldte el az adatokat a hatóságoknak). Ahogyan azt a Samsung képviselője egy általunk is bemutatott lakossági fórumon is elmondta, az egyik ilyen „objektív ok” pusztán az, hogy

egy 2019-es építkezés során betemették a vizsgálatra kijelölt kutat.

A további vizsgálatok eredményeinek kiadására a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakértői szerint pedig azért nem kerülhetett sor, mert ezek az információk további eljárások „döntésmegalapozó”adatai s mint ilyenek, tíz évig nem hozhatók nyilvánosságra. Az Átlátszó tudósítása szerint ezt az érvelést a tárgyalást vezető bíró, dr. Kerepesy Krisztián sem tartotta túlságosan meggyőzőnek, azt kérdezvén a hatóságok képviselőitől, hogy vajon azt feltételezik-e hogy „kitör a lázadás Gödön, ha megtudják mennyi a lítium-tartalom?”.

Így végül a Pesti Központi Kerületi Bíróság kihirdetett első fokú ítélet a Göd-ÉRT Egyesület elnökének adott igazat, arra kötelezve a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, hogy kiadja a monitoring-kút 2018-as vizsgálati adatait és a katasztrófavédelmi hatóság vizsgálati jegyzőkönyveit.

Az ítélet akkor emelkedik jogerőssé, ha 15 napon belül nem érkezik be fellebbezés.

A gödi akkumulátorgyár ügyével régóta kiemelten foglalkozunkMércén. Áprilisban megírtuk, hogy rendőrség annak ellenére is elutasította a civilek által közveszély-okozás és foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés kapcsán benyújtott feljelentéseket, hogy a katasztrófavédelem hatszor büntette meg igen csekély összegre a Samsungs SDI gyárát az utóbbi években, mert hiányoztak vagy nem működtek a tűzjelző és tűzoltó berendezések azokban az üzemrészekben, ahol több száz tonna mérgező- vagy robbanóanyaggal dolgoztak, mérgező iszaptócsák álltak a szennyvízkezelőben, katasztrófavédelmi engedély nélkül tároltak veszélyes anyagokat, vagy engedély nélkül folyt a gyártás több üzemegységben.

Foglalkoztunk azzal is, hogy gödi gyár esete hogyan példázza azt a gazdaságpolitikát, melynek értelmében a kormány a „különleges gazdasági övezet” jogi kategóriája mögé bújva igyekszik megtörni a lakossági ellenállást a leginkább csak a külföldi nagyvállalatok érdekeit figyelembe vevő beruházásokkal szemben. A több független médiatermék együttműködésének részeként létrejött Helyközi Járat sorozatban részletes riportban mutattok be, hogy mik a legfőbb problémái a gödieknek a városukban működő akkumulátorgyárral. Nemrég pedig azt mutattuk be, hogy a Samsung-üzem kérdése hogyan vert éket a várost 2019 óta vezető, régóta belső feszültségek terhelte ellenzéki összefogás tagjai közé.

Címlapkép: Youtube / Partizán