Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A fél éve letartóztatásban lévő Schadl György vezetésével indulhatnak újra a kilakoltatások

Ez a cikk több mint 1 éves.

Nem tudni, mikor lesz új elnöke a Magyar Bírósági Végrehajtói Karnak (MBVK), melyet jelenleg is az a Schadl György vezet hivatalosan, akinek fél év után augusztusig meghosszabbították letartóztatását korrupciós ügye miatt – írja a Népszava.

A lap hiába érdeklődött többször is az illetékeseknél arról, hogy mikor és miként lesz tisztújítás a szervezetnél, választ nem kapott. A Népszavának Ligeti Miklós a Transparency International (TI) jogi igazgatója azt mondta: ilyen esetben elvárható lenne Schadl Györgytől , hogy az ellene folyó büntetőeljárás idejére legalább függessze fel elnökségét.

A lap úgy tudja, a nemrégiben kinevezett új végrehajtókkal azt közölték: „A helyes útról való letérés esetében zéró toleranciát fogunk alkalmazni. ” A végrehajtói kart ellenőrző Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) nemrég kiadott sajtóközleménye szerint pedig az eljárások során alapvetően három szempontot kívánnak érvényesíteni: az „legyen jogszerű, szakszerű és empatikus.”

A Népszava forrásai szerint bár csak most neveztek ki újra végrehajtókat a letartóztatottak helyére, az elmúlt hónapokban nem volt fennakadás az ügymenetekben, sőt: akadt olyan ügyvéd, aki szerint a nagy lebukáshullám óta még gördülékenyebben is ment minden. A Telex még februárban írt arról, hogy az MBVK-t továbbra is ugyanaz a vezetés irányítja, mint korábban, és a végrehajtói kör zöme is vagy közvetlenül, vagy helyetteseken keresztül, de működteti az irodáját, vígan termelve a bevételeket. Úgy tűnik, ez ma sincs másképp.

A gyanú szerint a Végrehajtói Kar elnöke százmilliókat szedett be azoktól a végrehajtóktól, akiket – a továbbra is szabadlábon védekező – Völner Pál államtitkár segítségével neveztek ki korábban. Mint arról a 444 cikke nyomán mi is beszámoltunk, az ügyben érintett hét végrehajtó közül ketten beismerő vallomást tettek januárban. Emellett Schadl feltehetőleg politikusoknak és családtagjaiknak, valamint saját végrehajtóinak is vizsgákat intézett el jogi egyetemeken, valamint egy bírót is megpróbált kirúgatni állásából politikai befolyása révén.

Indulnak a kilakoltatások

A veszélyhelyzet végéhez közeledve júniustól újra családok százai maradhatnak fedél nélkül, a végrehajtások ugyanis a járvány alatt is zajlottak, csak kilakoltatni nem lehetett az utóbbi két évben. A meghosszabbított kilakoltatási moratórium hosszú idő után várhatóan megszűnik, csakhogy a helyzet a járvány csillapodásával nem lett könnyebb: a koronavírus okozta egészségügyi, szociális és gazdasági válságot tovább erősíti a szemünk előtt kialakuló újabb válság, melynek következtében a kiszolgáltatott helyzetű emberek még kiszolgáltatottabbá válnak, a szociális és lakhatási válság várhatóan tovább mélyül a mindennapi élet folyamatos drágulásával. Ennek ellenére nem látszik arra szándék, hogy a kormány ne rendelné el a kilakoltatási moratórium végét, és az árstopokon túl más intézkedéssel is segítse a rászorulókat. A hab a tortán, hogy a kilakoltatások úgy indulhatnak újra, hogy továbbra is a letartóztatásban ülő Schadl György vezetheti a végrehajtói kart.