Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy bírót és egy végrehajtót is megpróbált kirúgatni Schadl György

Ez a cikk több mint 2 éves.

Schadl György ki akart szorítani egy másik végrehajtót a praxisából, de úgy érezte, hogy egy bíró akadályozza ebben, ezért bosszúhadjáratot indított ellene, és  elérte, hogy az igazságszolgáltatás legfelső szintjén is fogadják. A 444.hu újabb részleteket osztott meg a Völner-ügy nyomozati iratából.

Schadl a lehallgatási jegyzőkönyvek alapján, politikai kapcsolatai révén elérte, hogy az igazságszolgáltatás legfelső szintjén is fogadják panaszait az iratokban csak Cs. néven szereplő érintettel kapcsolatban.

A 444 forrásai szerint végrehajtói karrierje kezdetén Schadl épp Cs. irodájában tanulta ki a szakma alapjait, akivel aztán elmérgesedtek konfliktusai, ezért Schadl megpróbálta Cs.-t kirúgatni állásából, valamint azt is el akarta intézni, hogy egykori mentora többet ne vehessen részt végrehajtói szakvizsgákon.

Schadl Völner Pállal telefonon beszélt a végrehajtóról az ügyirat szerint, aki ellen büntetőeljárás indult. Egyetértettek abban, hogy Cs. veszélyes alak, Völner azt is megjegyezte, hogy „egy hatalmi ág működését veszélyezteti”, Schadl pedig szerette volna Cs.-t teljesen eltüntetni a végrehajtók közül, ezért még az is felmerült, hogy a sajtón keresztül csinálják ki.

Cs.-t már korábban felfüggesztették végrehajtói pozíciójából, Schandl azonban megbízásának végleges visszavonását akarta elérni, ám egy bírósági állásfoglalás akadályozta tervében. Schadl ezért az ezt író bírót is megpróbálta kirúgatni állásából.

Ehhez az Országos Bírói Hivatal elnökét, a Handó Tündét váltó Senyei Györgyöt is megkereste, aki a nyomozati anyagok szerint személyes találkozót szervezett neki a Fővárosi Törvényszék elnökével, Tatár-Kis Péterrel. Utóbbi az iratok szerint elmondta Schadlnak, hogy a bírót nem tudja kirúgatni, „de azt el tudja érni, hogy ne érezze jól magát a munkahelyén”.

Schadl azt is meg próbálta elérni, hogy  az említett bíró a végrehajtói szakvizsgabizottságban se vehessen részt. Ennek érdekében Szabó Imrével, a Szegedi Tudományegyetem polgári jogi tanszékének vezetőjével tárgyalt, aki amellett, hogy egyike volt azoknak az egyetemi oktatóknak, akiket a lehallgatott beszélgetések szerint Schadl azért hívott, hogy ismerősei számára egyetemi vizsgákat intézzen, a végrehajtói vizsgák szervezésében fontos szerepet töltött be. Az iratok alapján Schadl közölte Szabóval, „egyeztetett Völner államtitkár úrral”, és a bírót „a jövőre nézve nem szeretnénk itt látni”. A jegyzőkönyv szerint Szabó erre azt a választ adta, hogy „persze” és hogy „megbeszéltük”. A 444.hu-nak később telefonon azt nyilatkozta, semmit nem ígért Schadlnak és nem is tett semmit a bíró eltávolítása érdekében. A hírportál megkereste az ügyben érintett Tatár-Kis Pétert, Senyei Györgyöt is. A Fővárosi Törvényszék elnökénél érdemi válaszok nélkül maradtak, ám az OBH elnöke rövid nyilatkozatában az alábbi tájékoztatást adta:

„Dr. Schadl Györggyel, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökével 2021. évben néhány alkalommal beszéltem telefonon. E beszélgetéseknek sem jogellenes célja, sem jogellenes tartalma nem volt.”