Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem is vizsgálatot indít a Völner-Schadl ügyben felmerült „könnyített” vizsgák gyanúja miatt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Frissítés 17:55 Érdeklődésünkre a Szegedi Tudományegyetem is közölte: nincs tudomásuk az egyetem Völner-ügyben felmerült esetleges érintettségéről, ugyanakkor belső vizsgálatot kezdeményeztek.

Frissítés 14:55: A Népszava információ szerint a botrány hatására a mai nap folyamán felfüggesztették a Pécsi Tudományegyetem PTE Büntető és Polgári Eljárásjogi Tanszékén dolgozó tanársegéd, Mészáros Pál Emil vizsgáztatási jogát. Mészáros a dékánnak elmondta, hogy anyagi haszna nem származott a segítségnyújtásból, csupán baráti szívességet tett, amit nagyon megbánt.

A 444 birtokába jutott az a nyomozati anyag, amelyből kiderül, hogy

Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar korábbi elnöke feltételezhetően kapcsolatrendszerét kihasználva érhette el, hogy bizonyos befolyásos politikai szereplők rokonai és protezsáltjai átmenjenek a jogi diplomájuk megszerzéséhez szükséges vizsgákon.

A hatóságok erre azért lettek figyelmesek, mert a Nemzeti Védelmi Szolgálat hónapokon át lehallgatta Schadl telefonját, akiről kiderült, hogy feltételezhetően több 80 millió forintnyi kenőpénzt juttatott el az Igazságügyi Minisztérium nemrég lemondott államtitkárának, Völner Pálnak. Schadlt a hatóságok novemberben őrizetbe vették, azonban a szintén vádlott Völner Pál szabadlábon védekezhet.

A cikkben szemlézett telefonbeszélgetések leirata alapján tavaly júniusban maga Völner is kereste Schadl Györgyöt, hogy segítséget kérjen tőle az egyik rokona számára, aki a Pázmány Péter Egyetemen joghallgató. Az államtitkár kérésére Schadl – aki maga is tanított polgárjogot a Pécsi Tudományegyetemen – felhívta a polgárjogi záróvizsgát tartó ismerősét és kifejtette, hogy „borzasztó hálás lenne” ha a vizsgáztató oda tudna figyelni Völner rokonára. A Végrehajtók korábbi elnöke a nyomozati anyag szerint ezután visszahívta az államtitkárt, hogy elújságolja neki a jó hírt.

Völner Pál ráadásul már májusban is kereste Schadlt a hozzátartozója vizsgáival kapcsolatban, mire Schadl felhívta Szabó Imrét, a Szegedi Egyetem polgári jogi tanszékének vezetőjét, hogy segítsen elintézni a fideszes politikus rokonának büntetőjog-vizsgáját.

Schadl György nemcsak a vele közismerten jó kapcsolatot ápoló Völner Pál rokonainak intézhetett vizsgákat, de a 444 birtokába jutott dokumentumok alapján feltételezhető, hogy Nagy Ádámot, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal kabinetfőnökét is elég erősen segítette a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) folytatott tanulmányai abszolválásában. Az egyik lehallgatott beszélgetés alapján Mészáros Pál Emil, a PTE Büntető és Polgári Eljárásjogi Tanszékének tanársegédje maga hívta fel Schadlt, hogy elújságolja neki Nagy Ádám sikeres vizsgázást. Ez azonban felvet néhány kérdést, hiszen a Központi Nyomozó Főügyészség a Schadlék ellen indított büntetőeljárás indoklásában kifejti, hogy

Nagy Ádám nem is jelent meg a vizsgán és valószínűsíthetően maga Schadl intézte el neki a vizsgaregisztrációt az egyetemen online rendszerén.

A végrehajtók egykori vezetője a nyomozati iratok alapján még további két alkalommal segítette Nagy Ádámot a vizsgái teljesítésében. A nyomozóhatóság szerint Schadl feltételezhetően el tudta érni, hogy a Nemzetközi Jog I. tantárgy online vizsgáját Nagy helyett egy PhD-s hallgató teljesítse.

(Fontos azonban hozzátenni, hogy a nyomozati anyag csupán valószínűsíti, hogy a kérdéses Nagy Ádám Rogán Antal kabinetfőnöke lenne)

Úgy tűnik azonban, hogy Schadl nemcsak politikusoknak és családtagjaiknak segítette tanulmányi előremenetelét, hanem számos végrehajtónak is, akik a jelenleg hatályos jogszabályok értelmében 2023-tól csak akkor végezhetik tovább a munkájukat, ha jogi diplomával is rendelkeznek. A vizsgálat szerint Schadl több esetben érte elérte, hogy a végrehajtók sok esetben alapvető jogi ismeretek nélkül is sikerrel abszolválják a vizsgáikat.

A témában kérdéssel fordultunk az említett egyetemekhez annak érdekében hogy megtudjuk, terveznek-e belső vizsgálatot az ügyben. A cikk megjelenésig csak a PTE válaszolt a levelünkre, az általuk elküldött sajtóközlemény szerint ” A Pécsi Tudományegyetem vizsgálatot indít az ügyben, mivel hivatás etikai szabályok és a vizsgaszabályzat megsértésének gyanúja merült fel. A belső vizsgálat lezárását követően természetesen tájékoztatjuk a közvéleményt.” Amennyiben a többi egyetem is válaszol a megkeresésünkre, úgy cikkünket frissítjük.