Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Amint meggyanúsították, le is mondott államtitkári tisztségéről Völner Pál

Ez a cikk több mint 2 éves.

Lemondott Pegasus-lehallgatásokat is engedélyező igazságügyi államtitkár, Völner Pál – írja a 24.hu. A politikussal kapcsolatban ma reggel jelent meg a hír, hogy a legfőbb ügyész, Polt Péter  kezdeményezte a mentelmi jogának felfüggesztését hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás kapcsán.

„Nem követett el bűncselekményt, államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően végezte, azonban vállalja az ügy politikai következményeit és a mai nappal lemond államtitkári posztjáról Völner Pál államtitkár.”

– olvasható a politikus 24.hu-hoz  eljuttatott közleményében.

Völner Pál országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára, aki 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is egyben.

A Legfőbb Ügyészség közleménye szerint megalapozott gyanú merült fel arra, hogy dr. Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott.

A politikus a gyanú szerint a jogtalan előny ellentételezéseként – felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve – vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően.

„Dr. Völner Pál cselekménye vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért a hivatali helyzetével egyéb módon visszaélve, bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette megalapozott gyanúját kelti. A felmerült bizonyítékok alapján a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta dr. Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését”

-írja az ügyészség. Hozzáteszi  az ügyben jelenleg összesen tizenkét gyanúsított van – közülük nyolc végrehajtó és egy végrehajtó helyettes. Jelenleg hat gyanúsított letartóztatásban van, egy személy pedig bűnügyi felügyelet alatt áll.

Frissítés (11:10):

November 12-én írta meg a Blikk (az érintett megnevezése nélkül), hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnökét, Schadl Györgyöt és végrehajtóként dolgozó feleségét a Liszt Ferenc repülőtéren előállították a rendőrök. A hírek szerint a házaspár Dubajba készült, amikor megjelentek a nyomozók.

A testületet 2015-től vezeti Schadl, miután egy komoly, belső tisztogatással járó átszervezéssel megszüntették a végrehajtók korábbi szervezetét a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarát.

A tisztségviselő letartóztatása körül közel egy hónapig teljes volt a hírzárlat. Ezt végül Polt Péter törte meg a múlthéten.

A legfőbb ügyész először Hadházy Ákos kérdésére megtagadta az ügyben a válaszadást, majd másnap egy MTI közleményben kifejtette a titkolózás okát is. Polt a büntetőeljárásról szóló törvényre, valamint a minősített adat védelméről szóló törvényre hivatkozott. Az ügyész akkor hozzátette, hogy a képviselők – és más vonatkozásban a közvélemény – szélesebb vagy teljes körű tájékoztatása a jogszabályi akadályok elmúltával történik meg.

A 24.hu információi szerint az ügyben folyatott nyomozás során házkutatást is tartottak, méghozzá egy Városmajor utcai irodaházban, ahol a Schadl házaspár egyik cégének és több önálló bírósági végrehajtónak a székhelye is található. Szombaton Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő számolt be arról is, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség kezdeményezte, hogy vegyék zár alá a Bírósági Végrehajtói Kar vezetőjének és feleségének ingatlanjait.

Így jutottak el minden bizonnyal Völner Pálhoz is.

Völner neve egyébként többször is szerepelt az elmúlt időszakban a sajtóban a Pegasus-ügy kapcsán is, miután Varga Judit, igazságügyi miniszter a lehallgatási botrány kapcsán azt mondta, Völner az az államtitkár, aki aláírja a megfigyelések engedélyezését.

A kormány hivatalos honlapján közzétett életrajz szerint Völner Pál 2010 óta egyéni országgyűlési képviselő. Szintén 2010-ben nevezték ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkárává.

2014 és 2015 között az Országgyűlés gazdasági bizottságának alelnöke volt, 2015-től 2018-ig pedig Komárom-Esztergom megye fejlesztési biztosa. 2015-től az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára.

A Fidesz–Magyar Polgári Szövetség Komárom-Esztergom megyei szervezetének 2006-tól, az esztergomi szervezetének pedig 2015-től az elnöke. A Magyar Hajózási Országos Szövetséget szintén 2015-től vezeti elnökként.

Frissítés (12:00):

Az atv.hu vette észre, hogy nem sokkal az államtitkár lemondásának hírét követően eltűnt Völner Pál Facebook-oldala. A politikusnak a Google keresőben megjelenő adatok alapján közel 10 ezer követője volt.

Pontosítás (14:30):

A cikkünk korábbi címében az szerepelt, hogy Völner Pál minden tisztségéről lemondott, azonban Völner eddig hivatalosan csak az államtitkári pozíciójáról mondott le. A tévedésért elnézést kérünk.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán