Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

2008 óta nem jelentkeztek ilyen kevesen óvodapedagógus szakra

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tizennégy éve nem volt ilyen kevés jelentkező az óvdapedagógs-képzésekre, a felvett hallgatók aránya pedig negatív rekordot is elérhet idén – írja az Eduline.

Az oktatási szakportál összesítése szerint Idén 2234-en jelentkeztek óvodapedagógus alapszakra, 600-zal kevesebben, mint tavaly. Az elmúlt években folyamatosan csökkent az óvodapedagógusnak készülők száma: idén már csak feleannyi jelentkező van, mint például öt éve, sőt utoljára 2008-ban volt ennél alacsonyabb a felvételizők száma. Bár azt az majd csak július végén derül ki, hogy  hányan kerülnek majd be aténylegesen z egyetemek és főiskolák képzésére, de az elmúlt öt év arányai alapján idén negatív rekord születhet.

Az Eduline cikke szerint a jelentkezési kedv adapása két fő okra vezethető vissza. Az egyik a felvételi s szabályok 2020-ban történt szigorítása (a kötelező emelt szintű érettségi bevezetése), a másik pedig, hogy

az óvodapedagógusok (és a tanítók) bére még alacsonyabb, mint az általános vagy a középiskolai tanároké – az alapszakos/főiskolai végzettségük alapján ugyanis más fizetési kategóriába tartoznak, mint az egyetemet/mesterszakot végzett tanárok.

Az első tizennégy „ledolgozott” évben gyakorlatilag nem emelkedik a bérük (csak akkor, ha vállalják a portfólióírást és a minősítést, és átlépnek a „pedagógus II” kategóriába), csak a tizenötödik évtől számíthatnak fizetésemelésre – pótlékkal együtt bruttó 6 ezer forintra.

Az első tizennégy évben az alapbérük bruttó 260 ezer forint, ehhez jön hozzá az 52 ezer forintos ágazati szakmai pótlék, vagyis összesen 312 ezer forintot keresnek.

Ennek a nettója családi és egyéb adókedvezmény nélkül mindössze 207 480 forint.

A portál azt is kiemeli, hogy ebben a szakágban akkora a munkaerőhiány, hogy a tanév kellős közepén 459 álláshirdetést dob ki a közigállás.gov.hu oldal az „óvodapedagógus” szóra keresve. Van olyan óvoda, ahová egyszerre négy-öt pedagógust is felvennének – ha lenne jelentkező -, máshol béren kívüli juttatással, esetleg szolgálati lakással próbálják meggyőzni a potenciális jelentkezőket.

A munkaerőhiány problémáját az sem enyhíti, hogy a statisztikák szerint az elsőévesek közül sem mindenki jut el a diplomaszerzésig: minden negyedik, de inkább minden harmadik óvodapedagógus szakos lemorzsolódik.

Az Oktatási Hivatal tanulmánya szerint igaz, hogy a pedagógusképzések közül az óvodapedagógus és andragógia képzésen a legkisebb a lemorzsolódási arány, ám még így is jelentős azoknak az aránya, akik nem végzik el a szakot.

(Eduline)