Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nőjogi szervezet követeli, hogy a következő kormány illessze hazánk jogrendjébe az Isztambuli Egyezményt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ma nyolc éve, hogy 2014. március 14-én Magyarország kormánya aláírta az Európa Tanács áldozatvédő dokumentumát, az Isztambuli Egyezményt. A Nőkért Egyesület az évforduló alkalmából egy videót osztott meg közösségi oldalán, melyben többek között arra hívják fel a figyelmet, hogy az aláírást követően a kormány nemhogy nem illesztette be a magyar jogrendbe a dokumentumban foglaltakat, de 2020-ban elutasította azt. Hozzátették, a hatalom által hozott alternatív intézkedések nem működnek a nők elleni erőszakkal szemben.

„Ma Magyarországon hetente legalább egy nő, és havonta legalább egy gyerek hal bele a családon belüli erőszakba”

-hangzik el a nőjogi szervezet videójában a borzasztó statisztika.

Tegnap számoltunk be arról, hogy egy nyírvasvári férfi megölte, majd a melléképületben elásta az élettársnőjét. A nyomázás során megállapították, hogy a férfi otthonukban olyan súlyosan bántalmazta az élettársát, hogy belehalt a sérüléseibe. A férfi a kihallgatás során beismerte tettét. Legutóbb nőnap előtt három nappal, március 5-én számoltunk be hasonló esetről. Akkor egy hajdúhadházi férfi ölte meg az élettársát, mielőtt magával is végzett volna. Február 5-én este Gyöngyösi Attila hencidai lakos a megalapozott gyanú szerint megszúrta és megvakította volt barátnőjét. A Nőkért Egyesület szerint ezek az esetek megmutatják a jelenlegi magyar áldozatvédelmi rendszer teljes csődjét. Felhívják a figyelmet, hogy a történeteknek volt előzménye, melyről a hatóságok is tudtak – mégsem fékezték meg kellő időben a bántalmazót.

A sajtóból nap mint nap értesülhetünk bántalmazott nők tragikus történeteiről, a média azonban sokszor véres részletekbe menően, káros szóhasználattal számol be az eseményekről. A Mércén  kötelességünknek érezzük, hogy  tiszteletteljesen tudósítsunk az esetekről, ezzel felhívjuk a figyelmet a nők és gyermekek elleni erőszak elterjedtségére, és hogy ezzel nyomást gyakoroljunk az illetékes hatóságokra és döntéshozókra.

Az Isztambuli Egyezmény átfogó áldozatvédelmi stratégiát és külföldön már bevált jó gyakorlatokat tartalmaz, amelyek segítségével a családon belüli erőszak miatt bekövetkező halálesetek és sérülések száma jelentősen csökkenthető lenne. A nőjogi szervezet szerint ezen tragédiák megelőzhetőek lennének megfelelő intézkedésekkel, ám a hatóságok általában csak akkor lépnek, amikor már valami visszafordíthatatlan történik. A Nőkért Egyesület részletesen kifejti, hogy miért is van szükség az egyezmény ratifikálására hazánkban:

  • Az Isztambuli Egyezmény részletes útmutatót tartalmaz az áldozat hatékony védelméhez és a bűnismétlés megakadályozásához.
  • Leszögezi, hogy az áldozat emberi jogainak és biztonságának kell elsőbbséget élveznie – nem pedig az elkövető jogainak, ahogy sokszor most láthatjuk.
  • Előírja, hogy az eljárás megindulását nem szabad a megfélemlített sértett feljelentési hajlandóságától függővé tenni.
  • Kitér arra, hogy az elkövetőt érdemben meg kell akadályozni az újbóli bántalmazás elkövetésében. Ez legtöbbször csak elzárással biztosítható.
  • Meghatározza, hogy a sértettekkel kapcsolatba kerülő hatósági dolgozók mindegyikének célzott képzésen kell részt vennie a kapcsolati erőszakról, hogy azt idejében felismerhesse.
  • Szót ejt arról, hogy az államnak a média és az áldozatvédő civil nőszervezetek együttműködésével megelőző kampányokat kell folytatnia.

A magyar parlament 2020 májusában döntött úgy, hogy nem fogja ratifikálni az egyezményt arra hivatkozva, hogy az használja a „társadalmi nem” fogalmát, valamint, hogy a kormány álláspontja szerint egyes rendelkezései ellentétesek a kormány migrációs politikájával. (A kormány hivatalos indokainak megalapozottságáról – vagyis annak hiányáról – írt az Országgyűlés döntését követően Tamás Gáspár Miklós a Mércére informatív cikket.)

Bár 2020-at az áldozatvédelem évének nevezte ki Varga Judit igazságügyi miniszter, ennek érdemleges hatása még 2021-ben sem volt érezhető, sőt: a pandémiával járó bezártság és kiszolgáltatottság tovább súlyosbította a bántalmazott nők és gyermekek helyzetét, ami ellen a kormány nem lépett fel.

A civilek most azt követelik Magyarország következő kormányától, hogy illessze hazánk jogrendjébe az Isztambuli Egyezményt.

„Akárhogyan is alakul a választások eredménye, mi itt leszünk.”

Azért, hogy ne maradjon láthatatlan a rendszerszintű probléma, folyamatosan frissülő aloldalunkon dokumentáljuk a sajtóban nyilvánosságra kerülő, nők és gyermekek elleni erőszak halálos eseteit.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 70 220 2505 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Címlapkép: Mécsesek égnek a Néma Tanúk felvonulásán a Parlament előtti Kossuth Lajos téren, 2018 (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)