Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az úszószövetség vizsgálatot indít a bántalmazással vádolt Szilágyi Zoltán ügyében

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Magyar Úszó Szövetség elnöke, dr. Wladár Sándor közleményben jelentette ki, hogy a testület fegyelmi és gyermekvédelmi bizottsága vizsgálatot indít Szilágyi Liliána ifjúsági olimpiai bajnok, Eb-ezüstérmes úszónő vádjai alapján apja, Szilágyi Zoltán ellen – szúrta ki a Telex.

A testület feladata valamennyi érintett meghallgatásával feltárni, hogy az ügyvédi praxisa mellett gyerek-úszóedzőként is dolgozó, jelenleg a Stamina SK-t irányító dr. Szilágyi Zoltán edzői tevékenysége során megsértette-e a szövetség etikai, fegyelmi és gyermekvédelmi szabályzatát.

„Ahogy megválasztásom óta többször is leszögeztem: bántalmazásnak nincs helye az uszodában – szögezi le Wladár Sándor a MÚSZ közleményében. – Ezt az ügyet is a lehető legalaposabban szeretnénk kivizsgálni, hogy a végén felelős döntés születhessen. Az első reakcióm a megdöbbenés volt egyébként, a következő pedig az elszántságom újbóli megerősítése: nem elég, hogy a sportág jelenében tiszta viszonyokat tartunk fenn, a múlt feltárása vezethet el a megtisztuláshoz.”

Szilágyi Liliána szerdán állt ki a nyilvánosság elé azzal, hogy éveken át testi, lelki és szexuális bántalmazást volt kénytelen elviselni az apjától. Dr. Szilágyi Zoltán egykori olimpikon apja minden vádat tagad és bírósági eljárást helyezett kilátásba.

Az úszónő először egy Instagram-posztban beszélt arról, hogy apja testi, lelki, szexuális bántalmazást is elkövetett vele szemben. A poszt megjelenésével párhuzamosan jelent meg D. Tóth Kriszta Elviszlek magammal című műsorának legújabb epizódja, amiben Szilágyi Liliána az őt ért traumákról beszél.

„Nekem is évekbe telt, amíg ki tudtam mondani, és szembe tudtam nézni, hogy igen, ez megtörtént” – mondta a műsorban. Szilágyi az interjúban azt nyilatkozta, egy nagy csapatmunka eredménye, hogy beszéljen a múltjáról. Pszichológussal és ügyvéddel is konzultált mielőtt nyilvánosságra hozta történetét a közösségi médián. Hozzátette,  nem most akart még előállni történetével, ám Cseh László nyilatkozata Turi Györgyről és a módszereiről Szilágyi szerint elindított egy olyan lavinát az úszósportban, ami meggyőzte arról, hogy elmondja a saját történetét.

Később az ATV-nek adott interjújában az úszónő szexuális erőszakról is beszámolt. „ Bántalmazottként az ember sokszor elfelejti, el akarja felejteni azokat a dolgokat. De nekem a személyiségem nagyon olyan, ha nem az igazság mélyén járok, addig addig ások, amíg nem lesz meg a válasz. Mondjuk úgy, hogy egy évvel ezelőtt voltam képes szembenézni azzal, hogy az apám szexuálisan is bántalmazott” -fogalmazott, majd hozzátette, ennél többet nem oszthat meg a témáról.

A csatorna megkeresésére Wladár Sándor is reagált az ügyben. A MÚSZ elnökének saját bevallása szerint nem volt tudomása arról, hogy Szilágyi Liliánát apja bántalmazta volna, de hozzátette, ez egy rendkívül súlyos ügy ami túlmutat mindenen. Az elnök az ATV-nek még azt nyilatkozta az ügyben, hogy nem szövetségi eljárást kell kezdeményezni, mert nagyon súlyos bűncselekményről van szó, így bűnvádi eljárás lehetséges a kérdéskörben. A MÚSZ mai közleménye alapján azonban a szövetség sem hagyta annyiban az ügyet, ahol megjegyzeték, Dr. Szilágyi Zoltánnak az idei évben már volt egy fegyelmi ügye, amikor az FB jogerősen írásbeli megrovásban részesítette, miután egy versenyen minősíthetetlen hangnemben támadt a versenybíróság vezetőjére, amiért korábban a kisebbik lányát, Gerdát kizárták egy szabálytalanság miatt az egyik hátúszó-számban.

A Magyar Úszó Szövetség nemrég Turi György ügyében végzett vizsgálatot. A korábban a magyar úszósport legnagyobbjait felkészítő edző egykori tanítványai sorra számoltak be arról, hogy az edzések során Turi lelki terrorban tartotta az úszónövendékeket és rendszeresen alkalmazott testi fenyítést is. A bántalmazást maga Turi is elismerte, majd lemondott az Úszó Szövetségben betöltött minden tisztségéről. A MÚSZ bizottsága megállapította, hogy korábban Turi György edzésmódszereiben rendszeresen jelen volt a testi fenyítés (pofonok, bot használata) Az edző meg nem engedhető hangnemben és módon ordibált versenyzőivel, akik közül sokan ezt lelki bántalmazásként élték meg. 

A jelentést bemutató sajtótájékoztatón a bizottság hozzátette, a testi és lelki bántalmazásra utaló módszerek sértik az emberi méltóságot és ellentmondanak a 1991 óta hatályban lévő Gyermekjogi Egyezményben foglaltaknak, valamint felnőtt korban is megmaradó sérelmeket okozhatnak. Az Úszó Szövetség kijelentette, a Vizsgálóbizottság jelentésében foglaltakkal összhangban szigorítja a Sportfegyelmi Szabályzatát, az edzői licenchez jutás feltételeit, valamint a jelenleg is működő gyermekvédelmi programját tovább fejleszti a bizottsági jelentésben foglaltaknak megfelelően.