Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lelki terror és molesztálás – öttagú bizottság vizsgálja a Turi György mesteredzőt célzó vádakat

Ez a cikk több mint 2 éves.

Sorra állnak ki a nyilvánosság elé sikeres úszóink korábbi edzőjük miatt. Turi Györgyöt, az egyik legsikeresebb magyar úszóedzőt szexuális zaklatással, lelki terrorral és testi fenyítéssel vádolják volt tanítványai. A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) ma zárt ülésén foglalkozott a mesteredző ügyével. Turi a vádak közül többet is elismert, a szexuális zaklatás vádját azonban visszautasítja. 

A MÚSZ egy öttagú bizottságot fog felállítani, amely az összes érintettet meghallgatja majd és jelentést készít a történtekről, áll a szövetség MTI-nek eljuttatott közleményében. Turi önként felfüggesztette minden tevékenységét a szövetségben a vizsgálat lezárultáig. A bizottság összetételéről hamarosan tájékoztatja a nyilvánosságot a MÚSZ.

 A botránnyá duzzadó vádak sorát Cseh László indította el október a Nemzeti Sportnak adott interjújával. Később,  a 24.hu-nak azt nyilatkozta, korábbi edzője lelki terrorral és testi fenyítéssel próbálta meg kihozni a maximumot a sportolókból. 

„Kőbányán annyira tönkrevágtak minket, hogy nem telt el úgy edzés, hogy valaki ne sírt volna a medencében.”

A világbajnok úszó vallomása után, a vb bronzérmes Kozma Dominik is nyilatkozott egykori edzőjéről. A Blikknek adott interjújában elmondta, volt, hogy „a hajánál fogva húzta ki az edző az úszót a vízből”. 

„Sajnos a legtöbb helyen nem úszókat, katonának nevelnek. A magyar úszósport még mindig ott tart, hogy a túlterhelésben hisz, aztán az ebből fakadó sérülések után semmilyen felelősséget nem vállal a klub, az edző.”

Pár nappal később Kiss Noémi író, Egerszegi Krisztina volt edzőtársa is beszámolt a Blikknek a Spartacusban történtekről és Turi György állítólagos módszereiről. Elmondása szerint „az is előfordult, hogy  berángatott egy fiút a vécébe, majd ott agyba-főbe verte”. Kiss Noémi példaként említette Cseh László nyilatkozatát, szerint elismerésre méltó, hogy beszélt erről a nehéz témáról. 

„Nagyon várom, hogy Egerszegi Krisztina is meséljen arról, miken és hogyan jutottunk túl… És itt nem is az a cél, hogy utólag Turit keresztre feszítsék, hanem az, hogy végre nézzünk szembe a múltbeli történésekkel, sérelmekkel.” 

Dara Eszter Európa-bajnok és kétszeres olimpikon úszó az Indexnek adott interjújában megerősítette sportoló társai állításait. Elmondta, ha egykori úszó- és klubtársai nem nyilatkoznak, talán sohasem beszélt volna a történtekről, így viszont el akarta mondani, „az utolsó szóig igaz, amit állítanak”. Dara Eszter szerint teljesen elfogadott volt, hogy Turi odament a lányokhoz és rácsapott vagy belemarkolt a fenekükbe. A 2008-as Olimpián őt is zaklatta, maga mellé ültette és a nyakát csókolgatta az edző. 

„A versenyem előtti napon Turi behívott a szobájába, leültetett maga mellé az ágyra, olvastam azt a papírt, amit a másnapi számmal kapcsolatban adott nekem, majd azt éreztem, hogy elkezdi puszilgatni a nyakamat. Megdöbbentem, aztán csak annyit mondtam, hogy Gyuri bá’, ezt nem kéne, majd felálltam, és kimentem a szobából. Utána még egyszer megpróbálta, de aztán már be sem léptem a szobájába.”

Turi György a 24.hu-nak adott interjújában visszautasítja a szexuális zaklatás vádját, de azt elismerte, hogy megütötte egyik-másik tanítványát, ahogy ő fogalmazott; „előfordult, hogy végleg elfogyott a pedagógiai eszköztáram”. 

A közvéleményt 2018-ban is több botrány sokkolta az úszósport kapcsán. Kiss László korábbi szövetségi kapitánynak azután kellett lemondania posztjáról, hogy kiderült, még úszó korában szexuális erőszakot követett el egy versenyző társával szemben. De emlékezhetünk Szepesi Nikolett esetére is, akit még gyerekkorábban zaklatott egyik masszőre, és többek között az Átlátszó is közölt riportot a pedofil úszóedzőről.