Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fellép a bántalmazások ellen a Magyar Úszószövetség

Ez a cikk több mint 5 éves.

Elindult a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) gyermekvédelmi programja, amely az edzők, a sportolók és a szülők felé is magatartási kódexet határoz meg- írja az MTI

Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke az erről szóló hétfői sajtóbeszélgetésen elmondta, régi elmaradását pótolja ezzel a szervezet, amely egy olyan jelzőrendszert kívánt felállítani, ami bárki számára elérhető. Hozzátette, hogy bár jelentősen változott az edző-versenyző-szülő kapcsolatrendszer azóta, amióta ő volt versenyző, sokat változtak a módszerek is, de minden bejelentést a maximális körültekintéssel vizsgál majd ki a felelős testület, akik pedig „bűnösök”, azoknak „rendkívül kemény szankciókkal kell szembenézniük”.

A MÚSZ plakátokat és roll-upokat (feltekerhető reklámfelület) helyez majd ki minden magyarországi uszodába, ezen kívül a szövetség megújult honlapján is megtalálhatóak a részletek a programról, amelynek egyik legfontosabb pontja, hogy bárki bejelentést tehet a [email protected]e-mail címen, vagy a +36303912292-es telefonszámon.

A MÚSZ gyermekvédelmi programjának irányítója Danks Emese, a testület tagja még Tausz Katalin szociológus, Törös Károly sportszakmai szakértő, Fábry György jogász, Gyömbér Noémi sport szakpszichológus, valamint Gábor Anna szülő.

Danks Emese az MTI tudósítása szerint elmondta, a program lényege a prevenció, hogy megszüntessenek minden bántalmazást, legyen az fizikai vagy lelki. Hozzátette: a jelzőrendszer kialakítása különösen fontos, ugyanis a múltban ugyan néhány hétig hangos volt a bulvársajtó ezektől az esetektől, de nem történt érdemi cselekvés. Mostantól a testület vizsgálata után ezek az esetek a MÚSZ fegyelmi bizottságához kerülnek majd. Kiemelte: a program egy részét az Egyesült Királyság hasonló kódexéből vették át, ezt természetesen adaptálták Magyarországra.

Törös Károly szerint, több évtizedes lemaradást pótol most a MÚSZ, külföldi tapasztalatai alapján a nyugati országokban már régen bevezettek hasonló programokat, de most „ebben is felzárkózunk és bízom benne, hogy viselkedésben is”. Hangsúlyozta: az edzők egyben példaképek is, ennek a kódexnek a segítségével pedig a fiatal úszók jövőjében is nagy szerepet játszhatnak.

Tausz Katalin szociológus megjegyezte: véleménye szerint az úszásban előfordult, a médiában megjelent esetek más sportágaknál is megtörténhetnek, s bízik benne, hogy a MÚSZ mostani akciója egy folyamat kezdete lesz. Gábor Anna szülő – Sztankovics Anna és Dóra édesanyja – hozzátette: 14 éve járja az uszodákat és számos olyan tapasztalata volt a szülőkkel kapcsolatban, ami nem megengedhető, s most ez a háromoldalú megállapodás ezen is változtathat.

Mint ismeretes, az elmúlt években több botrány is sokkolta a közvéleményt az úszósport kapcsán. Kiss László korábbi szövetségi kapitánynak azután kellett lemondania posztjáról, hogy kiderült, még úszó korában szexuális erőszakot követett el egy versenyző társával szemben. De emlékezhetünk Szepesi Nikolett esetére is, akit még gyerekkorábban zaklatott egyik masszőre, és többek között az Átlátszó is közölt riportot pedofil úszóedzőről.

Forrás: MTI/Mérce
(Címlapkép: PxHere)