Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A bántalmazással és zaklatással vádolt Turi György lemondott az Úszószövetségben betöltött tisztségeiről

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnökének, Wladár Sándornak eljuttatott közleményében jelentette be Turi György, hogy lemond a szövetségben vállalt minden tisztségéről. Turi eddig szakmai alelnökként tagja volt a MÚSZ elnökségének valamint az edzőbizottságot is ő vezette, ám néhány hete már felfüggesztette az említett tisztségei gyakorlását. A lemondást Wladár Sánor elfogadta.

A korábban a magyar úszósport legnagyobbjait felkészítő Turi György egykori tanítványai az elmúlt hetekben sorra számoltak be arról, hogy az edzések során Turi lelki terrorban tartotta az úszónövendékeket és rendszeresen alkalmazott testi fenyítést.

A témában először nyilatkozó olimpikon úszó, Cseh László a 24.hu-nak adott interjújában arról beszélt, hogy

„Kőbányán annyira tönkrevágtak minket, hogy nem telt el úgy edzés, hogy valaki ne sírt volna a medencében.”

A világbajnok úszó vallomása után, a vb bronzérmes Kozma Dominik is nyilatkozott egykori edzőjéről. A Blikknek adott interjújában elmondta, volt, hogy „a hajánál fogva húzta ki az edző az úszót a vízből”.

„Sajnos a legtöbb helyen nem úszókat, katonának nevelnek. A magyar úszósport még mindig ott tart, hogy a túlterhelésben hisz, aztán az ebből fakadó sérülések után semmilyen felelősséget nem vállal a klub, az edző.”

Az elmondottakat Kiss Noémi író, Egerszegi Krisztina úszótársa is megerősítette. Dara Eszter Európa-bajnok és kétszeres olimpikon úszó az Indexnek adott interjújában pedig arról beszélt, hogy Turi több alkalommal is odament a lányokhoz és rácsapott vagy belemarkolt a fenekükbe. A 2008-as Olimpián őt is zaklatta, maga mellé ültette és a nyakát csókolgatta az edző.

„A versenyem előtti napon Turi behívott a szobájába, leültetett maga mellé az ágyra, olvastam azt a papírt, amit a másnapi számmal kapcsolatban adott nekem, majd azt éreztem, hogy elkezdi puszilgatni a nyakamat. Megdöbbentem, aztán csak annyit mondtam, hogy Gyuri bá’, ezt nem kéne, majd felálltam, és kimentem a szobából. Utána még egyszer megpróbálta, de aztán már be sem léptem a szobájába.”

Turi György a 24.hu-nak adott interjújában visszautasítja a szexuális zaklatás vádját, de azt elismerte, hogy megütötte egyik-másik tanítványát, mivel ahogy ő fogalmazott; „előfordult, hogy végleg elfogyott a pedagógiai eszköztáram”.

Az úszóedző a MÚSZ-nak eljuttatott mai közleményében is arról beszélt, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy az általa használt módszerek ugyan „az adott időben a sikerhez vezető út részét képezték” ám „olykor vitathatóak voltak vagy adott időszakra nézve ma már vitathatók.

Ez az erőszakot relativizáló érvelés, ami szerint a sporteredmények csak akkor érhetők el, ha „becsúszik néha egy-két pofon” igen közkedvelt a gyermekeket lelki terrorban tartó vagy bántalmazó edzők körében, akik gyakran nemcsak a versenyzők de az amatőr sportolók életét is megkeseríthetik.

A Turi ellen felhozott vádak hatására a MÚSZ egy öttagú bizottságot hozott létre amely az összes érintettet meghallgatja és jelentést készít a történtekről. Wladár Sándor azt ígérte, hogy Turi lemondása ellenére folytatódni fog a vizsgálat, mivel szerinte a magyar úszósportban nincs helye a bántalmazás bármely formájának.

A közvéleményt 2018-ban is több botrány sokkolta az úszósport kapcsán. Kiss László korábbi szövetségi kapitánynak azután kellett lemondania posztjáról, hogy kiderült, még úszó korában szexuális erőszakot követett el egy versenyző társával szemben. De emlékezhetünk Szepesi Nikolett esetére is, akit még gyerekkorábban zaklatott egyik masszőre, és többek között az Átlátszó is közölt riportot a pedofil úszóedzőről.